Φώφη Γεννηματά: Το όραμα, οι ιδέες και το έργο του Ανδ. Παπανδρέου μας εμπνέουν

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Με αφορμή αυτή την επέτειο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει πώς «ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν βαθιά μέσα στην καρδιά του ελληνικού λαού». Σε προσωπικό τόνο, η κυρία Γεννηματά σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για μένα, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω, να τον ακούσω να μας μιλάει όταν ήμασταν φοιτητές και να ζήσω στη συνέχεια από κοντά την εποχή της Αλλαγής, είναι πάντα παρών». Τονίζει δε ότι «το όραμα, οι ιδέες και το έργο του μας εμπνέουν για την Νέα Αλλαγή. Για ένα σύγχρονο ‘πράσινο’ κοινωνικό συμβόλαιο με βιώσιμη ανάπτυξη, ευημερία και προκοπή, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

Ο Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα
Στα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και απειλούν τη βιωσιμότητα τους, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
«Πόσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει μια οικονομία όταν η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αφορά μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ, ενώ και το κόστος χρηματοδότησης παραμένει δυσθεώρητα υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το ότι οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια;» τόνισε ο κ. Κατρίνης, αναφέροντας ότι η αδυναμία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα επιβεβαιώνεται τόσο από την τελευταία έκθεση του IMD όσο και η πρόσφατη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ.

Ο κ. Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το 55% των μικρών και το 72% των πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του lockdown, γεγονός που επιβεβαιώνεται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία για τις 210.217 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών τους το πρώτο τρίμηνο 2021, ανήλθε στα 2,8 δισεκ. € περίπου, σημειώνοντας μείωση 39,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 4,6 δισεκ. € περίπου. Χάθηκαν δηλαδή 1,8 δισεκ. €, μόνο από αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων και μόνο για ένα τρίμηνο.

Βασίλης Γιόγιακας: διευκολύνεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στον Τουρισμό
Η διευκόλυνση της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση της μεταποίησης, των logistics και του τουρισμού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου για την απλούστευση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στη σχετική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι με την ένταξη σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης κλάδων όπως η οδική βοήθεια, οι σχολές οδηγών, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και αισθητικής καθώς και διάφορες τουριστικές υπηρεσίες συμπληρώνεται το πλέγμα διευκολύνσεων που είχε ξεκινήσει το 2014 και αφορά κυρίως πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Ο κύριος Γιόγιακας επίσης υπογράμμισε ότι διευκολύνεται η αδειοδότηση και χωροθέτηση των επιχειρήσεων μεταποίησης που δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές καθώς και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής στηρίζοντας στην ανάπτυξη των υποδομών και υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. «Κάτι που αναμφίβολα συμβάλλει και στις εξαγωγές, και στο ρόλο των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κόμβων αλλά είναι και προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της τόνωσης των τοπικών οικονομιών», σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με θέμα: «Άμεση καταβολή αποζημιώσεων και προκαταβολών στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση».
Η χαλαζόπτωση της 12ης Ιουνίου στην περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου και της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές ιδίως στις καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, καλαμποκιού, κλπ. Οι καταστροφές αυτές έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση, με το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις τους παραμένουν.

Με τα δεδομένα αυτά και με ορατό τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής των αγροτών, επιβάλλεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να χορηγηθούν προκαταβολές στους δικαιούχους των αποζημιώσεων, όπως αντίστοιχα είχε προβλεφθεί για τους πληγέντες του “Ιανού”. Με τον τρόπο αυτό, οι πληγέντες θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις συνέπειες της χαλαζόπτωσης.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και χορήγησης των αποζημιώσεων στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση της 12ης Ιουνίου 2021;
-Θα προβλέψει το Υπουργείο τη χορήγηση προκαταβολών των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις συνέπειες από την καταστροφή των καλλιεργειών τους;

Η Σοφία Μαρκούλα εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών στη «Σχεδία»
Η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Ενότητας Πολιτών», επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα είναι η εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών στο Κέντρο Πρόληψης «Σχέδια».
Αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσίμαρης.
Την πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής και της «Ενότητας Πολιτών».
Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» έδωσε λευκή ψήφο. Λευκή ψήφο έδωσε και η παράταξη «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή».
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη κατέθεσε διαφορετική πρόταση για εκπροσώπηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία πλην της Αριστερής Παρέμβασης.

Η κ. Τσουμάνη πρότεινε ως τακτικό μέλος τον γιατρό Χαράλαμπο Παππά και ως αναπληρωματικό τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Τασιούλα.
«Το θέμα της Σχεδίας συζητήθηκε εκτενώς σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι τα πράγματα στη Σχεδία έχουν πάρει μία περίεργη τροπή. Είναι προτιμότερο να είναι εκπρόσωπος του σώματος ώστε να έχουμε και μία άμεση ενημέρωση. Η κ. Μαρκούλα είναι πολύ κοντά στο γνωστικό αντικείμενο. Είναι εξαίρετη επιστήμονας και μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Η κ. Μαρκούλα ευχαρίστησε το σώμα και δήλωσε ότι γνωρίζει καλά το έργο της Σχεδίας. «Θα προσπαθήσω να δώσω λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και δεσμεύομαι για συνεχή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου», ανέφερε μετά την ψηφοφορία.