Την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Χωροταξικό Πολεοδομικό ζητάει η ΚΕΔΕ

Δεν συμπεριλήφθηκε καμία από τις 15 προτάσεις -παρατηρήσεις της

Καμία από τις 15 προτάσεις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ για το πολεοδομικό – χωροταξικό δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής κ. Κώστας Κουκοδήμος.
«Αγνοήθηκαν οριακά επιδεικτικά οι προτάσεις μας» είπε χαρακτηριστικά στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Κατερίνης ο οποίος εχθές εξέφρασε και δημοσίως στην βουλή την δυσαρέσκειά του και όπως είπε ενόχλησε και πρώην συναδέλφους του. Πρότεινε η ΚΕΔΕ να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου για να ξεκινήσει η συζήτηση από την αρχή και σε νέα βάση.

Ο κ. Κουκοδήμος αναφέρθηκε μόνο στα βασικά άρθρα όπου η ΚΕΔΕ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της όπως το άρθρο 5 όπου δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.), το άρθρο 7 όπου ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την γνώμη της αυτοδιοίκησης, το άρθρο 8 για τα Χωροταξικά όπου οι δήμοι αγνοούνται, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που δεν απαιτούν την γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων, το ίδιο και για το 13 και για τα Ρυμοτομικά όπως και τα άρθρα 14 για τον χαρακτηρισμό Δημοτικών οδών, 19 για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα και το 28 όπου η εφαρμογή πρέπει να αρχίσει μετά το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες και πολλά άλλα.

Ο κ. Κουκουδήμος τόνισε ότι κατά την διάρκεια της διαβούλευσης είχε μια πολύ στενή συνεργασία με όλους τους παράγοντες του Υπουργείου όπου όλοι τον διαβεβαίωναν ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ θα γίνονταν δεκτές και ότι θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο. Όμως προς έκπληξή του στην τελική διαμόρφωση δεν συμπεριλήφθηκε τίποτα απολύτως.
Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν όλοι οι ομιλητές του Δ.Σ, της ΚΕΔΕ οι Α’ και Β’ Αντιπρόεδροι Κυρίζογλου και Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας κ. Καφαντάρης ο κ. Καλογιάννης και άλλοι όπου κατέγραψαν για μια ακόμη φορά την τάση των υπουργείων να αγνοούν την Αυτοδιοίκηση Α βαθμού.
Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταρρύθμιση και ανάπτυξη και οι δήμοι να μένουν εκτός της κουβέντας και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Όλοι οι ομιλητές επίσης διαπίστωσαν ότι χρειάζεται άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό καθώς μόνο εκείνος μπορεί να δώσει μήνυμα προς τα Υπουργεία να αλλάξουν την στάση τους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και να την λαμβάνουν υπόψη τους στα νομοσχέδια που την αφορούν