Σχεδιάζεται αλλαγή καθεστώτος για τα δημοτικά ραδιόφωνα;

Χάρης Δούκας: Το σχέδιο της Κυβέρνησης μας γυρίζει 40 χρόνια πίσω

Τι θα γίνει με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Αμβρακία FM 91.9;

Σε μιά σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων που έφερε στην επιφάνεια άλλη μια αντιδημοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φιλοδοξεί να «φιμώσει» κάθε διαφορετική φωνή, θέτοντας υπό τον έλεγχο των περιφερειαρχών τα δημοτικά ραδιόφωνα!
Λίγες μέρες από την ώρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια της Κυβερνησης είναι τα ζημιογόνα ραδιόφωνα να περνάνε στις Περιφέρειες και από εκεί σε ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Παύλο Τσίμα ερωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές και απάντησε πως θα είναι “σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω”.
Μάλιστα σε ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, σημειώνεται πως στη νέα της προσπάθεια η κυβέρνηση θέλει να «φιμώσει» δημοτικές φωνές, στοχεύοντας πρώτα και κύρια στους μη φιλικά διακείμενους στην κυβέρνηση δημάρχους, και προσανατολίζεται να προχωρήσει σε ρύθμιση ώστε να «αρπάξει» τα δημοτικά ραδιόφωνα από τις δημοτικές αρχές. Ετσι, ο «Αθήνα 9,84», το «Κανάλι 1 90,4» και το «Επικοινωνία 94» θα ελέγχονται από τον Νίκο Χαρδαλιά και ο FM 100, η TV 100 και ο FM 100,6 της Θεσσαλονίκης περνούν στα χέρια του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα γίνει με το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Αρταίων, Αμβρακία FM 91.9 που λειτουργεί από το 1988, αλλά και με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7 που ιδρύθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και λειτουργεί ανελλιπώς από τον Ιούνιο του 1989.
Στο ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ σημειώνεται πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός αφορά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τη λειτουργία τους να περνά στις περιφέρειες. Εάν κατατεθεί και ψηφιστεί η σχετική διάταξη, ο ραδιοσταθμός του Δήμου Αθηναίων δεν θα ελέγχεται πλέον από τον Χάρη Δούκα, αλλά από τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώστε επίσης πως η πρόβλεψη πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, μια και αναφέρει ότι η περιφέρεια θα μπορεί στη συνέχεια να δώσει τη διαχείριση των ραδιοφώνων σε ιδιώτες. Ως πρόσχημα θα χρησιμοποιήσουν τους ζημιογόνους ισολογισμούς των ραδιοσταθμών ενώ ως «τυράκι» θα πετάξουν ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Στην Αττική πάντως δεν είναι μόνο ο «Αθήνα 9,84», είναι ακόμα το «Κανάλι 1 90,4» στον Πειραιά αλλά και ο «Επικοινωνία 94» του Νέου Ηρακλείου. Ολοι αυτοί πλέον θα πρέπει να ελέγχονται από τον Νίκο Χαρδαλιά! Επίσης, ο FM 100, η TV 100 και ο FM 100,6 της Θεσσαλονίκης περνάνε από τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη («πράσινος» κι αυτός όπως ο Δούκας) στον Απόστολο Τζιτζικώστα («γαλάζιος» κι αυτός όπως ο Χαρδαλιάς).
Στην περίπτωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου Αρταίων δεν είναι ίδιες οι αναλογίες, είναι όμως στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων καθώς ο νέος Δήμαρχος Μπέγκας δεν είναι προσκείμενος στην κυβέρνηση. Αντιθέτως προσκείμενος είναι ο Αλ. Καχριμάνης, που μπορεί ξαφνικά να βρεθεί και… μιντιάρχης!!!

Δήλωση Ζαχαριάδη
«Οι δημότες της Αθήνας να υπερασπιστούν το ραδιόφωνο της πόλης τους» τονίζεται σε δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη που ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, στην εφημερίδα «Αυγή» για τα δημοσιεύματα που σχετίζονται με το μέλλον του δημοτικού ραδιοσταθμού Αθήνα 984, που μεταξύ άλλων είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να το κατανοήσει όσο κι αν τον ενοχλεί: Ο δήμος Αθηναίων δεν είναι πλέον στο μενού του Μεγάρου Μαξίμου. Αντί να φέρεται εκδικητικά και αυταρχικά, οφείλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και να σταθεί στον θεσμικό του ρόλο, που επιβάλλει συνεργασία με όλους τους αιρετούς Α’ και Β’ βαθμού. ‘Η θα είναι πρωθυπουργός της χώρας ή φοβισμένος και εκνευρισμένος κομματάρχης. Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει θέση, όλοι οι πρώην δήμαρχοι Αθηναίων οφείλουν να πάρουν θέση. Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να πάρει θέση, το ΕΣΡ επίσης. Ο δημοκρατικός κόσμος της Αθήνας πρέπει να υπερασπιστεί το δημοτικό του ραδιόφωνο».

Είναι πάντως βέβαιο ότι εάν υλοποιηθεί με βάση τις παραπάνω σκοπιμότητες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η υπόθεση είναι ευρύτερα πολιτική και όχι αποκλειστικά αυτοδιοικητική. Υπενθυμίζεται ότι η ελεύθερη ραδιοφωνία ξεκίνησε με αφετηρία την ελεύθερη δημοτική ραδιοφωνία. Ο πρώτος δημοτικός σταθμός της χώρας, ο «Αθήνα 9,84», είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλίες του Μιλτιάδη Εβερτ. Για να συνεχίσει η κεραία του να εκπέμπει, είχαν γίνει ακόμη και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.