Χρήστος Γκόκας: τα εργασιακά δικαιώματα δεν ξεπερνιούνται όσες δεκαετίες κι αν περάσουν
“… Ισχυρίζεστε ότι κατοχυρώνεται και προστατεύεται ο εργαζόμενος. Πραγματικά πιστεύετε ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι υπέρ του εργαζόμενου; Είναι αυτό μεταρρύθμιση; είναι αυτό που περίμενε ο κόσμος της εργασίας στις συνθήκες που βιώνει; Και για ποια προστασία μιλάμε όταν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αντικαθιστά η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όταν προκύπτει μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και όταν έχουμε την απελευθέρωση ουσιαστικά των απολύσεων.
Όταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή; Όταν καταργείτε το οκτάωρο και θεσμοθετείτε την δεκάωρη απασχόληση για τους εργαζόμενους, με ατομική και όχι συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς αύξηση αποδοχών; Οι έννοιες υπερωρία και υπερεργασία φαίνεται να μην σας αφορούν…”είπε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Εργασιακού Νομοσχεδίου.
Ο κ. Γκόκας τόνισε ότι η χώρα, μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση με τις επί πλέον δυσμενείς επιπτώσεις της, στην οικονομία και την Ελληνική κοινωνία, έχει ανάγκη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού με τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, οι κίνδυνοι να οδηγηθούν στην ανεργία και άλλοι εργαζόμενοι, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε πάρα πολλούς.
Αντέτεινε στο σχετικό επιχείρημα της ΝΔ , ότι δηλαδή, οι αλλαγές και εξελίξεις, δικαιολογούν ανατροπές, ότι κάποιες έννοιες και κάποιες αξίες , δεν αλλάζουν, δεν έχουν σχέση με τα χρόνια, και τόνισε ότι τα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, η ατομική και συλλογική ασφάλεια, η ισότιμη διασφάλιση της αξιοπρέπειας στην εργασία και στο επίπεδο ασφάλειας, δεν ξεπερνιούνται όσες δεκαετίες κι αν περάσουν. Και πάντως όσα πρέπει να αλλάξουν, αλλάζουν με διάλογο.
Αναφέρθηκε επίσης στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης , της πολιτικής αστάθειας , των ισχυρών πιέσεων και της δημαγωγίας, που ακόμη και τότε, ο Ν 3986/2011 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (άρθρο 42), προέβλεπε της διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά με τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, σημειώνοντας τη σημαντική και ουσιώδη διαφορά.
Κλείνοντας ζήτησε να αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην καταργηθούν δικαιώματα, να μην δοθεί χώρος και περιθώριο για αυταρχισμούς και σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής, δεσμεύεται για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων για όλους, ώστε για τους νέους, για τη νέα γενιά, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα δικαιώνουν τις ελπίδες τους , για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο τους, και αυτή τη δέσμευσή το Κίνημα Αλλαγής θα την πραγματοποιήσει, όταν η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα του δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα αυτή.