Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου

Ενιαία τιμολογιακή πολιτική για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των Δήμων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα που επιμερίζει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στους 18 δήμους της Ηπείρου.
Παρότι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική, προβλέπεται από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η πρόταση του προεδρείου που ευθυγραμμίζονταν με την ΚΥΑ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξαν αντιρρήσεις από τον δήμαρχο του δήμου Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκο που ζητά να αναβληθεί το θέμα και πρώτα να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, λευκό ψήφισε ο δήμαρχος Δωδώνης ενώ πρόταση για επιμερισμό του κόστους ανά περιφερειακή ενότητα κατέθεσε ο δήμος Ιωαννιτών δια του αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα.

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται η αύξηση, μέχρι και διπλασιασμό σχεδόν, του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων αφού οι δήμοι –στην ουσία οι δημότες- καλούνται να αναλάβουν ένα κόστος της τάξης των 4,5 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο εργοστάσιο, του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, τη λειτουργία των ΣΜΑ και το κόστος λειτουργίας του ίδιου του Φορέα.

Μείωση κόστους

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηπείρου (και Δήμαρχος Ζηρού) Νίκος Καλαντζής, επισήμανε πως στόχος είναι με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής όπως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης και την αύξηση της ανακύκλωσης, το κόστος αυτό να μειώνεται.
«Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε το κόστος αυτό της πρώτης χρονιάς, με τρόπους που γνωρίζουμε, να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Πρέπει επίσης να πούμε ότι είναι μια αδικία οι δημότες που πληρώνουν για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, να πληρώνουν περισσότερο από άλλους που θάβουν τα σκουπίδια. Αυτό πρέπει να το δει η πολιτεία», σημείωσε ο κ. Καλαντζής.

Προβληματισμοί
Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος εξέφρασε την δυσφορία του και τον προβληματισμό του για την αύξηση του κόστους όπως και άλλοι δήμαρχοι των μικρότερων δήμων, λέγοντας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης στις ορεινές περιοχές, με τους λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους.
Προβληματισμός και διαφωνίες ανέκυψαν και από το θέμα της λειτουργίας των ΣΜΑ, με δεδομένο πως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλοι βρίσκονται σε πολύ πρώιμη φάση. Ενώ ο όρος που προβλέπει ότι για να παραδοθούν οι ΣΜΑ από τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή την περιφέρεια, στον ΦΟΣΔΑ που θα τους διαχειριστεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλοι, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ επιδιώκει την τροποποίηση ώστε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ νωρίτερα, αφού «κερδισμένοι» από τη ρύθμιση βγαίνουν οι δήμοι που βρίσκονται πιο μακριά από το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Χρήστος Τσιρογιάννης: Ο επιμένων νικά!

Ενιαία τιμολογιακή πολιτική για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των Δήμων της Ηπείρου.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Γιάννενα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των δήμων της Ηπείρου, θέμα το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία.

Μετά την ψηφοφορία ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των δήμων της Ηπείρου, δήλωσε τα εξής: «Ο επιμένων νικά! Σήμερα ο ΦΟΔΣΑ ψήφισε υπέρ μίας ΝΕΑΣ και ΕΝΙΑΙΑΣ τιμολογιακής πολιτικής για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των Δήμων της Ηπείρου.
Είχε προηγηθεί σχετική πρότασή μου στον Πρόεδρο της ΠΕΔ και στον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ. Τα απορρίμματα ανήκουν στους Δήμους, θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σωστά προς όφελος των δημοτών μας και όλοι οι Δήμοι να αποκτήσουμε ένα κοινό βηματισμό στο θέμα των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια απόφαση που είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την δίκαιη εξυπηρέτηση όχι μόνο των Αρτινών, άλλα όλων των Ηπειρωτών. Ευχαριστώ θερμά, όσους την στήριξαν και την ψήφισαν».

Στέρεες βάσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση

Για «στέρεες βάσεις για μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νικόλαος Καλαντζής, σε ανακοίνωση που σημειώνει τα εξής:
«Σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και την οργάνωση και λειτουργία του Φορέα, λήφθηκαν κατά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ηπείρου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαρτίου στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- τρία θέματα τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, που είναι και το μεγάλο στοίχημα του Φορέα.
Πιο συγκεκριμένα ψηφίστηκαν:
Η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου 2020
Το τεχνικό πρόγραμμα ΦΟΔΣΑ Ηπείρου 2020
Η σύσταση και λειτουργία του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.).
Οι εισηγήσεις του προέδρου του Φορέα και Δημάρχου Ζηρού, Νίκου Καλαντζή, και για τα τρία θέματα, υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Το σκεπτικό της εισήγησης του προέδρου κινήθηκε στις εξής βασικές κατευθύνσεις:
Η απόφαση να υλοποιηθεί σε επίπεδο περιφέρειας. Εδώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στην κατεύθυνση της δημιουργίας και λειτουργίας μίας σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των Δήμων της Ηπείρου.
Τονίστηκε ότι η πορεία προς μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ένα κοινό στοίχημα για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι μπορεί ν’ αναλάβει τις αρμοδιότητες, αλλά και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτές, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται άλλωστε τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την εθνική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την απόφαση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, η οποία ψηφίστηκε, σημειώνονται τα εξής:
1. Επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο
2. Λαμβάνει υπόψη της ότι το σύνολο των επενδύσεων και των χωροθετήσεων των εγκαταστάσεων που έγιναν καθώς και η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτών, βασίστηκαν στον περιφερειακό σχεδιασμό
3. Η διαχείριση και η λειτουργία του συστήματος στη βάση του περιφερειακού σχεδιασμού δημιουργεί οικονομίες κλίμακας λόγω του μεγέθους των ποσοτήτων των απορριμμάτων που παράγονται.
4. Κανένας Δήμος από μόνος του δεν θα μπορούμε να σηκώσει το βάρος των επενδύσεων που θα προέκυπταν από τοπικούς σχεδιασμούς.
5. Υπάρχει η υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πιο μικρούς και αδύναμους Δήμους.

“Είναι σίγουρα μια δύσκολη αρχή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, ξεκινώντας από την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.
Στη συνέχεια, στη φάση της λειτουργίας, με τις κατάλληλες δράσεις και ενέργειες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μειώσουμε, τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται οι πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, πισωγυρίσματα δεν χωράνε.
Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στις τσέπες των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων επιφέρει την επιβολή προστίμων, βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας” τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Νικόλαος Καλαντζής».