Τμήμα περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Ιωαννίνων

Η αιθαλομίχλη είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας

Τις μέρες των εορτών ένα νέφος αιθαλομίχλης, επανεμφανίστηκε έντονα πάνω από τα Γιάννενα. Η αιθαλομίχλη οφείλεται στην καύση ακατάλληλων καύσιμων υλών για οικιακή θέρμανση, στα οποία καταφεύγουν οι πολίτες αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκε για τα νοικοκυριά και το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε 30-35% σε σχέση με τις περσινές τιμές. Επιπρόσθετα η οικονομική αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν το κόστος για θέρμανση, διαρκώς επιδεινώνεται εξαιτίας και της μεγάλης ακρίβειας σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Ιωαννίνων:
«Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι απογοητευτικά, με ένα και μοναδικό σταθμό μέτρησης που υπάρχει στην πόλη, όταν ανήμερα Χριστουγέννων η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10μm (PM10) έφτασαν τα 128 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με τις οδηγίες και τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όρια που είναι αρκετά παραπάνω από αυτά που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2020) η μέση ημερήσια συγκέντρωση των PM10 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50mgr ανά κυβικό μέτρο αέρα, για περισσότερες από 35 μέρες τον χρόνο. Ήδη βρισκόμαστε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Μετρήσεις για σωματίδια με μικρότερη διάμετρο, τα PM2.5 και τα PM1 και για το διοξείδιο του αζώτου ,που είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για την υγεία, δεν γίνονται.

Είναι σε εξέλιξη έρευνα του ινστιτούτου παγκόσμιας υγείας ( ISGlobal), που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά για την ποιότητα του αέρα σε 1000 ευρωπαϊκές πόλεις και κατατάσσει τα Γιάννενα σε μέτρια θέση ,. Για να προφυλαχθούμε από την αιθαλομίχλη χρειαζόμαστε ένα δίκτυο μετρήσεων σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο με on line πρόσβαση των πολιτών. Όχι φυσική δραστηριότητα και εξωτερικές εργασίες σε μέρες που είναι πάνω από το όριο επιφυλακής οι ρύποι και ανάληψη ευθυνών των αρμόδιων αρχών προς ενημέρωση των πολιτών. Επειδή η αιθαλομίχλη και οι συνέπειές της είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών που εφαρμόζονται, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι αναγκαία η πραγματική στήριξη εδώ και τώρα των πιο αδύναμων νοικοκυριών για να αντεπεξέλθουν στις ενεργειακές τους ανάγκες το φετινό χειμώνα. Θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και κάποια μέτρα από την εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Να απλοποιηθούν επίσης οι διαδικασίες έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα και κυρίως τα παλαιότερα κτήρια να γίνουν ενεργειακά ώστε να προσφέρουν οικονομική θέρμανση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι μακριά από την πραγματικότητα και αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να διαχειριστεί το κρίσιμο πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, για το οποίο η ίδια έχει σημαντική ευθύνη. Οι τελευταίες (7-1-2022) εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια στην ενέργεια αποτελούν μνημείο ανεπάρκειας. Τα ανακοινωθέντα αντί να ανακουφίζουν τους πολίτες μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα!
Ως εκ τούτου και η αιθαλομίχλη θα συνεχίσει να είναι εδώ. Ο χειμώνας είναι ουσιαστικά μπροστά μας και ήδη έχουμε ξεπεράσει αρκετές μέρες τα όρια επιφυλακής.
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί πλέον την κοινωνία και τη δημόσια υγεία. Τα προβλήματα. όμως δεν λύνονται με διαγγέλματα στην τηλεόραση και ανεπαρκή μέτρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεντρικός προγραμματικός στόχος για τη νέα προοδευτική κυβέρνηση της χώρας είναι ο έλεγχος της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ, η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου σε ΔΕΗ και Δίκτυα και άσκηση δημόσιων πολιτικών μείωσης των τιμών στους καταναλωτές και κυρίως ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση να γίνει με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.
Η αλλαγή πολιτικής και προτεραιοτήτων και η στήριξη της ενεργειακής δημοκρατίας είναι επιβεβλημένη τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο ώστε να έχουμε όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια και να προφυλαχθούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση.