Όλγα Γεροβασίλη για το Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο

Θα συμπορευτώ σε όποια πρωτοβουλία αποφασιστεί

«Μία από τις πρώτες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, με απόφαση της σημερινής Υπουργού Παιδείας, ήταν η κατάργηση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας με την κατάργηση ενός εκ των δύο τμημάτων της» επεσήμανε στην επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη με θέμα συζήτησης την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα, στις 27-7-2020.

Η επιστολή της κ. Γεροβασίλη: «δυστυχώς, για λόγους που με υπερβαίνουν, δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας σε αυτή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την «Άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου».
Η ίδρυση και η λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Άρτας, προβλέφθηκε με τον ν. 4559/2018 της κυβέρνησής μας. Νομοθετήθηκε η ίδρυσή του μαζί με την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των Αρτινών.

Δυστυχώς, όμως, μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης, καμία ενέργεια δεν έχει αναληφθεί από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για την υλοποίηση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η), καταρρακώνοντας τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία και δυναμική που είχε διαμορφωθεί. Το γεγονός αυτό είναι επακόλουθο της στάσης που είχε το κόμμα της ΝΔ απέναντι και ενάντια στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με τη διοικητική και λειτουργική ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα αλλά και τη δημιουργία Π.Α.ΤΕ.Π.Η.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, με απόφαση της σημερινής Υπουργού Παιδείας, ήταν η κατάργηση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας με την κατάργηση ενός εκ των δύο τμημάτων της.

Όμως, η λειτουργία και αυτού του Τμήματος σε συνδυασμό με το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, θα επέτρεπε τη διασύνδεση και την αλληλεπίδραση Εκπαίδευσης και Παραγωγής και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, με προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Με πρωτοβουλία μου, οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αναδείξει το θέμα και καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή στις 2 Ιουνίου 2020, ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών και δέσμευση πόρων, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ιστορικό εγχείρημα για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία τόσο της Άρτας όσο και της Ηπείρου συνολικά.

Η άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής:
• θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη επιστημονική δομή
• θα βοηθήσει σημαντικά την αγροτική οικονομία
• θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων και καλλιεργειών
• θα προκαλέσει την δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων στην περιοχή
• θα συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Ως βουλευτής Αρτας υπήρξα και παραμένω σταθερά και έμπρακτα προσηλωμένη στο στόχο αυτό, στη λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα και θα συμπορευτώ σε όποια πρωτοβουλία αποφασιστεί για την υλοποίησή του.