«Το Μίσος» (1995) του Ματίε Κασσοβίτς

Από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας

Την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 16:45 στο “ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ”

Γράφει, η Δήμητρα Πανή
Η υπόθεση: Τρεις νεαροί μετανάστες, ο Βίνς που είναι εβραίος, ο Ουμπέρτ που είναι αφρικανικής καταγωγής και ο Σαΐντ που είναι αλγερινός,που ζουν σε μια φτωχή περιοχή των προαστίων του Παρισιού, θα προσπαθήσουν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια συμπλοκής σε διαδήλωση. Περιφερόμενοι άσκοπα στις φτωχογειτονιές του Παρισιού με ένα κλεμμένο περίστροφο στα χέρια τους θα ζήσουν ένα συνταρακτικό 24ωρο, προσπαθώντας να πείσουν όσους δεν τους σέβονται ότι θα πρέπει να τους φοβούνται…

Λίγα λόγια για την ταινία
Ο Ματιέ Κασσοβίτς, γεννημένος στο Παρίσι στις 3 Αυγούστου του 1967, καταφέρνει μόλις με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, να μας χαρίσει ένα διαχρονικό αριστούργημα του γαλλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με τη δύναμη του ντοκιμαντέρ, με την κάμερα να τρέχει στους δρόμους και από πρόσωπο σε πρόσωπο, ο Κασσοβίτς, καταδεικνύει τις έντονες διαφορές και την ασφυκτική καθημερινότητα των ανθρώπων που βιώνουν τη μοναξιά της μεγαλούπολης. Την ταξική αλλά και την εθνική μοναξιά.
Η ταινία θεωρείται προάγγελος των εμπρησμών στα γκέτο του Παρισιού. Ένα διαχρονικό φιλμ, για τη μετανάστευση, τη βία και τον ρατσισμό. Ένας μικρόκοσμος της καθόδου της γαλλικής κοινωνίας σε άσκοπη βία, μέσω της εχθρότητας.

Τα προάστια δε βρίσκονται πίσω από τείχη, αλλά οι άνθρωποι που ζουν εκεί, οι τρεις ήρωες της ταινίας, μοιάζουν σα να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα μιας τεράστιας φυλακής. Η στιγμή της κατά μέτωπον σύγκρουσης πλησιάζει, και μοιραία έρχεται η στιγμή του ξεσπάσματος, η ώρα της εκδίκησης η οποία ξεσπά κατά δικαίων και αδίκων. Αυτό που μένει στον θεατή, είναι αυτό που αναγράφεται στον τίτλο και το οποίο προέρχεται από μία ατάκα που λέει ο Ουμπέρτ: «La Haine attise la haine…», δηλαδή «το Μίσος γεννάει μίσος…».
Αυτή την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 16:45, στο Σινέ Παλλάς, με ελεύθερη είσοδο.
Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασσοβίτς. Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Κασέλ, Ιμπέρ Κουντέ, Σαϊντ Ταγκμαουί,Μπενουά Μαζιμέλ. Διάρκεια: 98 λεπτά

Με είσοδο ελεύθερη