ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Γράφει ο Πάρις Ν.Κονιτσιώτης
Με τον χαρακτηρισμό «φαινόμενο »πέρασε στην Ιστορία του ποδοσφαίρου ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο , για την ποδοσφαιρική του ικανότητα και ιδιοφυία . Στην επιστημονική χρήση φαινόμενο είναι «οποιοδήποτε γεγονός που είναι παρατηρήσιμο ».
Αν το βράδυ της Κυριακής ο κ. Στ. Κασελάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα πολιτικό φαινόμενο, αφού από το πολιτικό πουθενά ,μέχρι πριν ένα μήνα, θα βρεθεί αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Γίνονται αυτά στην Ελλάδα ; Φαινόμενο Ελ Νίνιο στην πολιτική , έστω μέσα από ένα μιντιακό τσουνάμι , ενός ανθρώπου με ομολογουμένως ωραία εμφάνιση και υψηλό μορφωτικό επίπεδο ,αφού κατέχει πτυχία από τα διασημότερα πανεπιστήμια και γνωρίζει κατά δήλωση έξι γλώσσες. Αυτό ψάχνει ο σημερινός κόσμος ; Να του λέει ένας ωραίος εμφανισιακά πολιτικός ωραίες υποσχέσεις , έστω κι αν εμβαθύνοντας κάποιες από αυτές είναι ανεδαφικές και ανεφάρμοστες;
Σαν έτοιμος από καιρό γι αυτό που κάνει τώρα αρθρώνει απαντήσεις με αυτό το χαριτωμένο ελληνοαμερικάνικο ακσάν , που χαιδεύουν τα αυτιά των ακροατών του, μιμούμενος κινήσεις ηγετών που έγραψαν ιστορία κι έχει κλέψει την παράσταση που λένε.
Θα εκφράσω μια προχωρημένη σκέψη κι ας με παρεξηγήσετε.
Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση – και μένει να αποδειχθεί ή όχι -, ότι μετά τη συντριβή του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής της 21ης Μαίου (πρώτες εκλογές), την Δευτέρα επομένη των εκλογών ,ο κ. Κασελάκης ήταν εκεί έτοιμος να προταθεί από τον εξουθενωμένο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, – αυτό το σοκ που έψαχνε το κόμμα για να αναστηθεί -, αλλά δεν αποτολμήθηκε γιατί θα αντιδρούσε – δικαιολογημένα- το κατεστημένο του κόμματος. ΄Ετσι προτιμήθηκε να πάει ,έστω και με βαριά καρδιά και στις δεύτερες εκλογές ο κ. Τσίπρας και να ακουλουθηθεί η ομαλή διαδικασία μέσω της υποψηφιότητας τη σωστή ώρα για την αρχηγεία του κόμματος.
Μοιάζει με εκδίκηση του παραιτηθέντος αρχηγού στα στελέχη του κόμματος , που του πριόνιζαν την καρέκλα.
ΚΙ εδώ έρχεται αναντίρρητα ο προβληματισμός ότι θα είναι ενιαίο κόμμα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη Δευτέρα , αν εκλεγεί ο κ. Στ. Κασελάκης ή θα διαιρεθεί σε δύο ή και τρία κομμάτια ;
Αυτό το νέο, άφθαρτο και σχεδόν τέλειο περιτύλιγμα θα μείνει αλώβητο , σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο κόμμα , ή θα πάει να στριμωχθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και την αριστερά που εκφράζει ο παλαιοκομματικός ΣΥΡΙΖΑ ;
Είναι πράγματι το σοκ που χρειάζεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη φυγή προς τα μπρος ;
Από προσωπική εμπειρία σας διαβεβαιώνω ότι τα φαινόμενα –τέτοιο ήταν κι ο Σταύρος Θεοδωράκης με τις αγνές προθέσεις – δεν έχουν μακρόχρονη πορεία στη χώρα μας.
Ο σύγχρονος φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος , που συμμετείχε στο «ΠΟΤΑΜΙ» έγραψε : « οι μοναδικοί δεσμοί που έχουμε στην Ελληνική κοινωνία είναι οι οικογένειες και οι παρέες. Δεν έχουμε κοινωνία πολιτών , ώστε να μας ενδιαφέρει ο τρίτος ή ο άγνωστος. Γι αυτό έχουμε και ιδιοτελές κράτος ».
Έχουμε αγιάτρευτες παθογένειες σαν λαός , ακόμη κι από την αρχαιότητα , γιατί όπως έγραψε κι ο Αριστοτέλης «περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες αυτούς που ευεργέτησαν , παρά αυτοί που ευεργετήθηκαν τους ευεργέτες τους ».
Για την ώρα να απευχόμαστε την επανάληψη φαινομένων σαν αυτό της Θεσσαλίας με τις καταστροφικές συνέπειες και να προετοιμαζόμαστε καλλίτερα για την αντιμετώπισή τους και για τα πολιτικά φαινόμενα έχουμε καιρό …
Μεσημέρι Κυριακής 24/09/23