Τόσο… απλό;!!!

Διαβάζω πατριώτες, πως λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν απλούς πολίτες και επαγγελματίες, δεν δίνουν μόνο οι αρχές κυβερνητικές και τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατέχουν την εξουσία, αλλά μπορούν και δίνουν και οι παρατάξεις της μειοψηφίας…

Ή για να το πώ αλλιώς, εκεί που αποτυγχάνουν οι τοπικές αρχές, Περιφέρειας και Δήμων, έρχεται μια παράταξη της αντιπολίτευσης, ή καλύτερα της μειοψηφίας και λύνει –ή λέει πως…- το πρόβλημα…

Και ιδού η απόδειξη: Τη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών της Σαγιάδας στο οποίο ούτε η Περιφερειακή Αρχή ούτε οι τοπικοί βουλευτές δεν είχαν κατορθώσει να βρουν, παρουσίασε σε συνέντευξη ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος….

Ως γνωστόν οι ιχθυοκαλλιεργητικές στη Σαγιάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο και είναι το βασικό τους αίτημα στις συναντήσεις που έχουν με θεσμικούς φορείς. Το ίδιο πρόβλημα έθεσε αντιπροσωπεία των ιχθυοκαλλιεργητών στον κ. Ριζόπουλο ζητώντας και τη δική του παρέμβαση.

Όπως δήλωσε λοιπόν ο κ. Ριζόπουλος, η παρέμβασή του «…ήταν άμεση και καίρια» καθώς το περασμένο Σάββατο, συνομίλησε με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία δεσμεύτηκαν ότι θα συνδεθεί μέσω οπτικών ινών όλο το κομμάτι της Λωρίδας Σαγιάδας.

«Η ολοκλήρωση του έργου προϋποθέτει να ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη. Πρέπει όμως να έρθει κλιμάκιο της ΔΕΗ για να εκπονήσει την τεχνική μελέτη, ενώ, θα ενημερώσω το Δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά για τις απαραίτητες εκδόσεις αδειών. Η λύση που δίνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου, εκεί που Περιφερειακή Αρχή και οι τοπικοί βουλευτές απέτυχαν, έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τις επόμενες ενέργειες ενός δυναμικού κλάδου για την οικονομία», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Όλα καλά; Δηλαδή, πάει τελείωσε το θέμα…. Από αύριο, άντε από μεθαύριο, υα έχουν οι ιχθυοκαλλιεργητές στη Σαγιάδα ιντερνέτ; Αν πιστέψουμε τον Σπ. Ριζόπουλο, ασφαλώς και θα έχουν…

Εντάξει…. Για να έχουν πρέπει «να ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη»… επίσης «πρέπει όμως να έρθει κλιμάκιο της ΔΕΗ για να εκπονήσει την τεχνική μελέτη»… αλλά, αυτά, δεν είναι ουσίας πράγματα….

Η ουσία είναι πως «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στελέχη της ΔΕΗ, δεσμεύτηκαν ότι θα συνδεθεί μέσω οπτικών ινών όλο το κομμάτι της Λωρίδας Σαγιάδας» στον Σπ. Ριζόπουλο…

******Ερώτημα: Καλά, ο Καχριμάνης, (αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης ο Πιτούλης) δεν τον ξέρει τον Γεωργαντά… ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, μάλλον δεν έχει ακούσει ο άνθρωπος για «οπτικές ίνες» και τα τοιαύτα…

Ο βουλευτής της ΝΔ στη Θεσπρωτία, ο Βασίλης Γιόγιακας, δεν γνωρίζει, πως στη κυβέρνηση που στηρίζει, στη κυβέρνηση Κυριάκου, υπάρχει ένας Υπουργός ονόματι Γεωργαντάς, που όποιος τον παίρνει τηλέφωνο, δεσμεύεται αλλού για οπτικές ίνες, αλλού για φράγματα, αλλού για εγγειοβελτιωτικά; Πόσο δύσκολο ήταν, αυτό που έκανε ο Ριζόπουλος, να το κάνει ο Γιόγιακας;

Καλέσματα…
Πάντως τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν θα έλεγα πως πάνε πρίμα… δηλαδή, δεν υπάρχει εκείνη η ομοψυχία που υπήρχε το 2019 και που έδωσε στον Μητσοτάκη μια νίκη που ίσως δεν θα ήταν τόσο μεγάλη, αν ο Τσίπρας είχε καλύτερους συμβούλους, ή αν ο ίδιος αποφάσιζε με τη δική του αντίληψη των πραγμάτων…

Άλλο να έκανε κελογές τον Οκτώβριο του 2018 και άλλο εκλογές το 2019 και μάλιστα μετά από ήττα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις Ευρωοεκλογές…. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της δεξιάς παράταξης…

Αν κρίνουμε από εδώ γύρω, οι σχέσεις, ας πούμε του Καχριμάνη με βουλευτές της Ηπείρου, αλλά και με Δημάρχους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο δεν είναι και οι καλύτερες… αλλά και οι σχέσεις ανάμεσα σε δημάρχους, σε περιφερειακούς συμβούλους και σε δημοτικούς συμβούλους, δεν βρίσκονται σε ιδανική στιγμή…

Ας πούμε, διάβασα στο facebook μια ανάρτηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Βαρέλη, που έλεγε τα εξής: «Προ 20 ημερών κατά την επίσκεψη κλιμακίου υπουργών σε παρέμβασή μου αναφέρθηκα μεταξύ άλλων στο αρδευτικό ΠΕΤΑ- ΚΟΜΠΟΤΙ και στο ότι εδώ και 25 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί με συνέπεια ο κομποτεΐκος κάμπος να μην αρδεύεται που αυτό με την σειρά του να έχει αποτέλεσμα την απαξίωση και την εγκατάλειψη. Τότε κατηγορήθηκα από κυβερνητικό στέλεχος ότι με την τοποθέτηση μου αυτή κάνω μικροπολιτική!!

.»Αυτή την εβδομάδα λοιπόν πραγματοποιήθηκαν στην Άρτα συσκέψεις με θέμα την πορεία των εγγειοβελτιωτικών έργων στη ΠΕ ΑΡΤΑΣ παρουσία του ΥΦΥΠΑΑΤ, των γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών καθώς και από τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, μεταξύ των άλλων θεμάτων εξετάστηκε η προώθηση των έργων του Φράγματος Κομποτίου και του αρδευτικού δικτύου Πέτα-Κομποτίου. ¨

.»Εγώ δεν θα μιλήσω ΤΏΡΑ για μικροπολιτική ή οτιδήποτε άλλο . Χαίρομαι πως Ίσως αποτέλεσα το έναυσμα για την προώθηση αυτών των θεμάτων. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει πρόοδος και αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρόνο. Τέλος επειδή δέχομαι ερωτήσεις από πολλούς φίλους γιατί δεν συμμετείχα στις συσκέψεις θέλω να σας γνωρίσω ότι δεν έλαβα πρόσκληση ούτε εγγράφως ούτε προφορικά ή τηλεφωνικά όπως άλλοι συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης».

****Τι λέει ο Δημήτρης ο Βαρέλης; Ότι υπάρχουν εντός της παρατάξεως, περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Καχριμάνη, που καλούνται σε κυβερνητικές εκδηλώσεις και υπάρχουν άλλοι, που δεν καλούνται… και επειδή το έψαξα, στις εκδηλώσεις που έγιναν για τους Νέους Αγρότες, αλλά και για τα εγγειοβελτιωτικά, παρόντες ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Κατέρρης, Κώστας Πατήλας και Αναστασία Σίμου… τώρα, πήγαν καλεσμένοι ή ακάλεστοι, δεν ξέρω…

Δημιουργική πρόταση…
Αν και με τον φίλο Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων τον Χρήστο Χασιάκο έχω να συναντηθώ πολύ καιρό…. θα έλεγα πως τα «μεγάλα πνεύματα συναντώνται»! Διότι, μπορεί η εκδήλωση των ραδοβυζινών να έχει πραγματοποιηθεί, αλλά όσα ελέχθησαν παραμένουν και μπορεί ο καθείς να τα δεί και να τα διαβάσει…

Στην παρέμβαση του Χρήστου Χασιάκου Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας με θέμα: «Η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών. Τα μεγάλα και Διαχρονικά Προβλήματα των Ραδοβιζίων Άρτας», στις 26 Ιουνίου 2022 διάβαζα τις προτάσεις που έκανε ο Δήμαρχος και συγκράτησα κάποιες εξ αυτών…

Να επισημάνω πως ο Χρήστος Χασιάκος έθεσε το εξής: «Η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών» με προκαλεί να κάνω την ερώτηση: «Ποιος εγκατέλειψε τις ορεινές περιοχές; Τις εγκατέλειψαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών επειδή τους εγκατέλειψε η Πολιτεία; Ή εγκατέλειψαν οι κάτοικοι τις ορεινές περιοχές και κατόπιν τους εγκατέλειψε η Πολιτεία;»… Είναι ένας γρίφος παρόμοιος με τον γνωστό γρίφο «η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα».

Όπως είπε ο Δήμαρχος, γεγονός είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των ορεινών περιοχών εγκατέλειψε τα χωριά τους για να βρει καλύτερους όρους διαβίωσης στα αστικά κέντρα… εξάλλου και ο Χρήστος Χασιάκος, είναι από αυτούς που πήγαν να βρούν καλύτερη τύχη, αλλά επέστρεψε στα Τζουμέρκα και έγινε Δήμαρχος…

«Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η αιμορραγία της εγκατάλειψης και για να αρχίσει η επιστροφή;» είπε ο Χασιάκος…. Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών Δήμων πρέπει να περιλαμβάνει και τα κάτωθι:
• Αν λειτουργεί μία Τράπεζα σε ένα Δήμο, δεν μπορεί να κλείσει με κριτήριο την σχέση «κόστος – όφελος»
• Αν λειτουργεί ένα Ταχυδρομείο σε ένα Δήμο, δεν μπορεί να κλείσει με κριτήριο την σχέση «κόστος – όφελος»
• Δημοτικά – Γυμνάσιο –Λύκειο, να λειτουργούν με ελάχιστο αριθμό μαθητών, πολύ μικρότερο από άλλες περιοχές
• Τα Κέντρα Υγείας να είναι στελεχωμένα με επαρκές Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό…

Είπε όμως ο δήμαρχος και αυτό είναι που θέλω να υπογραμμίσω:
• «Επιδότηση μόνιμων κατοίκων για βελτίωση των κατοικιών που θέλουν να τις μισθώνουν (Airbnb)»!!!

Το έχω ξαναπεί, να το επαναλάβω, αφού το λέει και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων: στο νέο Αναπτυξιακό, να υπάρξει ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, για τα ορεινά χωριά και να ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ, με ποσοστά πάνω από 80%, όσοι θελήσουν να βελτιώσουν τις κατοικίες τους για να τις μισθώνουν τύπου Airbnb!

Ασφαλώς να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες, που να λένε πως τα σπίτια θα μισθώνονται τουλάχιστον για μια δεκαετία… διότι κάποιοι πονηροί με τα leander, έφτιαξαν βίλες για να κάθονται οι ίδιοι… λοιπόν, ιδού το κίνητρο: επιδότηση ώστε να υπάρξουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης….

Και το ένα φέρνει το άλλο… ο κόσμος, θέλει κόσμο για να εξυπηρετηθεί… θέλει να φάει, να ξεναγηθεί, να κάνει εκδρομές… αυτή δεν είναι η τουριστική βιομηχανία όχι στη Ζουαζιλάνδη και τη Κοσταρίκα, αλλά εδώ δίπλα στα Ζαγοροχώρια… γιατί όχι και στα Τζουμέρκα;

Ν.Α.Σ.