Όλγα Γεροβασίλη: αποκλεισμός της Ηπείρου από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης
Τον αποκλεισμό της Ηπείρου από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, κατήγγειλε στην Βουλή, η βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη.
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η διασύνδεση της Ηπείρου με την Αλβανία μένει εκτός του σχεδίου Ελλάδα 2.0. επισήμανε: “Θέλω να κλείσω με μια αναφορά στην περιοχή μου, στην Ήπειρο. Διαχρονικά η Ήπειρος υπολείπεται στην ανάπτυξη. Επί ημερών μας έγιναν σημαντικά βήματα και έργα. Ωστόσο, μέσα στις εκατοντάδες σελίδες του Σχεδίου σας δεν βρέθηκε χώρος για το εμβληματικό έργο της επέκτασης της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα στην Κακαβιά. Αν και έργα για άλλους οδικούς άξονες εν τέλει εντάχθηκαν, το πολυαναμενόμενο αυτό έργο των 400 εκατομμυρίων για έναν διευρωπαϊκό άξονα διασύνδεσης της Ηπείρου και της χώρας με την Αλβανία, δυστυχώς έμεινε εκτός».
Η Ν.Δ. εκτοπίζει το Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, Την υποβάθμιση του βασικού ρόλου του κράτους ως εργαλείο ανάπτυξης και πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καυτηρίασε στην Βουλή η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων για το σχέδιο Ελλάδα 2.0. η κυρία Γεροβασίλη ανέδειξε παράλληλα το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις ψηφιακές δράσεις και υποδομές, τονίζοντας με έμφαση ότι εάν δεν είχε συγκροτηθεί η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, το Δημόσιο σήμερα θα κατέρρεε.
«Η Ν.Δ. εκτοπίζει το Δημόσιο από τον ρόλο του ως εργαλείο ανάπτυξης… Απ’ ό,τι φαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία” είπε η Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
«Σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 19 δις άμεσων πληρωμών και των 13 δις δάνεια, που εύκολα αύριο μπορεί να εξελιχθούν σε προαπαιτούμενα και αιρεσιμότητες, θα ήθελα να επικεντρωθώ στο σκέλος της Δημόσιας Διοίκησης… Τί σκοπεύετε να κάνετε όμως με αυτούς τους πόρους; Αν μπορούσα να δώσω έναν τίτλο θα έλεγα ότι με το σχέδιό σας επιχειρείτε τον πλήρη εκτοπισμό του Δημοσίου από το ρόλο του ως εργαλείο για την ανάπτυξη και από το ρόλο του για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Στο Εθνικό σχέδιο, βεβαίως, παρέχετε έναν κατάλογο έργων. Πολλά από αυτά –αν και δεν το λέτε- είναι συνέχεια της «Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιο 2020» που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017…. Θυμίζω ότι παραλάβαμε το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι» στον αέρα, χρόνια απλήρωτο. Και το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» κινδύνευε να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, το Δημόσιο θα κατέρρεε, αν δεν είχαμε βρει λύση για να συνεχίσουν να παρέχονται τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο. Με νομοθετική πρωτοβουλία το 2018 διασώσαμε το έργο και δρομολογήθηκε η λειτουργία του «τηλεπικοινωνιακού δικτύου» για όλο το Δημόσιο, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες μειωμένου κόστους για πάνω από 34.000 κτίρια του Δημοσίου. Όλα αυτά έγιναν ή δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερε ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο.
Ερωτώ λοιπόν: Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη Δημόσια Διοίκηση; Θέλετε απολύσεις; 1 πρόσληψη κάθε 5 αποχωρήσεις όπως μας λέγατε προεκλογικά; Θέλετε δημοσίους υπαλλήλους ή θέλετε ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου; (…) Θέλω να αναφερθώ και στα έργα που περιγράφετε. Κοιτάξτε δεν αρκεί, ούτε βοηθά σε τίποτα η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, δεν είναι της ίδιας προτεραιότητας ή βεληνεκούς η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη στρατιωτική θητεία (όσο απαραίτητες κι αν είναι). Ούτε είναι δυνατόν για παράδειγμα να απολύονται οι υπάλληλοι στα ΕΛΤΑ, να έχει αποψιλωθεί το δίκτυό τους και να φημολογείται η ιδιωτικοποίησή τους και εσείς να περιγράφετε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ, ενώ τόσο καιρό τα απαξιώνετε.»