Ώρα αποφάσεων για την έναρξη του σχολικού έτους: «7 ή 14 Σεπτεμβρίου;»
Μαζί με τους μαθητές που αγωνιούν για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, και οι γονείς αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να έχει κάνει έκκληση στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, ώστε να περιοριστούν οι επαφές με τους ηλικιωμένους στο σπίτι (παππούδες και γιαγιάδες) ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.
Το δίλημμα στην κυβέρνηση είναι δεδομένο καθώς μπορεί τις δύο τελευταίες ημέρες να υπήρξε μία κάμψη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο υπάρχει ο φόβος νέας έξαρσης τις επόμενες ημέρες
Σύμφωνα με το in.gr η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει προκειμένου να διατυπώσει την τελική της εισήγηση προς την κυβέρνηση για την ημερομηνία ανοίγματος των σχολικών μονάδων με τις δύο ημερομηνίες που «παίζουν» να είναι 7 και 14 Σεπτεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι επιστήμονες δεν έχουν ενιαία στάση για το άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στη μετάδοση του ιού.
Το δίλημμα στην κυβέρνηση είναι δεδομένο καθώς μπορεί τις δύο τελευταίες ημέρες να υπήρξε μία κάμψη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο υπάρχει ο φόβος νέας έξαρσης τις επόμενες ημέρες.
Αρκετοί επιμένουν πως θα είναι καλύτερο να ξεκινήσει η έναρξη των μαθημάτων μία εβδομάδα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας πάντως – μέσω της ΓΓ που μίλησε το πρωί στο MEGA – είναι πανέτοιμο για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων ακόμη και στις 7 Σεπτεμβρίου εάν χρειαστεί.
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί στο MEGA αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων και εξήγησε γιατί εισηγείται ο ίδιος να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους. «Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων το χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας».
Ο κ. Σύψας υποστήριξε ακόμη πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία. Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού. Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.
Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα στα σχολεία
Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου, σημείωσε ο κ. Σύψας ενώ για την τηλεκπαίδευση υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.
Σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο συνάδελφος του Γκίκας Μαγιορκίνης, ο κ. Σύψας ανέφερε για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».