Όλγα Γεροβασίλη: Το πρόγραμμα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης απαντά στη φτωχοποίηση

«Οι πολίτες βρίσκονται στα όριά τους με 3 εκ από τα 10.5 εκ πολιτών να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Σε αυτή την κοινωνική πραγματικότητα των ανισοτήτων, της φτωχοποίησης και της αισχροκέρδειας η κυβέρνηση στη ΔΕΘ μας πρότεινε λίγη ακόμη επιδοματική πολιτική. Η κυβερνητική ανάγνωση της πραγματικότητας επιλέγει τα οικονομικά βοηθήματα και αρνείται να παρέμβει στην πηγή του κακού
Στην ίδια ακριβώς πραγματικότητα της φτωχοποίησης, των υπερκερδών και των ανισοτήτων έρχεται να σταθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως παρουσιάστηκε από τον Α. Τσιπρα στη ΔΕΘ. Απολύτως κοστολογημένο και ολιστικό, το πρόγραμμα αποτελεί την απάντηση του προοδευτικού χώρου στο πραγματικό πρόβλημα. Αμβλύνει ανισότητες, στηρίζει την κοινωνία και δίνει ελπίδα και διέξοδο. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να δούν το πρόσωπό τους και ο κόσμος της εργασίας και οι συνταξιούχοι και οι ΜμΕ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γυναίκες και η νέα γενιά της χώρας. Γιατί; Διότι καταπολεμά την πηγή της αδικίας και των ανισοτήτων συνολικά» τόνισε σε συνέντευξη της η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και στους Ν. Σβέρκο και Β. Κεχαγιά.

Επ’ αφορμή της πρόσφατης δικαστικής εξέλιξης στην υπόθεση Siemens με την αθώωση και απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων η Όλγα Γεροβασίλη επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης στη χώρα τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα βαθιά θεσμικό πρόβλημα που διαρρηγνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το θεσμό. Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν τυγχάνουν όλοι ίσης μεταχείρισης απέναντι στη δικαιοσύνη αυτό δημιουργεί επικίνδυνους τριγμούς στον ευνομούμενο χαρακτήρα ενός κράτους.
Από τη μία λοιπόν έχουμε την άμεση κινητοποίηση του δικαιικού συστήματος στην περίπτωση μίας καθαρίστριας με πλαστο πτυχίο δημοτικού και από την άλλη έχουμε τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο δεν βρίσκεται ένοχος, παρά το γεγονός ότι έχουμε ομολογίες κάποιων στους οποίους ασκήθηκε δίωξη (π.χ. ο κ. Τσουκάτος ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκ. ευρώ) ή ότι έχουμε αποδράσεις εν μία νυκτί από τη χώρα (π.χ. ο κ. Χριστοφοράκος). Αυτή η δικαιοσύνη λοιπόν, των χαμηλών ανακλαστικών πολλά χρόνια αργότερα καταλήγει ότι δεν βρήκε «σαφή πλουτισμό» και εκ των πραγμάτων συλλήβδην αθωώνονται όλοι ή παραγράφηκαν τα αδικήματα-δεν έχει σημασία διότι η παραγραφή είναι ένας τεχνητός τρόπος αθώωσης.

Προγραμματική σύγκλιση 
Η συγκυρία επιβάλλει την προγραμματική σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είπε η κ. Γεροβασίλη. Η συγκυρία επιβάλλει και το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγείρει θέματα προς συζήτηση τα οποία αφορούν και πρέπει να αφορούν τον προοδευτικό χώρο σήμερα: Πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών; Αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο; Πλαφόν στις τιμές ενέργειας; Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ;
Μιλώ για τη συγκυρία διότι το πρόσφατο παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς στη γειτονική μας Ιταλία (και δεν είναι το μόνο στην Ευρώπη) δείχνει ένα πράγμα: ότι επιβάλλεται να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου ώστε να απαντήσουν στην βαθιά και πολύπλευρη κρίση αποτρέποντας έτσι την διολίσθηση προς το ακροδεξιό αδιέξοδο. Βεβαίως και εμείς στην Ελλάδα ζούμε υπό το καθεστωτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας πράγμα καθόλου καθησυχαστικό. Σήμερα, είναι γεγονός ότι η μισή Ευρώπη ζει κάτω από το πέπλο του νεοναζισμού. Και ομολογώ ότι ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό ότι όταν κλήθηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία είπε ότι θα περιμένουμε να δούμε. Δεν έχουν διαβάσει τον κίνδυνο και τα αίτια που τον προκαλούν εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία σήμερα.