Χρήστος Αποστόλου για το αρχαίο Όρραον Το μνημείο είναι, σχεδόν, εγκαταλειμμένο-τι πρέπει να γίνει/

Επιστολή απέστειλε ο γνωστός εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρήστος Αποστόλου προς τους κ. Περιφερειαρχη Ηπείρου Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και Δήμο Ζηρού σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο αρχαίο Όρραον και ζητά την παρέμβασή τους.

Στην επιστολή ο κ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Πολλοί είναι αυτοί που εκθειάζουν το αρχαίο Όρραον στο προσωπικό τους προφίλ, ή στα site που διαθέτουν . Επίσης, μερικοί από αυτούς, ίσως να μην το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα. Αν αποφασίσουν, τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα χάσουν.
Πάντως οι ξένοι που το επισκέπτονται, μένουν όχι μόνον ικανοποιημένοι , αλλά και μένουν με την απορία, πως ένα τέτοιο μνημείο είναι, σχεδόν, εγκαταλειμμένο.

Βέβαια, αν θελήσει κάποιος να ενδιαφερθεί και ψάξει στο διαδίκτυο , θα πάρει για αυτό το μοναδικό μνημείο πολλές πληροφορίες.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα; Στο Όρραον λόγω της πυκνής βλάστησης , κυρίως από πουρνάρια , τα οποία φύτρωσαν παντού στον χώρο , στα τείχη και στα θεμέλια των κτηρίων , κτήρια που στέκουν εκεί από το 375 περίπου πΧ, για 2400 χρόνια , κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Έγινε μια σημαντική προσπάθεια από εσάς , την Περιφέρεια Ηπείρου, στείλατε ένα συνεργείο και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας , έκοψε τα πουρνάρια .
Αυτά, όμως ,έχουν ήδη πετάξει βλαστάρια και σε ένα με δύο χρόνια θα γίνει ‘ο χώρος όπως ήταν και πριν.

Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα στο Όρραον;

Πρώτη ενέργεια να ραντιστούν τα πουρνάρια . Δεν υπάρχει άλλη λύση . Ειδικοί θα δώσουν την καλύτερη λύση .
Επίσης , να συνδεθεί με το δίκτυο του νερού και να κατασκευαστεί ένα WC.
Να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους , αλλά και στην Ιονία Οδό.
Πολλοί είναι οι επισκέπτες που λένε ότι δυσκολεύτηκαν να το βρουν, ή άλλοι δεν το βρήκαν .
Στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) είχα στείλει την δική μου πρόταση , την οποία και επαναλαμβάνω.

Να γίνει μερική αναστύλωση στα κτήρια, όπου είναι δυνατόν και επιτρέπεται, να κατασκευαστεί ένα μουσείο που θα εκθέτει τα ευρήματα του χώρου , τα ευρήματα από την κατασκευή της Ιονίας Οδού και ό,τι άλλο βρεθεί στο μέλλον.
Επίσης στις Πολυτεχνικές Σχολές θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρον ο τρόπος χτισίματος των κτηρίων (ξηρά δόμηση) και πως άντεξαν και στέκουν ακόμη όρθια , μετά από σεισμούς μέχρι και εφτά (7) Ρίχτερ.
Αν πραγματοποιηθούν αυτά, το Όρραον θα γίνει η ναυαρχίδα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και μαζί με τα άλλα μνημεία θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Κυρίως όμως θα σωθεί το μνημείο.
Είναι ευκαιρία, τώρα που η Υπουργός Πολιτισμού, κ Μενδώνη, θα επισκεφτεί στις 24 και 25 Μαΐου την Ήπειρο , να κάνει μία μικρή παράκαμψη μισής ώρας και να επισκεφτεί το Όρραον . Ίσως προκύψει κάτι καλό».