Το.Πο.Σ. 2020- 2023. Άνω Κάτω Γραικικό, Πέρα- Δώθε Καλεντίνη

Γράφει ο Νικος Κ. Φακίτσας

Τόπος σημαίνει
Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
«Σε τρία χρόνια θα έχουν ανατεθεί όλα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) της χώρας, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπου ανέλυσε διεξοδικά το πρόγραμμα των ΤΠΣ, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.»
Δηλαδή
Αυτή η «καλικατζαρέ» αποτύπωση τού 1989-1990 των οικισμών, μπορεί να γίνει ένα αξιόλογο γεωμετρικό σχήμα, δηλ. κύκλος – τετράγωνο- Πεντάγωνο- ρόμβος αντί να πηγαίνουμε πέρα- δώθε , αμφιβόλως/διαγωνίως στα χαντάκια κ.λ.π.
Π.χ. Σχέδιο Οικισμού Κεραματών (κάτι σαν πουλί μοιάζει)
Δεν είναι εύκολο να βάλεις αυστηρά γεωμετρικά όρια, αφού η φύση κι ο άνθρωπος επέλεξαν να καταλάβουν ασύμμετρα τον Τόπο.
Όμως, με αφορμή τίς δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, είναι ευκαιρία να ληφθούν υπ’ όψιν τα όρια των ιδιοκτησιών-οικοπέδων, το εμβαδόν αυτών, κλπ, προκειμένου να καθορισθεί η Αρτιότητα σε Πρόσωπο & Εμβαδόν.
Άλλο ένα παράδειγμα στενόμακρης ανάπτυξης, (πεδινή Σαντορίνη), είναι η Ανέζα, με στενόμακρα οικόπεδα, με πρόσωπο 10μετρα και βάθος 200μ.
Με το ΤΟ.ΠΟ.Σ , αρκεί να χαραχθούν δύο παράλληλοι δρόμοι εκατέρωθεν τής Κεντρικής οδού, ώστε να αποκτήσουν διπλό πρόσωπο τα οικόπεδα.
Τα υπόλοιπα (ορια κατάτμησης κλπ), θα τα εύρουν οι αρμόδιοι των ΟΤΑ
Π.χ. ΑΝΕΖΑ (ΦΩΤΟ)
. .ΟΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΕΖΑΣ