Το Κομμένο στην Κύπρο

Στην Κύπρο θα βρεθεί το τετραήμερο από 25 έως 28 Οκτώβρη ομάδα του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βλαχοπάνο, πρόεδρο του Ομίλου, Ηλία Λάμπρη, νέο πρόεδρο του Κομμένου, Κώστα Λάμπρη και Πάνο Κοντογιάννη, μέλη του Ομίλου. Κατά την παραμονή τους εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε σχολεία της Λευκωσίας τη μαρτυρική σελίδα του Κομμένου. Παράλληλα θα συναντηθούν με επιζώντες του μαρτυρικού χωριού Άσσια, που βρίσκεται σήμερα μέσα στην κατεχόμενη Κύπρο.
Η Άσσια, χωριό μεταξύ Αμμοχώστου και Λευκωσίας, τον Αύγουστο του 1974 αριθμούσε κοντά στους 1000 κατοίκους. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 1974 ξεκινά η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με τη γνωστή ονομασία Αττίλας 2. Τα χαράματα της ημέρας εκείνης τα τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στο χωριό και σπέρνουν τη φρίκη και το θάνατο. Με την είσοδό τους στο χωριό οι Τούρκοι στρατιώτες καταστρέφουν το σύστημα ηλεκτροδότησης και δολοφονούν εν ψυχρώ 13 κατοίκους.
Δύο μέρες μετά τις πρώτες εκκαθαρίσεις, προβαίνουν σε διαρπαγές και λεηλασίες: χρήματα, αυτοκίνητα, τρακτέρ, τιμαλφή, έπιπλα, ζώα και οτιδήποτε μπορούσε να μετακινηθεί. Και ακολουθούν στη συνέχεια οι Τουρκοκύπριοι των γειτονικών χωριών για να ολοκληρώσουν τη λεηλασία και την απανθρωπιά.
Η εκκαθαριστική επιχείρηση του θανάτου κράτησε ως τις 28 Αυγούστου. Εκτελέστηκαν και καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι 118 πολίτες. Από αυτούς οι 108 ήταν άμαχοι, ενώ 10 ήταν έφεδροι στρατιώτες.
Η σφαγή του Κομμένου. Και η σφαγή της Άσσιας. Ιστορίες παράλληλες. Που ελάχιστοι, δυστυχώς, τις γνωρίζουμε. Και ελάχιστα διδάσκονται από αυτές οι γνωρίζοντες. Το λουτρό αίματος δε λέει να σταματήσει. Οι μαρτυρικοί τόποι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας μπροστά στα σύγχρονα εγκλήματα πολέμου. Και οι συναντήσεις τους αυτές είναι το οξυγόνο που έχουν ανάγκη για να διατηρείται η μνήμη ζωντανή και να καταγγέλλεται με κάθε τρόπο η βία και ο παραλογισμός της.