Χρήστος Γκόκας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου συμβολίζει την κορύφωση του αγώνα ενάντια στη δικτατορία, όπως αυτή εκφράστηκε με την εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού μας, τον Νοέμβρη του 1973.
Όπως κάθε χρόνο, τιμούμε και φέτος όλους όσους αγωνίστηκαν τότε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στη χώρα μας, και ιδιαίτερα αυτούς που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή σ’ αυτό τον αγώνα.
Αυτό τον αγώνα, οφείλουμε να συνεχίσουμε και στη σημερινή εποχή, με τις δικές της δυσκολίες και συνθήκες. Για το δικαίωμα όλων και ιδιαίτερα των νέων, στις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για δουλειά και αξιοπρέπεια. Με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Δικαιώματα και Θεσμοί που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα και δοκιμάζονται.

Όπως επίσης οφείλουμε να επαγρυπνούμε, αφού ο αγώνας για την Δημοκρατία επίσης δεν σταματά ποτέ.
Η Δημοκρατία άντεξε στην κρίση, έχει όμως διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία της και εχθρούς που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η Δημοκρατία πρέπει να προστατευτεί από κάθε μορφής ακρότητα, από το λαϊκισμό και τον διχασμό, που πρέπει να απομονωθούν.

Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε αυτές τις μάχες μέσα στις πρωτόγνωρες δυσκολίες της πανδημίας που εξακολουθεί να προσθέτει προβλήματα και αδιέξοδα, αλλά και μέσα από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και τις κοινωνικές ανισότητες που μεγαλώνουν.
Καλούμαστε να βρούμε όλοι μαζί, με ενότητα και συνεννόηση, τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω την κρίση, την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική.
Τα ισχυρά μηνύματα και οι συμβολισμοί της ηρωικής πράξης του Πολυτεχνείου, με τις αξίες και τα ιδανικά που εκφράστηκαν τότε, είναι ο οδηγός, για τη δική μας πορεία στο μέλλον, με Δημοκρατία και προοπτική για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Για να κρατάμε ζωντανή τη Μνήμη και να δικαιώνεται στην πράξη ο αγώνας του Πολυτεχνείου.