«Ψίχουλα στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών…»

Γράφει η Λουΐζα Σκούρα

Προερχόμενη από αμιγώς αγροτική οικογένεια της Άρτας και βοηθώντας σε δύσκολες αγροτικές εργασίες από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι και σήμερα ανεξαρτήτως της επαγγελματικής μου πορείας, με ξεπερνά πραγματικά η απάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ., απέναντι στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Με ξεπερνά η αυθάδεια, το όψιμο προεκλογικό ενδιαφέρον των βουλευτών των μνημονιακών κομμάτων και των υποψήφιων πολιτευτών, που η επαφή τους με τον πρωτογενή τομέα περιορίζεται σε επισκέψεις σε επιχειρήσεις.
Τα κυβερνητικά «ψίχουλα», που μοιράζονται με βαρύγδουπα νούμερα εκατομμυρίων ευρώ επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το στόμα του αρμόδιου υπουργού και να μην ξεχνάμε και του ντόπιου υφυπουργού μας κου Γ. Στύλιου, αυτές οι μεγαλόστομες προεκλογικές τους εξαγγελίες, δεν μπορούν στο ελάχιστο να καλύψουν την τεράστια ζημιά των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Άρτας.
Αναλογικά αν αυτά τα ποσά φτάσουν κάποια στιγμή στον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο, είναι τόσο μικρά που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την απογείωση του κόστους παραγωγής, την ακρίβεια στα εφόδια, στην πρώτη ύλη, στα λιπάσματα, τις πολύ χαμηλές τιμές αγοράς από τους εμπόρους. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα όσοι απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες σαν ημιμαθείς απλοϊκοί κολίγοι.
ΛΑΘΟΣ!

Μια από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας είναι τα εσπεριδοειδή. Τι κατάσταση επικρατεί σήμερα;
Η συγκομιδή τους γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος αλλά και εργατών.
Για την χυμοποίηση, μέχρι και την 18/01/23 δεν είχαν ανακοινωθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις και οι εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση.
Για τις εξαγωγές πορτοκαλιών, ούτε λόγος. Μειωμένες κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρσι, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στην καλύτερη περίπτωση αυτή τη στιγμή από 11 έως 12 λεπτά το κιλό. Δύναται αυτές χαμηλές τιμές να καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας;
Τι γίνεται με τις μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδώνπου θα μείνουν αδιάθετες;
Τι γίνεται με την απόσυρση όπως έχει ζητηθεί από συνεταιρισμούς και ομάδες αγροτών, ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας, εντός της χώρας, ώστε αφενός να μην εισάγουμε από άλλες χώρες και αφετέρου να μην μείνουν ασυγκόμιστα πολλά φρούτα.
Το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατών στη γηκαι στα τυποποιητήρια, έχει σαν αποτέλεσμα οι κοπές και η συσκευασία να γίνονται με αργούς ρυθμούς. Ποια μέτρα έχουν παρθεί;
Οι διακρατικές συμφωνίες για εργατικό δυναμικό με χώρες του τρίτου κόσμου (Αίγυπτο και Μπαγκλαντές), δεν βρίσκουν εφαρμογή στον Νομό μας;
Τι γίνεται με την ενίσχυση των νέων αγροτών που μπαίνουν στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών; Τι εργασιακό μέλλον τους δίνουν;

Πως αποζημιώνονται και πότε οι ζημιές στον καρπό;
Με την αλαζονεία της εξουσίας ο υπουργός κ. Γεωργαντάςαπαντά στους παραγωγούς μεταξύ άλλων πως «…οι ζημιές δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποτελούν μια άμεση ζημία..», και πως «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να μην υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός, τον οποίο αργότερα να κληθούμε να πληρώσουμε ακριβότερα…», ενώ παραπλήσια απαντά και ο Αρτινός υφυπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. κος Στύλιος.
Ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις δεν μπορούν να δώσουν, γιατί έχουν συνηθίσει τις υπεκφυγές.
Βέβαια τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας άνετα τα ενισχύουν, οι αγρότες θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι και να εγκαταλείψουν εντέλει τις καλλιέργειές τους.
Τι θα γίνει με την χώρα μας ιδίως σε μια περίοδο που σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τις σεζόν 2022- 2023 και 2023-2024, οι χώρες της Ευρώπης και ιδίως η Ελλάδα, καλούνται να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξαγωγή εσπεριδοειδών.
Ο Νομός Άρτας θα πάρει μέρος σε αυτό το ράλι εξαγωγών των επόμενων ετών ή θα μείνει πάλι «πίσω από τον Ήλιο», εξαιτίας της αδιαφορίας και της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών μας;

Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην υγειονομική, διατροφική και ενεργειακή κρίση, και αυτά δεν καλύπτονται από προεκλογικά ταξίματα.
Το ΜέΡΑ25 έχει συγκεκριμένες θέσεις για την στήριξη τουπρωτογενούς τομέα και είναι καιρός η αγροτική αγανάκτηση που έχει ξεχειλίσει να οδηγήσει στην ρήξη με τις πολιτικές των μνημονιακών κομμάτων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που δεν ωφέλησαν τον πρωτογενή τομέα ενός τόπου τόσο ευλογημένου, όπως ο Νομός μας.

*Λουΐζα Σκούρα
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25.
Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών ΜέΡΑ25.
Πρόεδρος Τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και πρώην υπηρεσιών Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΜSc.
Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π.