Χρήστος Γκόκας: γενικές και αόριστες απαντήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Γενικόλογες οι απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις και αναφορές του βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστου Γκόκα, που ζητούσε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών της Άρτας τόσο με τα μανταρίνια, όσο και με τα πορτοκάλια.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Άρτας, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Σπ. Λιβανός, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον θετικό και ουσιαστικό ρόλο των Οργανώσεων Παραγωγών και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, δεν εξειδικεύει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους…όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν σε εσπεριδοκαλλιέργειες (κλημεντίνες) της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Άρτας λόγω των βροχοπτώσεων ,τονίζει ότι αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α . Ενώ για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛ.Γ.Α., με βάση τα νέα δεδομένα ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής, δεν αποσαφηνίζεται το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα τεθούν οι βάσεις για την κάλυψη νέων κινδύνων από τον ΕΛ.Γ.Α., με αναμόρφωση του Κανονισμού.

Μετά την απάντηση αυτή, και την κινητοποίηση των αγροτών στην Άρτα, την Παρασκευή 12-2-2021, ο κ. Γκόκας δήλωσε :
“Μετά από δυόμιση μήνες, οι απαντήσεις του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένουν γενικές και αόριστες, ως προς το βασικό ζητούμενο που είναι η ενίσχυση των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους και για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν.
Έχω ζητήσει και με την τελευταία Ερώτησή μου συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα για τα μανταρίνια, και πλέον και για τα πορτοκάλια. Μέτρα όμως στήριξης των αγροτών της Άρτας δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι του Νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση. Το κόστος παραγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία είναι ήδη υψηλό και αυξάνεται συνέχεια. Το κόστος των ζωοτροφών σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι τιμές και στα αγροτικά προϊόντα, μανταρίνια και πορτοκάλια, και στα κτηνοτροφικά προϊόντα, είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Επιπλέον στα εσπεριδοειδή δεν υπάρχει ζήτηση, ενώ οι καιρικές συνθήκες έφεραν ασθένειες και καταστροφή των προϊόντων.
Τα προβλήματα για τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα είναι προβλήματα όλου του Νομού μας.

Το Υπουργείο καθυστερεί. Δεν αρκούν γενικόλογες διαπιστώσεις και αναφορές. Δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα που υπάρχει. Τα στοιχεία υπάρχουν, είναι δεδομένα. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, για την επιβεβλημένη κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων της Άρτας, και της στήριξης τους εισοδήματός τους.”