Τι δείχνει έρευνα για τις βουλευτικές εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου

Απογοητευμένοι Ηπειρώτες

Στα χαμηλά τα ποσοστά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

«Τσιμπάει» το ΠΑΣΟΚ-δεν «τραβάνε» ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25

Ποιοι υποψήφιοι βουλευτές εμφανίζονται φαβορί για την εκλογή τους

Η απογοήτευση των Ηπειρωτών ψηφοφόρων καταγράφεται κατά την παρουσίαση των ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ηπείρου, σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαίου 2023.
Τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται με μειωμένα ποσοστά κατά 12 και 12,5 μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με τις εκλογές του 2019.
Η εικόνα δεν απέχει από την πραγματικότητα, αφού η Ήπειρος, πέραν του τουρισμού που αφορά λίγες περιοχές, ο πρωτογενής τομέας, που είναι ο βασικός οικονομικός πυλώνας της περιοχής, από την κτηνοτροφία, αλλά και τις καλλιέργειες όπως ελιές και εσπεριδοειδή, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά.
Όπως σημειώνεται από το aftodioikisi.gr έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ηπείρου στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 20 έως 24 Απριλίου 2023.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1650 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Πρόθεση ψήφου 
Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε συμμετρική μείωση των ποσοστών και των δύο μεγάλων κομμάτων ως αποτέλεσμα μιας μάλλον χαμηλής συσπείρωσής τους (της τάξης του 65%-70%) με συνέπεια η διαφορά μεταξύ τους να μένει στα ίδια επίπεδα με αυτά στα οποία καταγράφηκε το 2019 (3.5% έναντι 8.5% στην επικράτεια). Βασικός ωφελημένος από αυτή τη μείωση καταγράφεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κερδίζει περίπου 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και περίπου 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με συνέπεια να αυξάνει την ήδη πιο αυξημένη από τον μέσο όρο στην επικράτεια επιρροή του στην Ήπειρο κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγάλων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 5%-6% και αλληλοαναιρούνται.
Εκ των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25), το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζουν αμελητέα αύξηση στα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφεται σταθερή (5.5% για το ΚΚΕ, 2.0% για την Ελληνική Λύση και 3.5% για το ΜΕΡΑ25).
Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που καταγράφηκε στην παρούσα μέτρηση για το Εθνικό Κόμμα του κ. Ηλία Κασιδιάρη (5.0%), καθώς το κόμμα εμφανίζει υπερδιπλασιασμό του ποσοστού που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019.
Στην έρευνα καταγράφηκε και ποσοστό 2.0% για το κόμμα των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη και 1.0% για το κόμμα των κ.κ. Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου.

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ στις ενδιάμεσες και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων 17-34 ετών τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταγράφονται ισόπαλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρότι η ΝΔ υπερέχει σε όλες τις κατηγορίες μόρφωσης, όμως οι επιδόσεις και των δύο κομμάτων είναι αισθητά χαμηλότερες στην κατηγορία των πτυχιούχων πανεπιστημίου (24.0% για τη ΝΔ και 21.0% για τον ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορία στην οποία εμφανίζει πολύ υψηλό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ (15.0%). Αναφορικά με τα πιο μικρά κόμματα, αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση της απήχησης του κόμμα του κ. Κασιδιάρη ανά ηλικιακή κατηγορία, καθώς το κόμμα συγκεντρώνει το 8.5% του δείγματος ηλικίας 17-34 ετών, ποσοστό που το κατατάσσει σε απόσταση αναπνοής ακόμα και από την τρίτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία ερωτωμένων. Επισημαίνεται τέλος ότι το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται υψηλότερο του μέσου όρου στις γυναίκες, στις μικρότερες ηλικίες και στους αποφοίτους λυκείου.

Δημοτικότητα προσώπων
Ενδιαφέρουσα είναι και η καταγραφή της δημοτικότητας προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου.
Η έρευνα κατέγραψε πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας).

Νομός Άρτας
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Άρτα, σύμφωνα με την έρευνα του aftodioikisi.gr καταγράφεται προβάδισμα για τον κ. Στύλιο, με τον Ντίνο Παπαδημητρίου να ακολουθεί. Να σημειωθεί πως υψηλό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν «Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα» στο 20%!
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται προβάδισμα της κας. Όλγας Γεροβασίλη. Ακολουθεί ο κ. Βασίλης Τσίρκας, ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν «Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα» στο 19%.
Η αποτύπωση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος δεδομένου ότι η περιφέρεια είναι διεδρική και το ΠΑΣΟΚ έχει μηδαμινή πιθανότητα να βρεθεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις.
Παρόλα αυτά ο κ. Γκόγκας δείχνει ο πιθανότερος να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο κόμμα ενώ στη δεύτερη θέση σύμφωνα με την έρευνα εμφανίζεται η κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΖΟΥ.

Νομός Πρέβεζας
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Πρέβεζα φαίνεται πως θα υπάρξει μάχη για την έδρα καθώς οι κ.κ. Γιαννάκης και Κυριάκης, αμφότεροι υποψήφιοι και το 2019, μοιράζονται σχεδόν συμμετρικά τους σταυρούς του κόμματος με ελαφρύ προβάδισμα του κ. Κυριάκη αυτή τη φορά, καθώς ο κ. Γιαννάκης είχε επικρατήσει το 2019 συγκεντρώνοντας περίπου το 44% των σταυρών του κόμματος έναντι του κ. Κυριάκη που τότε συγκέντρωσε περίπου το 38% των σταυρών.
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του σημερινού βουλευτή του
κόμματος κ. Κώστας Μπάρκα, ο οποίος είχε εκλεγεί και το 2019 με διαφορά από τους επόμενους.
Στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος όπως φαίνεται ο κ. Δημητρίου φαίνεται να προηγείται των συνυποψηφίων του.

Νομός Θεσπρωτίας
Όπως σημειώνεται στο aftodioikisi.gr στη μονοεδρική πλέον περιφέρεια Θεσπρωτίας, η ΝΔ είχε επικρατήσει το 2019 με διαφορά περίπου 10 μονάδων, η οποία ωστόσο δείχνει να περιορίζεται στο 3%, μια διαφορά που καθιστά αμφίρροπη την εξέλιξη της αναμέτρησης στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μοιάζει αυτήν τη στιγμή δύσκολη η πρόβλεψη του κόμματος που θα εκλέξει βουλευτή στη Θεσπρωτία. Πάντως στο εσωτερικό των ψηφοδελτίων των δύο κομμάτων, οι προτιμήσεις φαίνεται να κατανέμονται πολύ καθαρά υπέρ των δύο νυν βουλευτών, των κ.κ. Γιογιάκα (ΝΔ) και Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ).

Νομός Ιωαννίνων
Το ενδιαφέρον στην Ήπειρο, εστιάζεται στην πολυεδρική περιφέρεια Ιωαννίνων, όπου η πιθανότητα εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μοιάζει σημαντική, με συνέπεια τη μείωση των εδρών της ΝΔ από 4 ακόμα και σε 2, καθώς και στην περιφέρεια αυτή υπάρχει αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της μιας πλέον έδρας αλλά και του ΠΑΣΟΚ που προσδοκά τη μία από τις πέντε έδρες.

-Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του Προέδρου της Βουλής κ.
Τασούλα, ο οποίος ακολουθείται από την κα. Κεφαλά και τον κ. Αμυρά, εκλεγμένους βουλευτές
του νομού.. Η πορεία της σταυροδοσίας για την κα. Κεφαλά και τον κ. Αμυρά γίνεται εξαιρετικά
ενδιαφέρουσα, μετά και την αποχώρηση του πρώην βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη.

-Μάχη για την πρώτη θέση θα γίνει και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου αποτυπώνεται στην κορυφή το νέο πρόσωπο του ψηφοδελτίου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης. Ο κ. Αλμπάνης προηγείται οριακά της βουλευτή του νομού κας. Τζούφη και του κ. Στέφου που ακολουθεί με μικρή διαφορά.

-Τέλος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται σαφής υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς οι κ.κ. Δημητρίου, Μανταλόβας, και Γάτσιος συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό σταυρών.
Με δεδομένη την πιθανότητα εκλογής βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, ιδιαιτέρως στην
περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πετύχει σημαντική άνοδο της δύναμής του, όπως καταγράφεται
στην παρούσα έρευνα, η εξέλιξη της σταυροδοσίας μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων
καθίσταται σημαντική. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019, οπότε και ήταν και πάλι
υποψήφιοι οι κ.κ. Γάτσιος και Μανταλόβας, ο πρώτος είχε καταλάβει την πρώτη θέση.