Το μπάσκετ των τιμών …και τα καλάθια των νοικοκυραίων

Γράφει ο Πάρις Ν. Κονιτσιώτης

Δουλευόμαστε τώρα… Έτσι για να περνάει ο καιρός, ο καιρός του πολέμου. «Το ρίξαμε στην πλάκα» για να μη μας πνίξουν τα απόνερα ενός αναίτιου, γεμάτου αλαζονεία πολέμου. Το «σωτήριον» έτος 2022 ενός πραγματικού πολέμου με χιλιάδες νεκρούς και ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών.
Παρεπιπτόντως ξημερώματα Κυριακής …ζήσαμε 1 ώρα δύο φορές από 3 μέχρι 4, αφού στις 4 γυρίσαμε μία ώρα πίσω. Μακάρι να ήταν έτσι και να ζούσαμε περισσότερο χρόνο δύο φορές…
Τρία περίπου χρόνια τώρα το ανθρώπινο μυαλό αγωνίζεται για την ανακάλυψη της ασπίδας προστασίας από τα βέλη του κορωνοιού κι ήρθε κι αυτός ο πόλεμος με τις παρενέργειές του στην ενέργεια και στη διατροφή και ναυάγησε τις ελπίδες μας για καλλίτερες μέρες. Το άσχημο είναι ότι όσο πάει οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν υπολόγισε σωστά δύο πράγματα, την οργανωμένη – για πρώτη φορά είναι αλήθεια- αντίδραση της Δύσης, αλλά και την επίμονη αντίσταση των Ουκρανών. Και τι θα γίνει τώρα; Θα συνεχιστεί ο πόλεμος εσαεί, με τον κίνδυνο «να κάτσει καμία στραβή» με την εμπλοκή πυρηνικών και να οδηγηθεί όλος ο πλανήτης στην καταστροφή;
Δυστυχώς εκεί που οδηγήθηκαν τα πράγματα δεν γίνεται να τελειώσει και να πανηγυρίσει ο ένας ότι νίκησε. Και ο άλλος τι θα κάνει; Εκτός κι αν για κάποιο λόγο εκλείψει ο ένας εκ των ηγετών των εμπλεκομένων. Πάντως όσο πάει οδηγείται σε αδιέξοδο κι αυτό θα επιτείνει την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση.

Αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου, του ρεύματος και των αγαθών «να παίζουν» πάνω – κάτω σαν τη μπάλα του μπάσκετ.
Αυτή τη μπάλα πάει η Κυβέρνηση να τη χωρέσει στο καλάθι των νοικοκυραίων. Για να το καταφέρει μάλλον θα έπρεπε να φωνάξει … και τον Αντετοκούμπο. Αντί όμως για τον αξιαγάπητο και τρομερό Γιάννη, της βγήκε να παίξει με έναν τεχνίτη επαρχιώτη …που έβαλε αυτοκαλάθι.
Δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού, ό,τι και να κάνει οι τιμές θα πετάξουν, μαζί κι ο πληθωρισμός και στις γιορτές που έρχονται ακόμη πιο πολύ.
«Αναισθησία φίλε, την έχεις, σώθηκες» το γκράφιτι σε τοίχο του Πανεπιστημίου μας δείχνει την κατεύθυνση.
Αυτή η εικόνα ζούγκλας που εκπέμπεται καθημερινά από τα Κανάλια, με ζωώδικες συμπεριφορές από ανθρώπους που καταργούν τους κανόνες της ύπαρξής μας είναι ένα σήμα κινδύνου. Οι καθημερινές απειλές του Ερντογάν είναι ακόμη ένα.
Ο Χρήστος Χωμενίδης το Σάββατο στα ΝΕΑ έδωσε μια νεωτεριστική ιδέα για τον πόλεμο με την οποία συμφωνώ απόλυτα. «Ο πόλεμος έπρεπε να είναι μεταξύ γερόντων, σαν συνελεύσεις πολυκατοικίας. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους στα μετόπισθεν θα καμάρωναν και θα διασκέδαζαν». Οι γέροντες έτσι κι αλλιώς «τα φάγανε τα ψωμιά τους», ενώ είναι ανυπέρβλητη αδικία να σκοτώνονται νέα παιδιά που δεν χάρηκαν τη ζωή τους, στο βωμό των ιδεοληψιών των γερόντων !

Είναι σίγουρο ότι «το καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχίσει την ανεξέλεγκτη πτήση του όσο διαρκεί ο πόλεμος και σε συνδυασμό με το σφυροκόπημα των Καναλιών με ειδήσεις βιασμών, παιδεραστών, παιδόφιλων, βιτριολισμών και θανατηφόρων ατυχημάτων, μας δημιουργούν προβλήματα άγχους με αποτέλεσμα να «συσσωρεύουμε μεγαλύτερη πίεση από όσο μπορεί να αντέξουμε».
Η πιο κάτω Φροϋδική ρήση είναι μια βιολογική και ψυχολογική αλήθεια: «η πιο δυνατή παρόρμηση είναι η αναζήτηση ευχαρίστησης και η αποφυγή του πόνου».
Γι αυτό δεν μας απέμειναν πολλές επιλογές, ενδοσκόπηση, αυτοκυριαρχία και «αναισθησία φίλε, την έχεις, σώθηκες» …

Άρτα 04.11.2022