Το «Κοινό των Ηπειρωτών» καταψηφίζει τη νέα (17η) παράταση για τους ΣΜΑ

Η Περιφερειακή Παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, καταψήφισε την νέα (17η ) παράταση παραλαβής εξοπλισμού των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παράταξη «Διαφωνήσαμε με την απόφαση Περιφερειάρχη για τη μετάθεση του συμβατικού χρόνου παράδοσης του εξοπλισμού του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου», από την ανάδοχο Κ/Ξ ENACT Α.Ε. – βάσει της από 15-06-2018 σύμβασης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Υποστηρίζουμε τη θέση μας, για το θέμα, ό,τι η ακολουθούμενη πολιτική των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων παράδοσης – παραλαβής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των ΣΜΑ και της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου δεν επιτυγχάνει τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Ήπειρο. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ΣΜΑ είναι αδικαιολόγητη – η πράξη ένταξης και χρηματοδότησης του ΠΕΠ χρονολογείται από 30/6/2017, τα έργα ακριβαίνουν, ο Η/Μ εξοπλισμός σκουριάζει και καταστρέφεται στις αποθήκες και η δοκιμαστική λειτουργία απομακρύνεται στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση τους.

Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου 2021 με πρωτοβουλία των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης) όπου συμφωνήσαμε στα βασικά, ό,τι οι παρατάσεις ακριβαίνουν το έργο και το κόστος από τις καθυστερήσεις και τη μη λειτουργία των ΣΜΑ μετακυλίεται στους πολίτες, γιαυτό και πρέπει να συνεργαστούν η Περιφέρεια και οι Δήμοι ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμός η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του δικτύου μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΑΣΑ, από τον ΦΟΔΣΔΑ. Από τότε ελάχιστα πράγματα έγιναν και δυστυχώς η συνεργασία Περιφέρειας και ΦΟΔΣΔΑ αναζητείται ή ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο και επιτομή κοινής δράσης και ενδιαφέροντος των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Η περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να βάλει ένα τέλος σε ένα έργο το οποίο η ίδια σχεδίασε, μελέτησε και προκήρυξε, λόγω της ανοχής που επέδειξε κατά την επίβλεψη των εργασιών κατασκευής των ΣΜΑ στην Ήπειρο αλλά και εξαιτίας του λαθεμένου τρόπου με τον οποίο επιχείρησε να το υλοποιήσει δημοπρατώντας χωριστά το κάθε υποέργο και ξεχωριστά το σύνολο του εξοπλισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σταδιακή παράδοση – παραλαβή του εξοπλισμού των οκτώ σταθμών και η κατά περίπτωση λειτουργία τους.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ζητούν απάντηση.
-Οι ΣΜΑ είναι υποδεέστερο έργο του εργοστασίου ΑΣΑ – έργο 8 μηνών το πολύ. Εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΠΕΠ Ηπείρου) με χρηματοδότηση πλέον των 12 εκατομμυρίων. Στις 27/9/2017 υπογράφηκε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με Τεχνικό Σύμβουλο έναντι 170 χιλιάδων ευρώ για την υποστήριξη του έργου και τον Ιούνιο του 2018 υπογράφηκαν οι συμβάσεις κατασκευής των επτά ΣΜΑ (ο ΣΜΑ Πρέβεζας υποτίθεται υπήρχε!) με συμβατικό χρόνο κατασκευής από 5 έως 8 μήνες.
-Γιατί δυο διαγωνισμοί; Άλλος για το κτιριακό και άλλος για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό;
-Γιατί η Περιφέρεια ολιγώρησε στην επίβλεψη του έργου της κατασκευής ΣΜΑ του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, εκτός από την ακατάλληλη χωροθέτηση όπως θα αποδειχθεί όταν λειτουργήσει (ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων θα κάνει βόλτα τα σκουπίδια στην Καλεντίνη αντί να συναντηθούν οι δυο Δήμοι στο Διάσελλο).

-Τι δεν είδε η Περιφέρεια – οι Τεχνικές Υπηρεσίες και ο Τεχνικός Σύμβουλος – όταν υιοθέτησε την πρόταση του Δήμου Πρέβεζας ό,τι υπάρχει διαθέσιμο και κατάλληλο κτίριο στην ΕΕΛ που μπορεί να φιλοξενήσει τον ΣΜΑ και τώρα ανακαλύπτει το μάταιο της επιλογής της (άλλη καθυστέρηση αυτή), με αποτέλεσμα η κατασκευή του ΣΜΑ Πρέβεζας να συνδέεται και να συμπεριλαμβάνεται στον διαγωνισμό για τη λειτουργία των ΣΜΑ, που στο μεταξύ ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αμφισβητείται δημόσια από τον Περιφερειάρχη!
-Σε ποια κατάσταση θα παραλάβουμε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 6,3 εκατομμυρίων που σκουριάζει στις αποθήκες και ποιες εγγυήσεις καλής λειτουργίας έχουμε γι αυτόν;
Επανερχόμαστε στο θέμα για πολλοστή φορά. Επιτέλους ας αναλάβουν την ευθύνη τους!