Δια ζώσης συνεδριάσεις για τα Δημοτικά –Περιφερειακά Συμβούλια

Διχάζει την Αυτοδιοίκηση η ρύθμιση Βορίδη-Πέτσα

Διχασμένη κινδυνεύει να βγεί η Αυτοδιοίκηση από τη ρύθμιση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών , για το ποιοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται στις δια ζώσης συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων . Με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εσωτερικών , απαγορεύεται συγκεκριμένα η δια ζώσης συμμετοχή στις συνεδριάσεις των μη εμβολιασμένων ακόμη και αν έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ, όπως ισχύει για του βουλευτές στο Κοινοβούλιο ή ακόμη και για… αθλούμενους στα γυμναστήρια.

Επίσης ορίζεται ότι θα είναι « κεκλεισμένων των θυρών» οι συνεδριάσεις όταν επιτρέπονται δεκάδες σε άλλους κλειστούς χώρους , όπως κινηματογράφων , θεάτρων κλπ ή ορίζει ότι σ΄ένα σχολικό τμήμα των μόλις 30-40 τμ μπορούν να είναι μέχρι…27 μαθητές!
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις χαρακτηρίζουν τα παραπάνω και καταγγέλλουν ευρύτατες αυτοδιοικητικές δυνάμεις και παρατάξεις , όπως επιβεβαιώθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (Κυριακή 5/9). Από την συνεδρίαση απείχαν εξ΄αρχής τρεις παρατάξεις: «Αθήνα είσαι εσύ», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και « Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα», ενώ αποχώρησε και η « Ανοιχτή Πόλη».

Το θέμα του αποκλεισμού είχε θέσει πρώτος και αμέσως μόλις εκδόθηκε ο τρόπος που θα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο , ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα είσαι εσύ» Παύλος Γερουλάνος.
Με επιστολή του , προς το δήμαρχο , Κώστα Μπακογιάννης , τον κάλεσε να παρέμβει στο υπουργείο Εσωτερικών και να ζητήσει να τροποποιηθεί η απόφαση και να επιτρέπεται η δια ζώσης συμμετοχή στις συνεδριάσεις των μη εμβολιασμένων αν έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ
Λόγω της στάσης του δημάρχου η παράταξη Γερουλάνου απείχε από τη συνεδρίαση .
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» , Νάσος Ηλιόπουλος , το χαρακτήρισε « προβληματικό» το πλαίσιο αυτό και κατέθεσε σχετικό ψήφισμα για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής της « Λαικής Συσπείρωσης» , Νίκος Σοφιανός , τόνισε ότι « όφειλε ο δήμαρχος ν΄ανοίξει το θέμα της απαράδεκτης απόφασης του ΥΠΕΣ».
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα το Σπίτι μας» , ο οποίος ζήτησε να ισχύσει στην Αυτοδιοίκηση ότι ισχύει και για τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων , Κώστας Μπακογιάννης , αν και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα « θόλωνε τα νερά και το μήνυμα» που οφείλει να στείλει η Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για τους εμβολιασμούς , είπε ότι η Δημοτική του Αρχή είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για να βελτιωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.