Το Ζάππειο δεν πωλείται
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία έχει στο πλευρό της όλους τους Ηπειρώτες
Να καταργηθεί ο ισχύων νόμος για τα κληροδοτήματα
Σύγκληση επιστημονικής ημερίδας για το νομικό πλαίσιο
«Τα εθνικά κληροδοτήματα είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα» είναι το μήνυμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με την απόφαση που έλαβε στο διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη, με την παρουσία του συνόλου σχεδόν των πολιτικών, των αιρετών και εκπροσώπων φορέων της Ηπείρου.
Ήδη απο τους απόδημους Ηπειρώτες ξεκίνησε ο αγώνας προκειμένου το Ζάππειο Μέγαρο να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι προχωρούν σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, τόνισαν πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η «ιδιωτικοποίηση» του Ζαππείου, ενώ ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, Μάκης Κιάμος, αφού χαρακτήρισε πανεθνικό το κληροδότημα Ζάππα επεσήμανε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε κανένα Ηπειρώτη.
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακός σύμβουλος της ΠΕ Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος τόνισε πως εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης, όμως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των κληροδοτημάτων, με βάση και τα οριζόμενα στις διαθήκες των ευεργετών, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες. «Υπάρχουν 13.000 κληροδοτήματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν Ηπειρώτες ευεργέτες και η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να απέχει αλλά θα πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία και διαχείρισή τους», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.
Τον δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ζάππειο Μέγαρο δεν αποτελεί μόνο ένα εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας, αλλά είναι το σύμβολο της ηπειρωτικής ευεργεσίας. «Ως τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να παραμείνει και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Κάθε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίησή του είναι αδιανόητη και αποτελεί βαθιά προσβολή στην ίδια την ιστορία», ανέφερε ο κ. Βάββας.
Στο Γενικό Συμβούλιο προσήλθαν οι εξής:
Αμυράς Γιώργος, βουλευτής Ιωαννίνων
Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων
Γκόκας Χρήστος, βουλευτής Άρτας
Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής, πρώην Υπουργός
Στύλιος Γιώργος, βουλευτής Άρτας
Κεφαλά Αλεξάνδρα-Μαρία, βουλευτής Ιωαννίνων
Γιόγιακας Βασίλειος, βουλευτής Θεσπρωτίας
Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας
Λώλος Ιωάννης, δήμαρχος Ηγουμενίτσας ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ
Σεντελές Γιάννης, δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
Καψάλης Κώστας, δήμαρχος Πωγωνίου
Βάββας Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων
Γαλίτσης Νίκος, Αντιδήμαρχος Πωγωνίου
Να σημειωθεί πάντως πως στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης πλήθος δημοτικών και περιφερειακών Συμβούλων
Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει τα εξής:
«Η Ήπειρος μίλησε. Τα Εθνικά Κληροδοτήματα, όπως το Ζάππειο, δεν αλώνονται. Στο Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας χτύπησε απόψε η καρδιά της Ηπείρου. Και χτύπησε δυνατά. Το Ζάππειο δεν αλλάζει χαρακτήρα. Είναι Εθνικό Κληροδότημα και τέτοιο θα παραμείνει. Φύλακες-άγρυπνοι φρουροί όλοι οι Ηπειρώτες/σσες, όλοι οι Έλληνες/ίδες.
Ψηφίσματα και δηλώσεις συμπόρευσης του αγώνα που διεξάγει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας κατέθεσαν όλοι σχεδόν οι Δήμοι της Ηπείρου και η Περιφέρεια Ηπείρου. Τηλεγραφήματα συμπαράστασης από τος απόδημους, όπου γης.
Αποφασίστηκε:
“Εκφράζουμε σήμερα (13/10/2019) ΟΜΟΦΩΝΑ την απαίτηση των Ηπειρωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων, να μην υπάρξει ούτε η παραμικρή σκέψη για την αλλαγή των σκοπών της λειτουργίας του Ζαππείου Μεγάρου. Τα εθνικά κληροδοτήματα είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Εξαγγέλλεται η σύγκληση επιστημονικής ημερίδας για την εξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των κληροδοτημάτων.
Αιτούμεθα αρμοδίως να καταργηθεί ο ισχύων νόμος για τα κληροδοτήματα. Οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των κληροδοτημάτων πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και να αποκλείουν κάθε επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση.
Αναθέτουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας την υλοποίηση με κάθε μέσον της παρούσης απόφασης”.