Υποψήφιοι Βουλευτές «Εν Καμίνω»….

Προκηρύχθηκαν οι εκλογές αλλά στα ψηφοδέλτια υπάρχουν κενά

Συμπληρωμένες οι λίστες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Άρτα

Από τη ΝΔ σίγουροι Γιώργος Στύλιος-Φαίη Κυριακίδου

Σε αναμονή Ντίνος Παπαδημητρίου-Στάθης Γιαννούλης

Ο κύβος των εκλογών ερρίφθη για την 21η Μαΐου και η προεκλογική περίοδος αναμένεται να αρχίσει και επίσημα την επομένη της διάλυσης της Βουλής, περί τα τέλη Απριλίου.
«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα ψηφοδέλτια στην Άρτα
Κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό «πυρετό», στα κόμματα τώρα γίνονται οι έσχατες κινήσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια στην Άρτα, η ΝΔ δεν έχει οριστικοποιήσει επίσημα τις αποφάσεις για τα πρόσωπα, εκτός του βουλευτή και υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, που είναι σίγουρα υποψήφιος ξανά.
Εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές θεωρούνται τόσο ο Ντίνος Παπαδημητρίου, όσο και ο Στάθης Γιαννούλης, όμως θα είναι ο ένας εκ των δύο.

 

Για τις γυναίκες δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, αλλά το όνομα της κ. Φαίης Κυριακίδου θεωρείται ως η σίγουρη γυναικεία υποψηφιότητα, ενώ υπάρχει δυσκολία στο όνομα της δεύτερης γυναίκας που πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο της Άρτας.

 

 

 

 

-Τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών έδωσε στη δημοσιότητα προ καιρού ο ΣΥΡΙΖΑ που στην Άρτα είναι οι:

Γεροβασίλη Όλγα, βουλευτής
Τσιρκας Βασίλης, δικηγόρος,
Βλάρας Γρηγόρης, δημόσιος υπάλληλος
Μπουραντά Μαργαρίτα (Π), παιδοψυχολόγος

-Και το ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινώσει τους υποψήφιους βουλευτές στην Άρτα που είναι:

Γκόκας Χρήστος, βουλευτής
Μαρέτη Χριστίνα, φαρμακοποιός
Μέγας Χρήστος, δημοσιογράφος
Ρίζου Αικατερίνη, δικηγόρος

-Τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα η Κομματική Οργάνωση Αρτας του Κόμματος.
Συγκεκριμένα, στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Άρτα συμμετέχουν:
Αλιφτήρας Γιώργος: Πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του Κ.Κ.Ε.
Πεσλής Μπάμπης: Πτηνοτρόφος, μέλος του Δ.Σ. της Ο.Α.Σ.Ν.Α., πρόεδρος του συλλόγου πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας.
Σκορίλα Λαμπρίνα: Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, φιλόλογος – φωτογράφος.
Τσώλα Σοφία: Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.

Προεκλογικές κινήσεις
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι υποψήφιοι βουλευτές θα δώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα, εκτός από ομιλίες και συγκεντρώσεις σε γειτονιές και με συνεντεύξεις και εμφανίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3023/2002 «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. ‘Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών» (Α΄ 146), κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι εμφανίσεις για κάθε υποψήφιο βουλευτή σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

– Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας μία εμφάνιση
– Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας μέχρι δυο (2) εμφανίσεις
Ως εμφανίσεις των υποψηφίων στα ανωτέρω μέσα θεωρούνται:
– οι προσωπικές συνεντεύξεις
– η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και
– η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου, της προεκλογικής του δραστηριότητας.
Για την προβολή στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο εκ του νόμου, δεν τίθεται περιορισμός.
Από τους ανωτέρω περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Επιστρέφουν το λογαριασμό
«Η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο κόσμος έρχεται. Οι πολίτες θα επιστρέψουν τον λογαριασμό που δεν βγαίνει στην κάλπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δήλωση μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, μετά την περιοδεία του στην αγορά της Λιβαδειάς, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο. Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται. Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Κάλπικα διλήμματα
«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας ή σταθερότητας”», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όπως πρόσθεσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, «είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια. Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”».
«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες.» υπογράμμισε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας

Οι έδρες με την απλή αναλογική
Με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές του 2023 και συγκεκριμένα η πρώτη αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συγκεκριμένο σύστημα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και προβλέπει ότι οι ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%.
Στο σύστημα της Απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια. Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.
Τέλος, όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 4406/2016.