Χρήστος Γκόκας, για τα προβλήματα των εσπεριδοπαραγωγών

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους παραγωγούς μανταρινιών και γενικότερα των εσπεριδοπαραγωγών, και αφορούν στη συγκομιδή και στη διάθεση των προϊόντων τους,τόσο στο εσωτερικό της χώρας , όσο και για τις εξαγωγές.
Ειδικότερα, τόνισε ότι οι παραγωγοί μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, με αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές της αγοράς , αλλά και το πάγωμα των εξαγωγών λόγω του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, ιδιαίτερα της Ισπανίας, που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με τα πορτοκάλια και τις άλλες ποικιλίες μανταρινιών που θα ακολουθήσουν.
Επιπλέον, η έξαρση της πανδημίας και του lockdown, έφερε υποκατανάλωση, η εστίαση δεν λειτουργεί και η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει. Ενώ κυκλοφορούν φθηνά μανταρίνια από τρίτες χώρες, των οποίων, λόγω της κακής ποιότητάς τους, απαγορεύτηκε η είσοδος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα προϊόντα στα δέντρα. Τα μανταρίνια βρίσκονται ήδη στη φάση της ωρίμανσης τους και αν δεν διατεθούν σύντομα, λόγω των κλιματικών συνθηκών στην περιοχή της Άρτας, θα αναπτυχθούν μύκητες που θα καταστρέψουν την παραγωγή.
Επίσης, σημείωσε ότι με τις τρέχουσες τιμές στις Κλημεντίνες, που είναι στο μισό των αντίστοιχων περσινών για τον παραγωγό, δεν μπορεί να καλυφθεί το υψηλό κόστος παραγωγής.
Έτσι,με τις εξελίξεις αυτές, υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι παραγωγοί να μείνουν έως και χωρίς καθόλου εισόδημα.
Τέλος, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών, που αφορούν στη διάθεση των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις εξαγωγές, σε σχέση και με την ανταγωνιστικότητα των τιμών , και τέλος, με ποιό τρόπο θα στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημα των παραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και μέσα από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ή Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το de minimis.

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τη σύσταση νέας Ανεξάρτητης Αρχής στον τομέα της αεροναυσιπλοϊας και των αερομεταφορών, της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), και το διαχωρισμό της από την ήδη υπάρχουσα Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τόνισε ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα ουσίας που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή ή ακόμη και στην αδυναμία εφαρμογής του Σχεδίου Νόμου αυτού, και ότι επίσης αυτό , δεν εγγυάται καμία αποτελεσματικότητα για τους στόχους που έχει.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι με το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, επί ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4427/2016, επιχειρήθηκε η νομοθετική αυτή ρύθμιση, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και σημείωσε ότι η τωρινή προσπάθεια θεσμοθέτησης αντί να βελτιώσει, έρχεται να δυσχεράνει την κατάσταση δημιουργώντας αλληλοεπικαλύψεις και προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο Υπηρεσίες.

Υπενθύμισε ότι ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν και στήριξαν πολλές Ανεξάρτητες Αρχές ξεκινώντας με το ΑΣΕΠ αλλά και με τη θεσμοθέτησή τους με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001. Υπενθύμισε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι μέχρι το 2016 στη δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ στο τότε σχέδιο νόμου για τον διαχωρισμό και τη σύσταση της ΑΠΑ η Νέα Δημοκρατία είχε καταψηφίσει τον Ν. 4427/2016 επί του οποίου σήμερα επιχειρεί βελτιώσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την κρατική ενίσχυση προς την AEGEAN και χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχέση με την ενίσχυσης αυτής: “Θα πρέπει όμως να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και των εργαζομένων. Να δοθούν μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, που θα μπορούν να πουληθούν και όχι δυνητικές μετοχές με δικαίωμα εξαγοράς. Το δεύτερο είναι η συμμετοχή του ιδιώτη με δικά του κεφάλαια. Και καλούμε την Κυβέρνηση να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια πρόνοια και για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεινοπαθούν αυτήν την περίοδο…”