Το Predator Ακούμπησε την Άρτα

Η Όλγα Γεροβασίλη στη νέα λίστα των παρακολουθήσεων

Δεν το γνώριζα, αλλά σήμερα το θεωρώ βέβαιο, δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική θύελλα από νέα λίστα παρακολουθήσεων με ονόματα –πολιτικών, αλλά και από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο- που αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης για την κυβέρνηση δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, επικαλούμενη «πηγές πέραν πάσης αμφιβολίας» και προσθέτοντας ότι δεν είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτει.
Πρώην πρωθυπουργός, υπουργοί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιφανείς επιχειρηματίες, σύζυγοι πολιτικών, δημοσιογράφοι, αλλά και ο Λαζόπουλος φέρονται να βρίσκονται στη λίστα των άμεσων και έμμεσων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator.

Αρκετά από τα τρανταχτά ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτή όντως προκαλούν τεράστια έκπληξη και είναι δύσκολο να κατανοηθεί η σκοπιμότητα της «στοχοποίησής» τους, με τις πρώτες σεισμικές δονήσεις να καταγράφονται ήδη στο πολιτικό σύστημα και το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών να ξανανοίγει διάπλατα, με την Αντιπολίτευση να το συνδέει άμεσα και με τις επικείμενες εκλογές.
Όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων, η διερεύνησή του, που χαρακτηρίστηκε σε ότι αφορά κρίσιμες πτυχές από την… «επίκληση του απορρήτου» άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα στην κοινή γνώμη, άποψη που συμμερίζεται απολύτως και η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που μελετά το θέμα, αλλά και ο διεθνής Τύπος που εξακολουθεί να φιλοξενεί άρθρα – κόλαφο για το ανεξιχνίαστο «ελληνικό Watergate» σκάνδαλο.
Στο πλαίσιο αυτό η λίστα που δημοσιεύει η εφημερίδα με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο, σε κατάμαυρο φόντο: «Αυτούς παρακολουθούσε», και στην οποία φιλοξενούνται ονόματα πέραν πάσης υποψίας, σίγουρα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα, -την οποία μαζί με κρίσιμες πληροφορίες έδωσαν «δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και γνωρίζουν και τις μεθόδους και τον σχεδιασμό» – παρακολουθούνταν στο όνομα κομματικών, επιχειρηματικών και προσωπικών επιδιώξεων.

Για την ύπαρξη δε στον κατάλογο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πρόκειται για πρόσωπα που «είτε θεωρούνταν ‘’ανεπιθύμητοι’’ για τον πρωθυπουργό, είτε ‘’επικίνδυνοι’’ με τη συμπεριφορά τους», «υπουργοί που δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι ή άλλοι που θεωρούνταν απρόβλεπτοι», «’’ανήσυχοι και ύποπτοι’’ για σχέσεις με επιχειρηματίες ή άλλα κόμματα».
Την παρουσία στη λίστα λιγότερο γνωστών επιχειρηματιών και παραγόντων αποδίδει στην προσπάθεια παρακολούθησης επιχειρηματιών του βεληνεκούς του Βαγγέλη Μαρινάκη ή του Γιάννη Βαρδινογιάννη μέσω παγίδευσης στενών συνεργατών τους.
Σε ότι αφορά μάλιστα την έμμεση παρακολούθηση του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω του Θόδωρου Καρυπίδη, επιχειρηματία και προέδρου της ΠΑΕ Άρης, η εφημερίδα κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Παραθέτει στοιχεία από τα οποία φαίνεται ο Θεόδωρος Καρυπίδης να έχει όντως διαπιστώσει την παρακολούθησή του, αφού στο τηλέφωνό του έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερα κακόβουλα μηνύματα. Το ένα μάλιστα είναι το ίδιο που είχαν λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Θανάσης Κουκάκης, για τους οποίους έχει αποδειχθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι είχαν πέσει θύμα υποκλοπών.

Σύμφωνα πάντα με τους γνωρίζοντες, που επικαλείται, η μέθοδος της έμμεσης παρακολούθησης μέσω στενών συνεργατών επιλεγόταν προκειμένου να παρακαμφθεί ο κίνδυνος εντοπισμού του κακόβουλου λογισμικού λόγω καχυποψίας ή ελέγχου από τον «στόχο». Τέτοια παρακολούθηση «υπήρξε για τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω παρακολούθησης των τηλεφώνων του φίλου του επιχειρηματία Θόδωρου Καρυπίδη και του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το ποιος έδινε τις εντολές, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η ανάθεση των παρακολουθήσεων γινόταν απευθείας στην ΕΥΠ, την πολιτική ευθύνη της οποίας είχε ο πρωθυπουργός. Αρχικά αναλάμβανε η ΕΥΠ και στη συνέχεια το Predator, καθώς «η έρευνα συντείνει στο δεδομένο ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση, με καθοδήγηση από κοινό κέντρο».

Η Γεροβασίλη
Τα ονόματα που αναφέρει το πρωτοσέλιδο του Documento υπό παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό Predator βρίσκονταν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι υπουργοί Τουρισμού Β. Κικίλιας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης κα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρ. Σπίρτζης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Άρη Θόδωρος Καρυπίδης («για την παρακολούθηση του Βαγγέλη Μαρινάκη», σημειώνει η εφημερίδα), αλλά και επώνυμοι δημοσιογράφοι, όπως οι Αλ. Παπαχελάς, Γ. Κουρτάκης («Παραπολιτικά»), Π. Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του STAR (για την παρακολούθηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, όπως επίσης σημειώνεται), Π. Μπόμης (για την παρακολούθηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου), Αντ. Δελλατόλας και, ο Θανάσης Κουκάκης.
Σε ότι αφορά την Όλγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη – επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), στο ερώτημα «Γιατί» η απάντηση είναι πως «Τέθηκε υπό παρακολούθηση και για τις δύο ιδιότητες της. Το βασικό όμως είναι ότι η κ. Γεροβασίλη είναι συνομιλήτρια και στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα»
« Δεν το γνώριζα, αλλά σήμερα το θεωρώ βέβαιο ύστερα από όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έχει ξεφύγει πλέον η κατάσταση… Δυστυχώς, είχα την ‘’κακιά συνήθεια’’ να σβήνω κάθε βράδυ τα μηνύματα από άγνωστο αποστολέα επειδή λαμβάνω αρκετά κάθε μέρα. Επίσης, τον περασμένο Μάιο άλλαξα συσκευή» σχολίασε η πρώην υπουργός και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι, όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.