Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα οι κλειστοί χώροι εστίασης
Ελέγχονται στα Γιάννινα πιστοποιητικά νόσησης υγειονομικών
Το καλοκαίρι έκλεισε τον κύκλο του και πλέον από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου σε κάποιους χώρους θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ αλλού επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, με το κόστος όμως να επιβαρύνει τους ίδιους.
Σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί. Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Όσο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022, η ζωή τους αλλάζει.
– Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
-Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
-Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
– Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.
– Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση
Έλεγχοι στα Γιάννινα
Μετά το σάλο που προκλήθηκε με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, οι έλεγχοι εξαπλώνονται παντού. Ήδη το μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών μπαίνουν περιπτώσεις υγειονομικών και στα Γιάννινα που λίγο πριν μπει σε ισχύ η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να παραμείνουν στην εργασία τους εμφανίστηκαν ως νοσήσαντες από Covid-19.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Epiruspost ελέγχονται μονοψήφιος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι ύποπτο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί εμφάνισαν θετικά τεστ το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου όμως σε διπλό επανέλεγχο που έγινε τα τεστ ήταν αρνητικά. Αυτό γεννά υποψίες ως προς την γνησιότητα των πιστοποιητικών νόσησης και ως εκ τούτου ο έλεγχος για τις περιπτώσεις αυτές είναι σε εξέλιξη.
Παράλληλα στο Νομό Ιωαννίνων μείζον θέμα έχει δημιουργεί με τις «συρροές» κρουσμάτων που δηλώνονται από το παρελθόν, χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται στον ημερήσιο αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά προέρχονται από την ίδια γεωγραφική ενότητα του Νομού Ιωαννίνων κάτι που γεννά σοβαρές υποψίες για την σκοπιμότητα της δήλωσης ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσο!
Αυτοκτονία στη Κατούνα
Σοκ προκάλεσε στην Κατούνα του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία, η αυτοκτονία 68χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ενώ τελούσε σε καραντίνα για κοροναϊό. Ο άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος έχοντας κρεμαστεί σε δένδρο στην αυλή της οικίας του. Σύμφωνα με το agrinionews.gr, τη σορό του εντόπισε ένας ξαδερφός του. Η έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη από το οικείο αστυνομικό τμήμα ωστόσο έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ο αυτόχειρας ωστόσο τελούσε τις τελευταίες ημέρες σε καραντίνα καθώς νοσούσε από κοροναϊό.
Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: φόβος για λουκέτα
Την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και πρώτες ύλες έχουν χτυπήσει την πόρτα και της ελληνικής αγοράς με το 25% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών. Αυτό αποτυπώνει η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την οποία παρά την άνοδο παραμένουν κρίσιμες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ.
Αν και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών που καταγράφεται στην έρευνα οικονομικού κλίματος υποδεικνύει πως δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας του το επόμενο διάστημα παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα το 15,3% των επιχειρήσεων δηλώνει πως είναι πολύ πιθανό να διακόψει την δραστηριότητα το επόμενο διάστημα και το 21,4% αρκετά πιθανό. Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 11,2% δηλώνει πως θα διακόψει τη λειτουργία του το επόμενο τρίμηνο, 39,7% το επόμενο εξάμηνο και το 48,1% αργότερα. Αθροιστικά, το 36,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να διακόψει τη δραστηριότητα του το επόμενο διάστημα.
Έλεγχοι σε σούπερ μάρκετ
Κι ενώ η ακρίβεια έχει πάρει την ανηφόρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε αιφνίδιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα στις αγορές δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών. Υπογραμμίζεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.