Το κυβερνητικό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα

Ποσόστωση 1% στους ντόπιους

Επισπεύδονται οι αιτήσεις εξέτασης ασύλου

Κλειστά κέντρα για όσους εισήλθαν παράνομα

Στο προσφυγικό και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας γνωστοποιώντας το πως θα γίνει το επόμενο διάστημα η μετεγκατάσταση προσφύγων σε δομές της ενδοχώρας. Η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα αποτελεί ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας που χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «ζήτημα εθνικής σημασίας».
Ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία για τη χορήγηση ασύλου, σημειώνοντας ότι «επισπεύδουμε τις αιτήσεις εξέτασης ασύλου».

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια ενώ παράλληλα θα ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα. «Ακολουθούμε δύο αρχές. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Κλειστά κέντρα
Επίσης προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε.
Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε πως άφησε πίσω της «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως σύμφωνα με στοιχεία του 2019 υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μία αίτηση.
Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Όπως είπε, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ενώ οι συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη των μετεγκαταστάσεων, που μπορεί να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις τοπικών αρχόντων αλλά και πολιτών.
Στο ΚΥΤ της Μόριας, παρά τη μετακίνηση συνολικά 850 αιτούντων άσυλο, διαμένουν 14.887 άτομα.
Τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου δείχνουν πως από την 1η Νοεμβρίου πέρασαν συνολικά 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών, 582 έφτασαν στη Μυτιλήνη, 25 στη Χίο και 43 στη Σάμο.
Την ίδια ώρα, την ανιούσα παίρνει και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στη χώρα από τον Έβρο.

Μπλόκα και επεισόδια
Τα ξημερώματα της Τρίτης, κάτοικοι της Νάουσας έστησαν μπλόκα στην είσοδο της πόλης και την πλατεία μόλις πληροφορήθηκαν ότι θα έφταναν στην περιοχή τρία λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες. Στη συνέχεια, και όταν είδαν πως τα πούλμαν δεν εμφανίζονταν, πέρασαν μπροστά από τα ξενοδοχεία όπου θα γινόταν η εγκατάσταση με κομβόι αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Ναούσης, τις προηγούμενες μέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.
Αντίστοιχες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στη Χίο, με κατοίκους να διαμαρτύρονται έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων. Ο δήμαρχος του νησιού δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υποσχέθηκε πως σειρά για αποσυμφόρηση έχει πια η Χίος.
Αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων επικρατεί και στις Σέρρες, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στη Σκύδρα, στη Βέροια, στη Μεθώνη Πιερίας και στα Γρεβενά.

Πάνω από 3.500 άτομα στην Ήπειρο
Σειρά για φιλοξενία, έχει η Άρτα και η Θεσπρωτία
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπολογίζεται πως στην Ήπειρο θα φιλοξενηθούν από 3.300 έως 3.500 άτομα από τα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της «ισοκατανομής» και τη ποσόστωσης.
Για τα νέα δεδομένα πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ήπειρο των αρμόδιων φορέων την Τρίτη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Κατά τη συζήτηση έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή την περίοδο, φιλοξενούνται περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, είτε σε οργανωμένα Κέντρα, είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε μισθωμένα διαμερίσματα.

Εκεί κατατέθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, έγινε ενημέρωση για την λειτουργία του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων αλλά και για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.
Οι εκπρόσωποι των Φορέων της Ηπείρου, έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της καλύτερης οργάνωσης των ΟΤΕ ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις νέες αφίξεις προσφύγων προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα, που είδαμε σε άλλες περιοχές.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), τη δεδομένη περίοδο φιλοξενούνται 516 στη Φιλιππιάδα, 976 άτομα στον Κατσικά, 106 στα Δολιανά και οι υπόλοιποι διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και διαμερίσματα σε όλη την Ήπειρο.
Στο Ν. Πρέβεζας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 516 άτομα στη Φιλιππιάδα, 120 σε Καστροσυκιά και Κανάλι, ενώ στη Λυγιά φιλοξενούνται περίπου 100 άτομα. Σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες προσφύγων διαμένουν και σε διαμερίσματα, εκτός δομών. Αντιστοίχως στα Ιωάννινα, φιλοξενούνται 976 άτομα στον Κατσικά, 106 στα Δολιανά και 1500 περίπου διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και διαμερίσματα
Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, ο μεγάλος όγκος των νέων αφίξεων που θα φιλοξενηθούν στην Ήπειρο, θα τον αναλάβουν άλλες περιοχές της Περιφέρειας, δηλαδή η Θεσπρωτία και η Άρτα.