«Φλόγα και άνεμος» - Σ. Δάνδολος

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως,στο βιβλίο του αυτό, την ταραχώδη ερωτική σχέση της θρυλικής ηθοποιού Κυβέλης και του πολιτικού Γεώργιου Παπανδρέου.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε τέσσερις ημέρες -Κεφάλαια : Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 1968, μια καρδιά σταμάτησε να χτυπάει -Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 1968 – Σάββατο 2 Νοεμβρίου 1968 – Κυριακή 3 Νοεμβρίου 16968, η κηδεία.

Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου( ο πολιτικός που πρώτα από όλα ήταν ποιητής). Εκείνη είναι παντρεμένη (δυο φορές-Μήτσος Μυράτ και Κώστας Θεοδωρίδης ) . Το ίδιο κι αυτός (Σοφία Μινέικο) . Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα.
Ο νους του Γιώργη ήταν διαρκώς σε αυτή τη γυναίκα που τον στοίχειωνε. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.
Αρχίζουν ομηρικοί καβγάδες. Θύμωναν και μετά φίλιωναν. Τσακώνονταν κι έπειτα έκαναν έρωτα σαν να μην υπήρχε αύριο.

Και έρχονται τα δεκαεπτά χρόνια του τέλους. Είναι πια ο καιρός της ομίχλης.
Συντροφεύει όλο αυτό τον δύσκολο καιρό (από το 1951-1968) την Κυβέλη, την προγιαγιά της (έχει ήδη χωρίσει με τον Γιώργο Παπανδρέου, πριν από δεκαεπτά χρόνια ),η Βαλεντίνη Ποταμιάνου, που θα διεκδικήσει και αυτή, το δικό της μερίδιο στον έρωτα .
Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη, η θρυλική gtande dame του θεάτρου, είναι μια ραγισμένη και τσακισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας.

Η θρυλική Κυβέλη είναι τώρα ένα πλάσμα κυρτωμένο μπροστά στο τζάκι του σπιτιού της . Ούτε ηθοποιός, ούτε αγαπημένη του Γιώργη. Πέρυσι κήδεψε την καριέρα της, σήμερα εκείνον. Η μόνη της ιδιότητα πλέον είναι τα γηρατειά και η μοναξιά που σκοτώνει και τους πιο δυνατούς.
Θα ήθελε λίγη πραγματική ζωή ακόμη, να τον έχει κοντά της, να τον λατρεύει. Κι ας τσακώνονταν. Θα ήθελε και λίγο ακόμη απ΄ το παραμύθι της σκηνής αν γινόταν.
Χορταίνει κανείς από ζωή;
Εκείνος κι εκείνη.
Γεώργιος Παπανδρέου κι Κυβέλη Ανδριανού.
Η μοναδική μας πατρίδα είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε.

Πώς πρέπει να αποφασίζουμε τελικά; Με την καρδιά ή με το μυαλό; Η καρδιά και το μυαλό. Ο αιώνιος πόλεμος.
Ο έρωτας είναι σφαγή. Μας τσακίζει .Μας αφήνει μισούς.
Το πάθος είναι πόλεμος. Σε ρημάζει.
Οι θυελλώδεις σχέσεις -αυτές που περνάνε από χίλια κύματα και φαντάζουν αδάμαστες για χρόνια- σβήνουν συνήθως άδοξα, όπως φυσάς ένα κερί.
Η απελπισμένη ποίηση του έρωτα.
Ένας μεγάλος έρωτας.
Οι καταραμένοι έρωτες αφήνουν ερημιά στο πέρασμά τους.
Η φλόγα θεριεύει με τον άνεμο.

Η φλόγα ήταν η Κυβέλη και ο άνεμος ήταν ο Γιώργης. Η Κυβέλη ήταν η φλόγα. Μακριά της ο Γιώργης πάγωνε και κοντά της καιγόταν.
Μόνο ο άνεμος μπορεί να δυναμώσει μια φλόγα και να την κρατήσει για πάντα φουντωμένη.
Εκείνος ήταν άνεμος. Πώς ήταν η κάθε μέρα πλάι σε κάτι άπιαστο; Μπορείς να χωρέσεις τον άνεμο σε ένα καλούπι;
Η Κυβέλη ήταν η Ανθή, στις φλογερές επιστολές του Γιώργη.
Τι σημαίνει ένα φιλί;
Τα μικρά πάθη φουντώνουν στις πνιγερές νύχτες της μοναξιάς.

Μπορεί τα πρέπει να είναι πιο σημαντικά από τα θέλω;
Ποια είναι η επιχείρηση Μαύρο στάχυ;
Τι θα ήταν η ζωή χωρίς την αγάπη;
Τίποτα δεν τελειώνει όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται.
Ηθοποιός σημαίνει φως.
Και εγένετο φως!! Αναφωνούσε το κοινό την εποχή εκείνη, εξυμνώντας τη σκηνική παρουσίαση της Κυβέλης.
«Γέρο της Δημοκρατίας» αποκαλούσε ο λαός τον Γιώργη.
Το «Φλόγα και άνεμος» είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Είναι η ιστορία ενός φλογερού έρωτα.

Ποιητικό και ενδοσκοπικό, έρωτες και πάθη, οδυνηρό και ανθρώπινο, ένα λυρικό, ρομαντικό μυθιστόρημα, που σφύζει σαν ανοιχτή πληγή.
Ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, την ζωή, τα όνειρα, την τρυφερότητα, την αμφιβολία, την ζήλεια, τα γηρατειά, την μοναξιά, τον θάνατο, την πολιτική, την τέχνη, το θέατρο και την ελευθερία.
Ένα ολικό ιστορικό μυθιστόρημα σπάνιας αρτιότητας.
Απόλαυση ανάγνωσης.
Πρόκειται για Αριστούργημα .

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία και Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, καθώς και το πολυβραβευμένο μπεστ σέλερ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public 2018 για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα, το Ειδικό Βραβείο Ενηλίκων Βιβλιοπωλείων Public 2018 και το Βραβείο Κοινού Athens Voice Choice 2017, ενώ μεταφέρθηκε στο θέατρο τη σεζόν 2019-20 με πρωταγωνιστές τον Τάσο Νούσια και τη Μπέτυ Λιβανού. Το ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ είναι το δωδέκατο βιβλίο του.

Εκδόσεις Ψυχογιός 2020 σελ. 571