11ο φεστιβάλ μελιού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Νέο τριετές πρόγραμμα
-Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τη μελισσοκομία
-24.000 μελισσοκόμοι, με 1,2 εκατομμύρια κυψέλες
-Ποια είναι τα αιτήματά τους

Οι 24.000 μελισσοκόμοι, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, διαχειρίζονται περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια κυψέλες, παράγοντας περισσότερους από 22.000 τόνους μέλι ετησίως. Η παραγωγή αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές ξεπερνούν σε αξία τα 13 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά, ανακοινώθηκαν στο 11ο φεστιβάλ μελιού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή8 Δεκεμβρίου 2019.
Στόχος της μεγαλύτερης εκδήλωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της μελισσοκομίας είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης, όπου περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) παρουσίασαν τα προϊόντα τους ενώ παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfoods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου κ.ά.

Επίσης, σπάνια μέλια (μέλι με σπιρουλίνα, με μαύρη σοκολάτα, με γκότζι μπέρι, μύρτιλο και μαστίχα, βιολογικές ποικιλίες κ.ά.), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο, πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ελληνική Τεκίλα με μέλι, ρακόμελο κ.ά.), το ιδιαίτερο παστέλι από τη Μάνη με ιστορία 115 χρόνων, καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, εγκαινιάζοντας το 11ο φεστιβάλ μελιού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπογράφηκε η ΚΥΑ με το νέο τριετές Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας. Στη συνέχεια αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα αναφέρονται αναλυτικά στην εφαρμογή των δράσεων του προγράμματος, παρότι σε αυτό το τριετές πρόγραμμα δεν υπηρξε δημόσια διαβούλευση για τις δράσεις που θα εφαρμόσει (όπως γινόταν στο παρελθόν).

Στο μεταξύ συνάντηση ζητά η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) με την υφυπουργό κ. Αραμπατζή, ενώ όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος στην ΟΜΣΕ, κατά την συνάντηση ζητούν συνεννόηση σε θέματα, όπως άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου με ταυτόχρονη κατάργηση των δηλώσεων διαχείμασης, έκδοση Υ.Α. για τη μελισσοκομική οικοτεχνία, τροποποίηση Υ.Α. για την κυκλοφορία των μελισσοκομικών Φ.Ι.Χ. σε παράπλευρες οδούς, απαγόρευση ψεκασμών με φυτοφάρμακα την ημέρα, Ελληνικό σήμα στο μέλι κ.α.

Αιτήματα των μελισσοκόμων
-Τοποθετήσεις μελισσοσμηνών: Μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις μελισσοσμηνών γίνονται σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο 6238/1934, ένα νόμο που αποδείχθηκε σοφός και λειτουργικός στο πέρασμα πολλών χρόνων. Υπάρχει όμως πρόβλημα στην ερμηνεία αυτού του νόμου από ορισμένους υπαλλήλους Δασαρχείων ή Δήμων, που ταυτίζουν τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους με την έννοια «δημόσιος» δρόμος. Άλλωστε τα μελίσσια «τοποθετούνται» εκεί για διάστημα λίγων εβδομάδων και με τρόπο που να μην δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση οχημάτων ή πεζών. Οι μελισσοκόμοι, μια σαφή οδηγία από την πολιτεία προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, Δασαρχεία και Δήμους, που να κατοχυρώνει ότι «ως δημόσιος δρόμος εννοείται ο κύριος δρόμος που ενώνει πόλεις και χωριά μεταξύ τους». Πρέπει να μας διευκολύνουν όλες οι υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να παράγουμε. Κανόνες συνύπαρξης χρειαζόμαστε και πάνω απ’ όλα κράτος αρωγό και όχι εχθρό.

– Άμεση υπογραφή Κ.Υ.Α για τη λειτουργία του τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας 2020-2022 (Καν.(ΕΕ) 1308/2013) και έκδοση Υ.Α για την υλοποίηση των δράσεων έγκαιρα, να εκδοθεί όσο πιο άμεσα είναι δυνατόν και να έχει τριετή ισχύ, όπως και το ΕΠΜ, ώστε να περιορίζονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση των επιμέρους ετήσιων υπουργικών αποφάσεων.

Προβλήματα
Τα πιο σοβαρά προβλήματα αφορούν:
– Τη Δράση 1.1 Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας καθώς οι φορείς που τα φιλοξενούν δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία των εποπτών από το δικό τους ταμείο.
– Τη Δράση 1.3 Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων που πρέπει να γίνονται τη χειμερινή περίοδο ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν όλοι οι μελισσοκόμοι και όχι το κατακαλόκαιρο που είναι καθημερινά στα μελίσσια τους.
– Άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου με ταυτόχρονη κατάργηση των δηλώσεων διαχείμασης.

Η χώρα μας έχει ένα από τα πιο αυστηρά και έγκυρα συστήματα καταμέτρησης των μελισσοσμηνών οπότε η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου απλοποιεί τη γραφειοκρατία για το μελισσοκόμο.
Με δεδομένο ότι δηλώσεις διαχείμασης ήταν υποχρεωτικές μόνο για όσους συμμετέχουν στις επιδοτούμενες δράσεις του EΠM, δηλώθηκαν πολύ λιγότερα μελίσσια από τα πραγματικά.
Αποτέλεσμα ήταν ο «υποβιβασμός» της χώρας μας στην 6η θέση από τη 2η που ήμασταν όσον αφορά τον αριθμό των μελισσοσμηνών, και η μείωση της χρηματοδότησης για την τριετία 2020-2022 κατά 800.000 ευρώ/έτος, ζημιώνοντας έτσι τη χώρα και τους μελισσοκόμους .

Μελισσοκομική οικοτεχνία
Οι μελισσοκόμοι ζητούν έκδοση Υ.Α. για τη μελισσοκομική οικοτεχνία, ώστε να ενταχθεί η μελισσοκομία στην οικοτεχνία με τα παρακάτω:
-Σκευάσματα μελιού: μέλι με ξηρούς καρπούς, μέλι με μαστίχα, μέλι με κανέλα , μέλι με κρόκο Κοζάνης, μέλι με βασιλικό πολτό, μέλι με γύρη, μέλι με πρόπολη, μέλι με κηρήθρα, μέλι με αιθέρια έλαια κ.α.
-Αρτοποιήματα με μέλι: πχ κουλουράκια, μπισκότα
-Παστέλι και συναφή προϊόντα
-Προϊόντα ζύμωσης του μελιού: υδρόμελι (κρασί από μέλι), μουντοβίνα (ρακί από μέλι), ξύδι από μέλι, ξύδι βαλσάμικο με μέλι
-Προϊόντα ποτοποιίας: ρακόμελο
-Μη εδώδιμα προϊόντα: μελισσοκέρια διακοσμητικά, σαπούνια με μέλι/πρόπολη,
-Άλλα: βάμμα πρόπολης, κεραλοιφές, καλλυντικά με προϊόντα μέλισσας

Η «νομιμοποίηση» των προϊόντων αυτών τα οποία ήδη παράγονται και διακινούνται θα διευρύνει την αγορά τους και θα διευκολύνει την εξωστρέφεια. Πρωταρχικά όμως θα καταστήσει βιώσιμες πολλές μικρές μελισσοκομικές επιχειρήσεις της επαρχίας που δεν μπορούν να επιβιώσουν με μόνη την παραγωγή μελιού στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Κανονισμός ΕΛΓΑ
Στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που γίνεται αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να περιληφθούν και αλλαγές που αφορούν τη μελισσοκομία όπως η δικαιότερη αποζημίωση αφενός αλλά και η δικαιότερη εκτίμηση των απωλειών από νοζεμίαση, που να περιλαμβάνει όχι μόνο όσα μελίσσια έχουν ήδη καταρρεύσει αλλά και τα μη βιώσιμα που θα χαθούν σε μέρες ή εβδομάδες.