Το ενδιαφέρον και άψογο ντοκιμαντέρ του Κώστα Κολιάτσο

Οι θησαυροί της Άρτας

Μια αξιόλογη παρουσίαση των σημαντικότερων Βυζαντινών Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων της Άρτας με την παράλληλη ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, είδαμε να γίνεται τη Μ. Παρασκευή από τον ART/TV. Τις πολλές και ποικίλες ομορφιές των αντικειμένων που προβάλλονταν, συνόδευε μια εξαιρετική σχετική αφήγηση, ώστε αυτά να καθίστανται περισσότερο αναγνωρίσιμα και μελλοντικά επισκέψιμα. Πάντως το πολύ ενδιαφέρον και ποιοτικά άψογο ντοκιμαντέρ του κ. Κων/νου Κολιάτσου, που είναι και ο δημιουργός του έργου, το οποίο έγινε για λογαριασμό του Δήμου Αρταίων, είχε μια πρωτοφανή ανταπόκριση από το κοινό. Άλλωστε, οι δεκάδες κοινοποιήσεις και οι εκατοντάδες αντιδράσεις στο F.B όπου αναρτήθηκε, μάλλον την υποδηλώνουν. Εν τούτοις έχει απόλυτο δίκαιο ο κ. Κολιάτσος, όταν στην δημοσιευόμενη δήλωσή του ζητεί τις περισσότερες κοινοποιήσεις της δημιουργίας του, προκειμένου όλο και περισσότεροι ξένοι να μάθουν για τις φυσικές, ιστορικές και πολιτισμικές ομορφιές της περιοχής. Σε δήλωσή του, σχετικά με το θέμα, ο κ. Κώστας Κολιάτσος είπε:

«Το βίντεο με την επωνυμία: « ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΆΡΤΑΣ», που από τη Μ. Παρασκευή παίζεται από τον ARTTV, δημιουργήθηκε από εμένα και την ομάδα συνεργατών (μου) της Visionair ύστερα από παραγγελία του Δήμου Αρταίων. Η δημιουργία του έργου ενεκρίθη από το ΔΣ και εντάχτηκε στα πλαίσια του προγράμματος της τουριστικής προβολής της πόλης της Άρτας και των περιοχών, που αυτός οριοθετείται. Ο σκοπός της τωρινής προβολής του βίντεο από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα, εναρμονίζεται πλήρως με εκείνον της δημιουργίας του, που δεν είναι άλλος ει μη μόνο η ανάδειξη των σημαντικότερων Βυζαντινών Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, που συμπληρώνεται με την ταυτόχρονη σύντομη σχετική ιστορική αφήγηση για το (τον) καθένα χωριστά, ώστε να καθίστανται περισσότερο αναγνωρίσιμα και κυρίως επισκέψιμα. Συγχρόνως, μέσα από το περιεχόμενο του έργου αναδεικνύονται τόσο ο φυσικός πλούτος της περιοχής όσο και οι πάσης φύσεως Αρτινές ομορφιές.

Ωστόσο το συγκεκριμένο βίντεο, όπως και τα υπόλοιπα 8 που δημιουργήθηκαν σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες (τοπικά προϊόντα, δραστηριότητες στη φύση, Αμβρακικός, Κορωνησία, τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις, αστική ζωή των κατοίκων κ.α), έχουν πλήρως αποδοθεί και υποτιτλιστεί στην Αγγλική γλώσσα, και επίσημα εγκριθεί από τον ΕΟΤ ώστε να προβάλλονται σε διεθνή meetings (εκθέσεις/συναντήσεις/εκδηλώσεις στο εξωτερικό). Ο υπογράφων, γέννημα-θρέμμα Αρτινός, θεώρησε χρέος του την διάρκειας 37 λεπτών ανάρτηση του επίμαχου έργου, καθώς και την ξεχωριστή δίλεπτη περίληψή του, προκειμένου να συμβάλει στην ευρύτερη προβολή του, και για αυτό προτρέπει κάθε συνδημότη αλλά και κάθε Αρτινό της διασποράς-και όχι μόνο να πράξει το ίδιο, κοινοποιώντας το όπου και όπως ο ίδιος την θεωρεί προσφορότερη. Νομίζω ότι όλοι οι Αρτινοί είτε ζούμε στα πάτρια εδάφη είτε νιώθουμε τη νοσταλγία της επιστροφής στο γενέθλιο τόπο, αγαπάμε βαθιά την Άρτα ΜΑΣ…Νοιαζόμαστε για την ανάπτυξή της και την πρόοδο των συμπολιτών μας…

Και θα θέλαμε, εκτός των άλλων, να γίνουν περισσότερο γνωστά: οι φυσικές ομορφιές της, ο δεύτερος μετά τον Μυστρά βυζαντινός μνημειακός πλούτος της , η μακραίωνη ιστορία της, από τον Βασιλιά Πύρρο και την Αρχαία Αμβρακία, τους Κομνηνούς του Δεσποτάτου της Ηπείρου μέχρι τους Αρτινούς ήρωες του 1821, τον μεγάλο Καραϊσκάκη, τον Ν. Σκουφά τον Γώγο Μπακόλα, τους Μποτσαραίους, τους Κουτελιδαίους κ.ά. Όπως θα θέλαμε, όλο και περισσότεροι ξένοι, να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς, τους ευγενείς και φιλόξενους πολίτες της, να γευτούν τα ποιοτικά προϊόντας της περιοχής, ώστε, της πολύπλευρα πανέμορφης Άρτας, να σπάσει η χρονίζουσα απομόνωσή της, αποτελώντας, πλέον, έναν ισχυρό τουριστικό και οικονομικό προορισμό,.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι ενστερνίστηκαν, ενστερνίζονται ή θα ενστερνιστούν τις πιο πάνω κινητήριες σκέψεις -παραινέσεις μου και ήδη κοινοποίησαν ή πρόκειται να κοινοποιήσουν το έργο μου: «ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ». Ειδικότερα, θέλω να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ART/TV και περισσότερο στον φίλο «καναλάρχη» Ηλία Γκανιάτσα για την ενθάρρυνση και την πολύτιμη συμβολή του στο εγχείρημα».
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Για την “VisionAirProductions”

Κώστας Κολιάτσος