Κινητοποίηση…

Δεδομένων των συνθηκών, της πανδημίας και τα λοιπά, τα τρακτέρ των αγροτών της Άρτας κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την κεντρική πλατεία της Άρτας και να θυμίσουν, άλλες, παλιές στιγμές, όταν οι κινητοποιήσεις είχαν και μεγάλη συμμετοχή και συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όλου του νομού…

Όπως και να έχει, στη κινητοποίηση, ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο Δημήτρης Χουλιάρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Γιώργος Γκανιάτσας… ενώ τους αγρότες τους υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ο Βασίλης Ψαθάς.

Εξ όνυχος τον λέοντα…
Λέγεται πως η έκφραση του τίτλου του σχολίου, αναφέρεται στο ότι μπορούμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά ενός συνόλου ή μιας εξέλιξης πραγμάτων από μια μικρή ένδειξη…

Άκουσα λοιπόν, πως παρότι η επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων το 2019, προσπάθησε να είναι αντιπρόσωπος στις εσωκομματικές διαδικασίες του Τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κατάφερε! Κάποιοι λένε πως την «έκοψαν», μετά από βέτο τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ…

Ότι και να έγινε δεν έχει τόση σημασία –εξάλλου στα κόμματα αυτά συμβαίνουν… Εκείνο που έχει αξία είναι η «μικρή ένδειξη», ο «όνυχας», που λέγαμε και είναι το γεγονός πως η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μένει εκτός κομματικών διεργασιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Αυτό, εκτός δραματικής ανατροπής, σημαίνει πως και μεθαύριο όταν θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί στην ανάγκη να κινηθεί σε αναζήτηση άλλου προσώπου που θα τεθεί απέναντι στον νυν Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη…

Εξ όνυχος τον λέοντα… και όπως διάβασα σε άρθρο με τίτλο «Η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΕΝΑΔΙΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ…» του Νίκου Φελέκη στο matrix24.gr, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα… ο εν λόγω γνωστός δημοσιογράφος και αναλυτής υποστήριζε πως «…χωρίς “μετάγγιση”ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε κύριο φορέα της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, που είναι ο διακαής πόθος του τέως πρωθυπουργού».

Μάλιστα, ο Φελέκης σημείωνε πως ο Τσίπρας σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Θα ξεκινήσει προσωπικές επαφές με ανθρώπους που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, “ώστε να επιτευχθεί συστράτευσή τους, ιδίως μετά και το νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή με 42% από τη πρώτη Κυριακή”. Για τον λόγο αυτό είναι ήδη σε τακτική επικοινωνία με τους τομεάρχες Κώστα Ζαχαριάδη και Μίλτο Χατζηγιαννάκη».

Με αυτές τις σκέψεις, λέγεται πως συμφωνούν και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα… μάλιστα λένε πως θα πρέπει να διερευνηθεί από τώρα ποιό πρόσωπο θα μπορούσε να αναλάβει την δύσκολη αντιπαράθεση στον μεγάλο Δήμο Αρταίων…

Όπως λένε, αν υπάρξει πρόσωπο κοινής αποδοχής, τα ποσοστά που πήραν η Τζένη Ταπραντζη, ο Γιάννης Παπαλέξης και ο Γιώργος Μπαλάγκας, δίνουν από την Α’ Κυριακή 52,5%! Το οποίο είναι πολύ παραπάνω απ’ το 42% που θέλει ο νόμος…

Παραμένει…

Οι κρίσεις της ΕΛΑΣ που ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου, πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον… ειδικά όταν σε υψηλές θέσεις βρίσκονται και Αρτινοί…

Ως Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας παρέμεινε ο Αρτινός Κωνσταντίνος Σκούμας που –όπως επισημαίνεται στα ρεπορτάζ των Αθηναϊκών εφημερίδων- είχε επιτυχημένο ρόλο στην αντιμετώπισης της απόπειρας εισβολής χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που είχε ωθήσει στον Εβρο πριν ένα χρόνο το καθεστώς Ερντογαν.

Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχεια.

Συνεχίζει..

Στην Αστυνομική Διεύθυνσης Άρτα , συνεχίζει ο νυν Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Ο κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, κατά κοινή ομολογία, είχε επιτυχημένη παρουσία στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής μας, ενώ έχει και άριστη συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, δίνοντας λύσεις όπου και όταν χρειάστηκε.

Ευχόμαστε στον κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, και η νέα του θητεία στην Άρτα να είναι επιτυχημένη και δημιουργική.

Ανεύθυνη συνθηματολογία
Ο Γιάννης Τριάντης ένας από τους λίγους δημοσιογράφους της παλιάς φρουράς που έμεινε έξω από όλα όσα σημάδεψαν τη μνημονιακή περίοδο, έγραψε στο news 247: «Πάμπολλα τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Κάποιες στιγμές έχεις την αίσθηση ότι οι αστυνομικοί έχουν ενστερνιστεί εκείνο το παλιό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-και σήμερα τους έχει επιτραπεί να νομίζουν- ότι αυτοί είναι το κράτος.

.»Όμως τα κρούσματα αυτά -και η συμπεριφορά της Αστυνομίας εν γένει- δεν παραπέμπουν σε ημέρες χούντας, όπως λένε ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ανεύθυνη συνθηματολογία με ακριβό τίμημα: Οι υπερβολές συνήθως δεν είναι προσπελάσιμες στην κοινωνία. Και συχνά καθίστανται αυτεπίστροφο».

Ευτυχώς που ο Τριάντης επισημαίνει αυτές τις αστοχίες… και λέω «ευτυχώς» επειδή δεν μπορεί κανείς απ’ την Αριστερά να τον κατηγορήσει για λίστες Πέτσα και τα λοιπά…

Απόπειρες αυτοπροσδιορισμού
Διαβάζω στην slpress.gr, για τις κόντρες μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας ή όπως επιμένουν να τη λένε οι δεξιοί Σκόπια… όπως σημειώνει η σερβική Νόβοστι, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση των Σκοπίων, είπε «κατά τη διάρκεια της Σερβικής κατοχής, στα χρόνια του Τίτο, αποκαλέσατε τον εαυτό σας Γιουγκοσλάβο και αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά μην πάτε τώρα να κλέψετε και την ιστορία μας από πάνω».

Και συμπλήρωσε για τις απόπειρες αυτοπροσδιορισμού: «Από την άλλη, τι σημαίνει «θεωρούν» ότι είναι Γιουγκοσλάβοι ή οτιδήποτε άλλο ή ότι ο δείνα πολιτικός ήταν Μακεδόνας; Αν, για παράδειγμα, θεωρώ εγώ ότι είμαι Μεξικανός, αυτό με κάνει Μεξικανό; Πολλοί Βούλγαροι μπορεί να θέλουν να είναι Βούλγαροι αλλά και να θέλουν να πάνε να ζήσουν στην Καλιφόρνια. Αυτό τους μεταμορφώνει αίφνης σε Αμερικανούς;

.»Δεν υπάρχει επιχείρημα «θεωρώ ή νομίζω» στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς σχέσεις. Συνήθιζαν να πιστεύουν ότι ήταν οι κληρονόμοι του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά οι Έλληνες τους είπαν “όχι, όχι, όχι, δεν είστε οι κληρονόμοι τους”, και συμφώνησαν. Εμείς τι φταίμε;» είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης η όποια έχει θέσει και βέτο να αναγνωριστεί η σλαβομακεδονική γλώσσα ως βουλγαρική διάλεκτος.

Όχι, πατριώτη Καρακατσάνοφ… δεν φταίτε εσείς… άλλοι φταίνε…

Η φωνή της βάσης!
Από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τα κόμματα της κεντροαριστεράς, όμνυαν εν ονόματι της βάσης, ανέβαζαν στους ουρανούς τα απλά μέλη του κόμματος…. Κι όταν ήταν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, τότε αποφάσιζαν οι «πάνσοφες» ηγεσίες και ο «ηγεμών»…

Κάπως έτσι, σήμερα, εκτός ίσως απ’ το ΚΚΕ, τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ή έχουν μόνο για τα προσχήματα κομματικές οργανώσεις… τα μέλη, έφυγαν και άραξαν στους καναπέδες…

Το επαναφέρω προς συζήτηση, επειδή διάβασα ότι το 59% των εγγεγραμμένων στα Πέντε Αστέρια, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας είπε “ναι” στην συμμετοχή του κινήματος στην νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να συνθέσει ο Μάριο Ντράγκι. Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από τους “πεντάστερους”.

Ο Ιταλός εντολοδόχος Πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει, τη στήριξη και συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση (αν επιλέξει υπουργούς από τον χώρο της πολιτικής) των Πέντε Αστέρων, της Λέγκα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και, πιθανώς, της Ιταλικής Αριστεράς. Μια ευρύτατη δηλαδή, πλειοψηφία, με μόνη εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, το οποίο θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Το θέμα βέβαια, δεν είναι πως τα πολιτικά κόμματα στην Ιταλία συμφώνησαν στο πρόσωπο του Ντράγκι… το θέμα είναι πως στην Ελλάδα, αν απαιτούνταν να γίνει κάτι ανάλογο, θα το αποφάσιζαν μόνα τους, τα «μεγάλα κεφάλια»…. Και εν προκειμένω ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, η Φώφη, ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης…

Το είδαμε με την κυβέρνηση Παπαδήμου… τότε αποφάσισαν τα «μεγάλα κεφάλια»… Καμιά ερώτηση στη βάση; Α, μπα… καμιά ψηφοφορία, έστω και διαδικτυακή; Που να στήνεις τώρα κάλπες… τη συνέχεια τη γνωρίζουμε…

Να, κάπως έτσι όμως, τα μέλη την κοπανάνε απ’ τα κόμματα… κάπως έτσι, η συμμετοχική δημοκρατία στη κομματική ζωή, είναι γράμμα κενό… αν σκεφτούμε όμως πόσο θα ωφελούνταν, ας πούμε, τα μικρά κόμματα, τότε το πράγμα είναι αλλιώς…

Αν δηλαδή η Φώφη, όταν τη ρωτήσουν, «με ποιόν θα πάς», αντί να απαντήσει με «κανένα», ή «έχουμε αυτόνομη πορεία», αν απαντήσει κάποια στιγμή, «θα πάμε με όποιον αποφασίσουν τα μέλη μας», μήπως δει να παίρνουν την ανηφόρα τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ; Για σκέψου, πατριώτη, από πόσα αδιέξοδα θα έχει να γλιτώσει;

Θα μου πεις, γιατί δεν το λέει; Εμ, αφού η πολιτική στην Ελλάδα, έτσι γίνεται… Δημαρχοκεντρική, Πρωθυπουργοκεντρική, Αρχηγοκεντρική στη τελική… όπου ρόλο παίζει ο ένας και οι άλλοι, ακολουθούν… όπου ο ένας είναι «άσφαλτος» και τα ξέρει όλα…

Εγώ θα έλεγα, πως το ΚΙΝΑΛ, η Φώφη και οι πέριξ αυτής, θα άξιζε να κάνουν μια αρχή, να σπάσουν αυτή την αντίληψη στην Ελλάδα… να ανακοινώσουν από ΤΩΡΑ, πως ΟΠΟΤΕ κι αν γίνουν εκλογές, οι μετεκλογικές συνεργασίες θα εξαρτηθούν απ’ την απόφαση των 200 χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις εκλογές του 2017, για την εκλογή Αρχηγού…

Είμαστε βέβαιοι, πως μια τέτοια δέσμευση, θα ενεργοποιήσει δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται στη «παραβόλα», που δεν συμμετέχουν, που μένουν στη «γκρίζα» ζώνη της ενασχόλησης με τα κοινά και παρακολουθούν… ίσως και να μην πάνε να ψηφίσουν…

Ν.Α.Σ.