Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας, στη Βουλή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο

Η Κυβέρνηση, παραμένει δέσμια και στη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στη Βουλή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο τόνισε ότι είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο, ένα νομοσχέδιο που το περιεχόμενό του διαψεύδει τον τίτλο του, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε μεγάλη απόσταση από την πραγματική και οριστική έξοδο από την κρίση που πλέον έκλεισε μια δεκαετία.
Ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση των τελευταίων χρόνων και οι φοροασφαλιστικές εισφορές οδήγησαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε εισοδήματα φτώχειας, αφού οι συνολικές επιβαρύνσεις πλέον φτάνουν έως και το 75% του καθαρού εισοδήματος.
Η Κυβέρνηση, τόνισε, παραμένει δέσμια και στη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης με την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας από το υπερταμείο για 99 χρόνια, τον έλεγχο και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060, και ιδίως τα υπερπλεονάσματα του 3,5% ως το 2023 ενώ το χρέος είναι 370 δις -δηλαδή- 182% του ΑΕΠ.

Αναρωτήθηκε κατά πόσο η κατεύθυνση του παρόντος Νομοσχεδίου ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης σε μια καθηλωμένη οικονομία και εάν από ένα φοροεισπρακτικό ιδεοληπτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε σε ένα φίλο -επενδυτικό φορολογικό σύστημα απλό και δίκαιο,που θα δίνει δύναμη στην μικρομεσαία επιχείρηση, τον επαγγελματία και δεν θα έχει ιδεοληψίες ως προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Ένα φορολογικό σύστημα, σημείωσε, που θα αποτελέσει τη βάση παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, που θα εξασφαλίζει εργασία και αξιοπρέπεια για τον πολίτη αντί της λογικής φτωχοποίησης και διανομής επιδομάτων , κάτι το οποίο δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει και δεν προκύπτει από το Νομοσχέδιο αυτό.
Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι γίνεται πολύς λόγος για την μεσαία τάξη. Χαρακτηριστικά ανέφερε “…Η μεσαία τάξη που γνωρίζουμε δεν υπάρχει πια. Εξαφανίστηκε από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η σημερινή κυβέρνηση δίνει καινούριο ορισμό για την μεσαία τάξη και αποφασίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ελάφρυνσης για τα εισοδήματα από 10 ως 20.000 €, αφού για εισόδημα Μισθωτών και Συνταξιούχων 9000 € το όφελος είναι 47 €, για 10.000 € 147 € για 20.000 € 0 €…”

Και συνέχισε θέτοντας εύλογες απορίες όπως, πόση φοροελάφρυνση συνιστά η μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 95% που πνίγει επαγγελματίες και επιχειρήσεις, λέγοντας πως αυτό είναι κοροϊδία, πόσο και για πόσους τελικά είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ όταν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων που συμπαρασύρουν πολλές επιβαρύνσεις σχετιζόμενες με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Επιπλέον τόνισε ότι οι έμμεσοι φόροι βαρύνουν την μεσαία τάξη , και κυρίως επιβαρύνουν περισσότερο και καθοριστικά τους πλέον αδύναμους αναδεικνύοντας και τη δυσμενέστερη σχέση έμμεσων/ άμεσων φόρων, από 1,15 το 2014 και πρόβλεψη για 1,50 το 2020.
Αναφέρθηκε στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής διά της Προέδρου Φώφης Γεννηματά για μείωση του ΦΠΑ με ποσοστό 1 μονάδας για όλες τις κατηγορίες από 1/1/2020, προς μία φορολογική δικαιοσύνη και ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων, μειώνοντας το κόστος διαβίωσης.

Ιδιαίτερα στάθηκε, στα προτεινόμενα μέτρα της τροπολογίας που αφορούν τους αγρότες και συγκεκριμένα:
1. Από 1.1.2020, να καθιερωθεί το 9% ως συντελεστής φορολόγησης των κερδών από ατομική αγροτική επιχείρηση με φορολογητέο εισόδημα έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και το 13% για το υπερβάλλον φορολογητέο εισόδημα 13%.
2. Να καθιερωθεί το αφορολόγητο των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και των πάσης φύσεως αγροτικών αποζημιώσεων, με εξαίρεση το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης άνω των 20.000 ευρώ.

3. Τα ποσά που εισπράττονται από τη φορολόγηση των άμεσων ενισχύσεων, άνω των 20.000 ευρώ,να κατευθύνονται κατ’ αποκλειστικότητα για την περαιτέρω ενίσχυση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών καθώς και δράσεων που υλοποιούνται από συλλογικές οργανώσεις των αγροτών.
4. Για επαγγελματίες αγρότες που παραδίδουν τα αγροτικά τους προϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, τα έσοδα από αυτές τις παραδόσεις να λογίζονται μειωμένα κατά 35%.

5. Στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ του άρθρου 41 του ν.2859/2000 (Α΄ 138) που παραδίδουν τα αγροτικά τους προϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, να επιστρέφεται επιπλέον ποσοστό 5% του αναλογούντος ΦΠΑ
6. Την επαναφορά της εξαίρεσης της αξίας των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή τα αγροτεμάχια να μην συνυπολογίζονται για το όριο του συμπληρωματικού φόρου.
Τέλος, κατέκρινε το γεγονός ότι ακόμα περιμένουν οι αγρότες την προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και αναρωτήθηκε πως η Κυβέρνηση θα αντικρίσει τους αγρότες.