Το οικολογικό έγκλημα και η ασυνειδησία των πολιτών στον Δήμο Αμβρακικού

Γράφει η Βάσια Γκανάρα

Στα πλαίσια μιας εθελοντικής δράσης, το απόγευμα 8/5/2020 πήραμε την πρωτοβουλία ως απλοί πολίτες αυτού του τόπου να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια από τις παραλίες της Κορωνησίας. Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Πλήθος από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και άλλα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται είχαν κατακλύσει τις παραλίες αυτού του ξεχωριστού υδροβιότοπου. Ο Αμβρακικός κόλπος δεν είναι ένας υδροβιότοπος σαν όλους τους άλλους, αλλά ένα εθνικό πάρκο με το μεγαλύτερο ενιαίο υγρότοπο της χώρας που φιλοξενεί πλήθος υδρόβιων πουλιών και άλλων ειδών προς εξαφάνιση. Πέρα όμως από όλα αυτά για όλους εμάς είναι το οξυγόνο, η γη, το σπίτι μας…

Σε μια τυχαία συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινότητας, μας είπε χαρακτηριστικά: «Παιδιά γνωρίζω το πρόβλημα, εγώ ο ίδιος μάζεψα αυτά τα σκουπίδια από τη συγκεκριμένη παραλία πριν κανένα χρόνο και είχα συνεννοηθεί με κάποιον βαρκάρη να ‘ρθεί να τα πάρει (η συγκεκριμένη παραλία βρισκόταν μόλις 1χλμ από την διπλανή ακτή που είχε πρόσβαση σε κάδο ανακύκλωσης) αλλά δεν ήρθε ποτέ.» Έτσι οι σακούλες όπως ήταν φυσικό αλλοιώθηκαν, σκίστηκαν και τα σκουπίδια με τα πλαστικά βρέθηκαν διασκορπισμένα στην ακτή.

Ρίχνοντας λοιπόν φως σε όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως φέτος ήρθαμε και συνεχίζουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια αόρατη απειλή, έναν νέο ιό που αφορά όλους μας. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί λοιπόν, η κλιματική αλλαγή σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση νέων ιών. Η Φύση έχει τους δικούς της κανόνες και στέλνει τα μηνύματά της.
Αν ο άνθρωπος ατομικά και συλλογικά, αδιαφορήσει γι’ αυτά δεν τροποποιήσει τον σημερινό τρόπο ζωής, οι συνέπειες για το μέλλον του στον πλανήτη θα είναι ολέθριες.
Τέλος θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του Ζαν-Υβ Κουστώ ‘’ Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Σ’αυτόν τον αιώνα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει πρέπει να την προστατέψει.’’
Μήπως τελικά η αδιαφορία μας για τη φύση και το περιβάλλον είναι ένας «ιός» μεγαλύτερος από το νέο κορονοϊό που παλεύει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα;

* Η Βάσια Γκανάρα είναι Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ