«Από το ’21 στο 2021»

Επετειακή έκδοση της ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ο νέος επετειακός συλλογικός τόμος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων «Από το ’21 στο 2021» που εκδόθηκε από την «Καλλίεργον» για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 παρουσιάστηκε διαδικτυακά με μεγάλη συμμετοχή το βράδυ της Τετάρτης 17-03-2021. Η παρουσίαση του βιβλίου αποτελούσε δράση του μηνός Μαρτίου 2021 του ερευνητικού προγράμματος «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», που αποτελεί σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τον Δήμο Καλαμάτας. Η πρωτοβουλία της Ε.Μ.Σ. για την αφιερωματική έκδοση έλαβε την ευγενική ενθάρρυνση και την ηθική στήριξη του υπεύθυνου συντονιστή του παραπάνω προγράμματος, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Νικ. Ζαχαριά.

Ο καθηγητής Νικ. Ζαχαριάς προλόγισε την παρουσίαση, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλου. Το επετειακό βιβλίο σύστησαν στους παρακολουθούντες ο Δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, τακτικός ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής στο Ε.Α.Π. και ο Βασίλης Μπαζάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος της Ε.Μ.Σ., φιλόλογος Αντωνία Παυλάκου. Τα σχόλια των παρακολουθούντων την εκδήλωση ήταν εξαιρετικά, κυρίως όμως επαινέθηκε η ιδέα της Ε.Μ.Σ. για τον συλλογικό επετειακό τόμο και η αισθητική του χάρη στις εκδόσεις «Καλλίεργον».
Το βιβλίο, που θα παρουσιαστεί σε κανονικές συνθήκες όταν αυτό επιτραπεί, αποτελεί τη συγγραφική συμβολή της Ε.Μ.Σ. στους εορτασμούς των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάδειξη του ιδιαίτερου εθνικού και πολιτικού μηνύματος που εκπέμπει η απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό στις 23 Μάρτη του 1821. Είναι ακόμα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια συνέβαλαν στη Λευτεριά του Έθνους μας και στη θεμελίωση της νεότερης πολιτικής του ύπαρξης.

Η εν λόγω συγγραφική προσπάθεια, την οποία επισφραγίζει με τη βαρύτητα του επιστημονικού λόγου του ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου, στοχεύει να αναζωπυρώσει την εθνική μνήμη με προσήλωση στην αυτοσυνειδησία μας, έρχεται να συμπληρώσει ή να τονίσει την ιστορική αφήγηση, να προβληματίσει, να τέρψει και επομένως να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον συλλογικό πόνημα.

Σαράντα δύο συγγραφείς – μέλη της Ένωσης (Γεωργία Αγγελοπούλου – Παπαβασιλείου (Μαλλούσα), Βούλα Αργυροπούλου, Παναγιώτης Βούρος, Νικόλαος Βρυώνης, Ανδρέας Ηλιόπουλος, Καίτη Καγκαράκη, Αντώνης Καλύβας, Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη – Τσαγκάρη, Αλέκα Κατσουλίδη, Χρίστος Κοντοβουνήσιος, Γεώργιος Κούβελας, Σμαραγδή Κουτσοπέτρου, Τίνα Κουτσουμπού, Γρηγόρης Κριμπάς, Άγγελος Λάππας, Νικολίνα Λέκκα, Κων/νος Λιακάκης, Δήμητρα Λιαράκου – Κολοκάθη, Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, Βασίλης Ματσινόπουλος, Δημήτρης Μπουσούνης, Μαρία Νταλλή, Παναγιώτης Ντόκολας, Κατερίνα Ξάνθου, ΡουμπίνηΠαπαμικρούλη, Στάθης Παρασκευόπουλος, Αντωνία Παυλάκου, Μαρία Πρικάκη – Λίτσα, Βασιλική Ρηγοπούλου – Μουρίκη, Βασίλης Ρούβαλης, Νίκος Σαββάκης, Ιωάννα Σερενέ – Τσουρουκίδη, Παρασκευάς Σερενές, Τάσος Σκλάβος, Μαρία Σταθέα, Ελένη Σταθοπούλου (Αιθερία), Χρήστος Σταυρόπουλος (Σταύρος Νηχωρίτης), Ευάγγελος Τεμπελόπουλος, Αγησίλαος Τσουκαλάς, Βασίλης Φλώρος, Αριστοτέλης Φράγκος και Λευτέρης Χριστακόπουλος) με σεβασμό στην Ιστορία, με τη δική τους ερευνητική ματιά, με τη δική τους κριτική τοποθέτηση απέναντι στα πρόσωπα και στα γεγονότα φωτίζουν τον επαναστατικό, εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Κάποιοι με όχημα τη μυθοπλασία στον πεζό λόγο και άλλοι με τη δύναμη του στίχου τους αναπλάθουν την ιστορική αφήγηση, φέρνουν στην επιφάνεια ιδιαίτερες πτυχές της με συμβάντα και χαρακτήρες που δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί, εξαίρουν το φιλελληνικό κίνημα, σκιαγραφούν τα πάθη και τις έριδες που τραυμάτισαν την Επανάσταση και προπάντων συχνά επιχειρούν να βρουν τον ευθύ αντίκτυπο του μακρινού εκείνου παρελθόντος στη σημερινή πραγματικότητα…
Ας είναι καλοτάξιδη και αντάξια των στόχων της η καλαίσθητη και άρτια από κάθε άποψη έκδοση της Ε.Μ.Σ. από την «Καλλίεργον», εναρμονισμένη ταυτόχρονα με τη φράση της Προκήρυξης της Μεσσηνιακής Συγκλήτου «… άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας».

Η διάθεση του βιβλίου γίνεται από την “Καλλίεργον” (kalliergon.com και Βασιλική Κατέρη, τηλ. 6946096502)