ΤοΒΗΜΑ Team

7 Απριλίου 2009, 07:12

Σκουληκαριά Άρτας

Ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΚΟΛΙΑΤΣΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ, ΓΡΑΦΕΙ:

«…Με το υπ΄αριθμ. 712/16/ 9/66 ΒΔ «απεφασίσθη και διετάχθη ότι η 23η Απριλίου, επέτειος του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, θα εορτάζεται ως τοπική εορτή εις Μαυρομάτιον Καρδίτσης, γενέτειραν αυτού…». Αυτό το διάταγμα, εν μία νυκτί, διέγραψε τη ΣκουληκαριάΑρτας ως τόπο γεννήσεως του ήρωα της Επανάστασης του 1821. Ήταν δε τόσο εμφανής η προχειρότητα της έκδοσης του εν λόγω διατάγματος και τόσο ιστορικά αμφιλεγόμενο το περιεχόμενό του, ώστε στην τότε σφοδρή αντίδραση των Αρτινών ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της ΕΔΑ, απάντησε με επιστολή του προς την κοινότητα Σκουληκαριάς, σημειώνοντας «… ότι κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσε την απόσυρσή του…». Τα δύο πιο κάτω ιστορικά ντοκουμέντα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Γεωρ. Καραϊσκάκης είναι γέννημα και θρέμμα της Σκουληκαριάς Άρτας. Το πρώτο αφορά στο επίγραμμα «ο Γεωρ. Καραϊσκάκης Γεννηθείς Εν Αρτη και διαπρέψας εις πολλάς μάχας έπεσεν ενδόξως εν τη Ακροπόλει των Αθηνών την 22 Απριλίου 1827», που οι συμπολεμιστές του έγραψαν στον τάφο του στη Σαλαμίνα.

Το δεύτερο είναι το περιεχόμενο της ενεπίγραφης πλάκας, που ήταν εντοιχισμένη στο θολωτό μπουντρούμι, δίπλα στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά Άρτας και έλεγε «1781 Μαρτίου… εις Ναόν Κοιμήσεως… ούτος ο διάσημος αγωνιστής του 1821». Μάλιστα η εν λόγω πλάκα, τον Απρίλιο του 1962, παραδόθηκε για φύλαξη στο Μουσείο Παρηγορητίσσης Άρτας, από τον δάσκαλο Ν. Ντασκαγιάννη, συγγραφέα του «Καραϊσκάκης, γενέτειρα, αλήθεια και ψέμα…».
Το πιο πάνω δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (07/04/2009), το οποίο αναδημοσίευσε αυθημερόν το site: «salamina-pres.blogspot.com» με τον εύλογο τίτλο: «Ερίζουν η Σκουληκαριά Άρτας και το Μαυρομάτιον Καρδίτσης για τη καταγωγή του Καραϊσκάκη», είναι ένα μόνο μέρος της στη συνέχεια παράθεσης ολόκληρης επιστολής του γράφοντος. Το περιεχόμενό της τελευταίας αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο σχεδόν του τοπικού τύπου, την περίοδο εκείνη(2009), ενώ αργότερα την ακολούθησε μια σειρά σχετικών άρθρων, με τα οποία ο ίδιος, εκτός της αναφοράς στην εν θέματι ιστορική στρέβλωση, προχωρούσε παράλληλα και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την διόρθωσή της [σ. σ, ίδετε εφημερίδες:

Αναλυτικότερα η πιο πάνω επιστολή, προς την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 7/4/09, ο γράφων, με τα συνημμένα τεκμηριωμένα και αδιαφιλονίκητα ιστορικά ντοκουμέντα, αντέκρουε τον ισχυρισμό που έφερνε ως γενέτειρα του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821 Γεωρ. Καραϊσκάκη, το Μαυρομάτι Καρδίτσας αντί τη Σκουληκαριά Άρτας.
Σημειωτέον ότι αυτή η μεγάλη ιστορική ανακρίβεια καταγράφονταν στο εισαγωγικό σημείωμα του ένθετου της εφημερίδας: «Κλασικά Εικονογραφημένα», που είχε ως αντικείμενο τη ζωή και τα πολεμικά ανδραγαθήματα του μεγάλου Γεωρ. Καραϊσκάκη.
Η εν λόγω εισαγωγή, ωστόσο, είχε προ πολλών ετών γραφεί από τον αείμνηστο Βασίλη Ρώτα, [σ. σ λογοτέχνης, συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός, (1889- 1977)], την οποία η καλή εφημερίδα απλά την αναπαρήγε συνοπτικά στη σελίδα 2 του διατιθέμενου έντυπου
Βέβαια, μπορεί η επίμαχη επιστολή να ήταν μια κραυγή δίκαιης διαμαρτυρίας και μια απόπειρα αναθεώρησης της ιστορικά ψευδούς και ανυπόστατης εκδοχής, που έχριζε «Καραΐσκο-γέννα» γη το Μαυρομάτι Καρδίτσας. δεν έπαψε ωστόσο, να είναι και μεμονωμένη φωνή που εξ’ αντικειμένου έμενε παρεμβατικά αδύναμη.

Και όπως συνέβη, και δυστυχώς εξακολουθεί να συμβαίνει, με εξ’ ίσου ηχηρές παρόμοιες φωνές, ο απόηχος που δημιούργησε, δεν εισακούστηκε από τα συνήθως βαρήκοα, σε τέτοιου είδους αγωνιστικές συχνότητες, ώτα της Αρτινής Πολιτείας. Και το εύλογο παράπονο του γράφοντος είναι: όχι μόνο γιατί τότε, αλλά γιατί και μετέπειτα, η σχετική με τη γενέτειρα του μεγάλου Καραϊσκάκη επαναλαμβανόμενη αρθρογραφία του, δεν αποτέλεσε . σήμα για μια ενωτική αγωνιστική κινητοποίηση των Αρτινών πολιτικών και αυτό-διοικητικών ιθυνόντων-και όχι μόνο, ώστε συλλογικά και δυναμικά να απαιτηθεί από την Πολιτεία η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, της αδικαιολόγητης αυτής απραξίας, είναι ότι η ιστορική ατιμία (σ.σ, στη συνέχεια θα εξηγηθεί ο βαρύς αυτός χαρακτηρισμός) διαιωνίζεται ως παγιωμένη, πλέον, ιστορική αλήθεια..

Υπό αυτή την έννοια, είναι πραγματικά αρτινά αποκαρδιωτικό να την ακούμε να επαναλαμβάνεται στις εκδηλώσεις ιστορικών επετείων είτε σε αφιερωματικές εκπομπές από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ή και να την διαβάζουμε σε παρόμοια με εκείνο του «Βήματος» ένθετα εφημερίδων, όπως, δυστυχώς, στο τεύχος υπ’ αρ…… «Κλασσικά Εικονογραφημένα» εκείνου της «Καθημερινής» της προηγούμενης Κυριακής(5/4/2021).
Ακολουθεί ολοκληρωμένη η εισαγωγή της από .επιστολής προς την εφημερίδα «Το Βήμα», στην οποία τα ιστορικά συνημμένα ντοκουμέντα (σ. σ: η παραπληροφόρηση αρχίζει από τον Μάρτιο του 1927, πλήρης στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, πως η Ακαδημία Αθηνών πολιτογράφησε τον Καραϊσκάκη «Καρδιτσιώτη», το Β. Δ. του 1966 καταργεί τους ιστορικούς και διαγράφει από «Καραϊσκογέννα» γη, τη Σκουληκαριά, τα δυο φοβερά ιστορικά ντοκουμέντα που αποκαθιστούν την αλήθεια, όταν η πολιτική σκοπιμότητα απαξιώνει τη ζωντανή ιστορία, δυστυχώς το «κακο» αφέθηκε να προχωρήσει), καταδεικνύουν ότι η Σκουληκαριά Άρτας είναι η αδιαφιλονίκητη «Καραϊσκο-γέννα» γη, και τα οποία συντόμως θα δημοσιοποιήσω.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Διευθυντά
Στο έγκριτο «ΒΗΜΑ» της 27/03/09 και συγκεκριμένα στην εισαγωγή του με αρ 1268 περιοδικού της σειράς «Κλασσικά Εικονογραφημένα», διαβάζει κανείς ότι ο ήρωας της επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας.
Θέλω να πιστεύω πως ο αείμνηστος Βασίλης Ρώτας λογοτέχνης-συγγραφέα, που φέρεται να τροφοδότησε τον συντάκτης της σύντομης σχετικής βιογραφίας του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821, άθελά του χαρακτηρίζει «σημείο αντιλεγόμενο» (Λουκ. 2,3,4) την αδιαφιλονίκητη ιστορική αλήθεια ότι ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε στη Σκουληκαριά της Άρτας.
Βέβαια, το έγκριτο « ΒΗΜΑ», δεν έκανε κάτι περισσότερο από το να επαναλάβει την ιστορική ανακρίβεια, την οποία κάποιες δυνάμεις κατάφεραν να «περάσουν» ως θέσφατη ιστορική αλήθεια.

Όμως, το γεγονός, πως μία έγκυρη εφημερίδα εμφανίζεται να υιοθετεί ήδη δημοσιοποιημένες «αναιρετικές της ιστορικής επιστήμης», απόψεις (σ.σ εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα», το «παπυράκι του Larousse», το «Βήμα» – ιστορία, ομιλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στη Βουλή για τον Καραϊσκάκη, σχετικές ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ν. Καρδίτσας, «Ε-Ιστορικά», της Ελευθεροτυπίας, δεκάδες blogs στο διαδίκτυο κ.ά.), νομίζω ότι, κατ’ αντιδιαστολή, έχει ένα ισχυρό δημοσιογραφικό κίνητρο, προκειμένου μέσα από τις στήλες της, να προβάλει την άλλη, την Αρτινή εκδοχή, για το ποια είναι η γενέτειρα του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεωρ. Καραϊσκάκη και ανάλογα να αφήσει στους αναγνώστες της να κρίνουν και επικρίνουν λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο κάτω σχετικά παρατιθέμενα συνημμένα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με εκτίμηση, Αντώνης Κολιάτσος