Τράπεζες: Εξαφανίζονται τα ΑΤΜ –ούτε ευρώ για δάνεια!

Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση των ΑΤΜ από πολλές περιοχές της χώρας, με τις τράπεζες να τα αφαιρούν προκαλώντας πολλά προβλήματα στους πολίτες. Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ούτε ATM, με αποτέλεσμα πολίτες να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο xristika.gr οι ουρές μεγαλώνουν έξω από εναπομείναντα υποκαταστήματα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ηλεκτρονικά ραντεβού, κάτι που στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται ιδίως όσον αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες. Οι αντιδράσεις ειδικά στην επαρχία παίρνουν ήδη τη μορφή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα τραπεζικά καταστήματα ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οδηγούν στην κινητοποίηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικών βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαρασμό.

Οι τράπεζες, ειδικά για την έλλειψη ΑΤΜ, προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ), όμως από την πλευρά τους συνδικαλιστές -εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ)

Τέλος και τα δάνεια!
Την ίδια ώρα, εκτός από την εξαφάνιση των ΑΤΜ, οι τράπεζες κλείνουν και τη στρόφιγγα των δανείων αφού η απροθυμία των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μάλιστα οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 47 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια.

Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο και για την περίοδο έως και τον Απριλίο 2020, όπου η οικονομία κινήθηκε στους ρυθμούς της πανδημίας, ο Μάιος 2021 ήταν ο χειρότερος μήνας, σε ό,τι αφορά τις νέες χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις και, παράλληλα, οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές στην ανάληψη ρίσκου νέων δανείων, ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζουν το ξεκαθάρισμα των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ περιμένουν και νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργηθούν από την πανδημία και τα οποία θα αυξάνονται μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας.

Όμως, το «πάγωμα» των δανειοδοτήσεων στον επιχειρηματικό τομέα, την ώρα μάλιστα που οι επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της επανεκκίνησης της οικονομίας, έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αποτελέσει η χαμηλή κινητικότητα των τραπεζών στα νέα δάνεια ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή ΤτΕ, Ένωσης Τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει από τις τράπεζες δεσμεύσεις για αύξηση των δανείων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δεν κρύβει πλέον τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι τράπεζες, ενώ έχουν λάβει 47 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και οι καταθέσεις αυξάνονται συνεχώς, περνούν στην οικονομία πολύ μικρά ποσά νέων δανείων. «Δεν μπορώ να πω», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «ότι είμαι ικανοποιημένος, όταν οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει στον καθαρά ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στον μη χρηματοπιστωτικό, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια φέτος, ενώ έχουν πάρει 47 δισ. συν την αύξηση των καταθέσεων. Τα υπόλοιπα είναι σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και κατατεθειμένα ξανά στην κεντρική τράπεζα…Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν οι τράπεζες πρέπει να φτιάξουν κατάλληλα προγράμματα».