Το ΜΕΚΔΕ και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» στο Δήμο Κόνιτσας
Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» για ενδέκατη συνεχή χρονιά «υιοθετεί» μια ορεινή περιοχή της Ηπείρου, με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών των τοπικών κοινωνιών. Το διάστημα από τις 21/1 έως την 24/01, μία ομάδα 20 μεταπτυχιακών σπουδαστών και ερευνητών του Ε.Μ.Π., με επικεφαλής τον Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, συντονιστή του μεταπτυχιακού προγράμματος και διευθυντή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., βρέθηκε στο Δήμο Κόνιτσας που αποτελεί για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά την περιοχή μελέτης του μεταπτυχιακού προγράμματος και του ΜΕΚΔΕ.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό έγιναν πολλές διαδρομές στην περιοχή, συναντήσεις με φορείς και κατοίκους καθώς και επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος.
Το πρωί της Τρίτης 21/01, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο, Ν. Εξάρχου, και το Δημοτικό Συμβούλιο της Κόνιτσας. Εκεί, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες της περιοχής εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Έτσι δόθηκε στην ομάδα του Πολυτεχνείου η ευκαιρία να ακούσει σημαντικό μέρος των προβληματισμών αλλά και των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα λουτρά των Καβάσιλων, τα οποία αποτελούν μαζί με τα λουτρά του Αμαράντου μεγάλο αναπτυξιακό κεφάλαιο για την περιοχή. Ακόμη, έγινε επίσκεψη στη μονή Μολυβδοσκέπαστου και τον ομώνυμο οικισμό. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην οικοτουριστική μονάδα στο Μπουραζάνι και εκτενής συζήτηση για τις δυνατότητες ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Το βράδυ, το δείπνο πραγματοποιήθηκε στη μαθητική εστία Κόνιτσας, όπου φιλοξενούνταν η ομάδα του Πολυτεχνείου, μαζί με τους μαθητές που μένουν εκεί. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία και για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη νέα γενιά του Δήμου Κόνιτσας.
Την Τετάρτη 22/01 το ενδιαφέρον στράφηκε στην περιοχή των Μαστοροχωρίων με στάσεις και συζητήσεις στα χωριά Μόλιστα, Γαναδιό, Δροσοπηγή, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Πληκάτι. Στη Δροσοπηγή έγινε μια αναλυτική συζήτηση με τον τοπικό σύλλογο και ανθρώπους που τον στηρίζουν και οι οποίοι μένουν μόνιμα στην περιοχή. Αρκετοί από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων συνάντησαν τους σπουδαστές και τους διδάσκοντες του ΕΜΠ κι έτσι αντλήθηκαν πληροφορίες για τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τα χωριά. Την Πέμπτη 23/01, μετά τα χωριά του Γράμμου, σειρά είχαν τα χωριά του Σμόλικα: Ελεύθερο, Παλιοσέλι, Πάδες, Δίστρατο.
Την Παρασκευή 24/01, μετά από μια πρωινή συνεδρίαση της ομάδας για την οργάνωση των πληροφοριών που αντλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εξερευνήθηκε η πόλη της Κόνιτσας. Έγινε επίσκεψη στο ιστορικό γεφύρι, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην παλιά αγορά κλπ.
Η ομάδα του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» ευχαριστεί τον Δήμο και τους κατοίκους της Κόνιτσας για τη θερμή φιλοξενία. Επιλέξαμε η επίσκεψή μας να γίνει την πιο δύσκολη εποχή για τις ορεινές περιοχές, όταν τα χωριά κυριολεκτικά αδειάζουν από κόσμο και λίγοι είναι αυτοί που δίνουν τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση και ένα καλύτερο αύριο σε μια από τις πιο σημαντικές, όμορφες και ιστορικές περιοχές της χώρας. Η εξόρμηση στο Δήμο Κόνιτσας έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές, τους ερευνητές και του καθηγητές του Πολυτεχνείου να διαμορφώσουν εικόνα και άποψη για την περιοχή.
Με μεθοδικότητα, συστηματική επιστημονική προσέγγιση αλλά και αγάπη για την περιοχή και τους κατοίκους της, το Ε.Μ.Π. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για μια ολόκληρη χρονιά, να μπολιάσει την Κόνιτσα και τα χωριά της με νέες ιδέες για την ανάπτυξη της περιοχής, ξεκλειδώνοντας ευκαιρίες και δυνατότητες, ακόμη και αυτές που δύσκολα φαίνονται στον ορίζοντα σήμερα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές του Ε.Μ.Π. θα επισκέπτονται το Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα συλλέξουν ειδικότερα στοιχεία με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και το καλοκαίρι του 2020, η τοπική κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις προτάσεις του Πολυτεχνείου για τον τόπο.