Ίδρυση του συλλόγου με την επωνυμία «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας»

Η πρώτη συνάντηση των μελών του υπό ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» φιλοξενήθηκε στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020. Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και φιλική και η συνάντηση έγινε έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου υπέγραψαν το καταστατικό και εξέλεξαν την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο και τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία της για την καλή συνεργασία ανάμεσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και το νεοσύστατο σύλλογό μας και την πεποίθησή της ότι στο μέλλον η από κοινού πορεία θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.
Ακολούθησε ένα σύντομο καλωσόρισμα από την Δρ Κωνσταντίνα Νικολάου-Στύλιου η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας για την ίδρυση του συλλόγου και στη συνέχεια ανάγνωση του καταστατικού από την Κωνσταντίνα Νικολάου-Στύλιου και την Κατερίνα Σχισμένου. Η κα Στύλιου χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ιδέα ανήκει στην κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας. Μετά την αρχική πρόταση ακολούθησε πολλή δουλειά, συναντήσεις, ζυμώσεις, ανταλλαγή ιδεών και διατύπωση προτάσεων. Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν η ίδια, η αναπληρώτριά της κα Κοντογιάννη και εμείς Αρτινοί πολίτες, ενώ όλους μας ένωσε η συνειδητή επιλογή για τη δημιουργία του συλλόγου. Ο σύλλογος θα έχει μόνιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τον προϊστάμενο της εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιτυχημένες εκδηλώσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου και την προσφορά του στο πολιτισμό αλλά και στο ρόλο του σύγχρονου Μουσείου, καθώς και στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Τόνισε με έμφαση ότι ζούμε σε ένα τόπο στον οποίο συνυπάρχουν αρμονικά σημαντικά μνημεία από την αρχαιότητα και τη Βυζαντινή περίοδο αλλά και νεοκλασικά κτίσματα, ενώ λιγότερο γνωστό είναι το διατηρητέο μνημείο της φύσης που είναι ο πλάτανος δίπλα στο ιστορικό γεφύρι. Όλα μαρτυρούν ότι η περιοχή μας άκμασε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, και αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Σύμφωνα με το καταστατικό σκοποί τουσωματείου είναι: α) η ηθική και υλική υποστήριξη, συμπαράσταση και συνεργασία, για την υποστήριξη του έργου του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. β) Η διάδοση και η προβολή στο ευρύ κοινό των σκοπών του και της σημασίας του έργου του. γ) Η συμβολή στην έρευνα, διάσωση, μελέτη και προβολή της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού. δ) Η συνεχής ενημέρωση, καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση του ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά, υλικά και άυλα μνημεία, τα διατηρητέα μνημεία της φύσης, τον πολιτισμό και την προστασία των μνημείων.

Η Σφραγίδα του Σωματείου είναι στρογγυλή, η οποία φέρει περιφερειακά την επωνυμία του συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΤΑΣ», και κεντρικά μια αφαιρετική σχεδιαστική αποτύπωση αρχαίου νομίσματος με το κηρύκειο του Ερμή, μιας δανάκης της Αμβρακίας. Ο σχεδιασμός της έγινε από τον Αρτινό ζωγράφο κο Βαγγέλη Μπόμπορη, ενώ η επιλογή του θέματος έχει συμβολικό χαρακτήρα και παραπέμπει στους σκοπούς του συλλόγου.

Τα ιδρυτικά μέλη εξέφρασαν ικανοποίηση για την ίδρυση του συλλόγου και τη βούλησή τους να συμβάλουν στην υποστήριξη των σκοπών του Αρχαιολογικού μουσείου και στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της Άρτας, με σεβασμό στο βάρος της κληρονομιάς και με διάθεση για καινοτόμες δράσεις.