5η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
Η θέσεις της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» στα θέματα
Συνεδρίασε την Παρασκευή 11-03-2022 το Περιφερειακό Συμβούλιο και η παράταξη μας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και δια του επικεφαλής Γιώργου Ζάψα, επεσήμανε την ανάγκη για εθνική σύνεση και συνεννόηση, τη στήριξη του διεθνούς δικαίου, την αποτροπή αναθεωρητικών λογικών, την ανάγκη να αποτελέσει η χώρα μας μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Σε σχέση με τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης:
-Συμφώνησε στις εισηγήσεις των θεμάτων που αφορούν ώριμα μελετητικά έργα και τα οποία έχουν προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως το «Δίκτυο ποδηλατοδρόμων ΠΕ Πρέβεζας» και επίσης τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα για χαρακτηρισμό της Ηπείρου ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης», με την προσθήκη παρατηρήσεων.
-Καταψήφισε την 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού, έτους 2022, έχοντας δομικές διαφορές ως προς τις στοχεύσεις, τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιοποιήσεις του γενικού προϋπολογισμού, εντοπίζοντας την κριτική της στο μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, που έρχεται να καλύψει το επίσης μεγάλο έλλειμμα ύψους 51 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και στην τυπική – τεχνοκρατική και όχι «πολιτική» παρουσίαση της τροποποίησης του προϋπολογισμού, με την οποία διαδικασία διαφωνούμε διαχρονικά. Εάν είχαμε τη δυνατότητα, εκ του νόμου, θα εγκρίναμε μόνο τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών και τις ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες κ.α.).
-Για την 1η τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος, έτους 2022, καταθέσαμε την εκφρασμένη θέση της παράταξης για την ψήφιση και τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, η οποία συνίσταται στην άρνηση μας να συμφωνήσουμε στον τρόπο σύνταξης του – απουσία της Αντιπολίτευσης, γεγονός που αποκλείει την οποιαδήποτε συμφωνία μας στο σύνολο του σχεδίου και αφήνει περιθώρια, μόνο, για επιμέρους και κατά περίπτωση θετική ψήφο σε έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, ιεραρχημένης προτεραιότητας και άμεσης ανάγκης.
Όμοια τοποθετούμαστε και στις προτεινόμενες εκάστοτε τροποποιήσεις όπως η παρούσα… (…) Μια προωθητική πρόταση αναπτυξιακού έργου θα ήταν η κατασκευή δεύτερου κόμβου δυτικά της Άρτας, στην πλευρά της ιστορικής γέφυρας Άρτας, απ’ όπου εξυπηρετείται η κίνηση προς την πανεπιστημιούπολη, τα χωριά του κάμπου και μεγάλος όγκος επιχειρήσεων.
Τέλος, χαιρετίζουμε την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση του νέου έργου «Αγορά διατηρητέου κτιρίου για επέκταση χώρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής» και προτρέπουμε την περιφερειακή Αρχή να πράξει ανάλογα και στην περίπτωση των κτιρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδος, για την στέγαση του Μουσικού Τμήματος Σπουδών του Πανεπιστημίου, εάν στο μεταξύ δεν έχει δοθεί η ενδεδειγμένη λύση.
ΨΗΦΙΣΜΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βάρος της Ουκρανίας (…) Υπογραμμίζουμε ότι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Οι ηγεσίες ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν ευθύνες για την κλιμάκωση της κατάστασης με τα λάθη αλλά και τις στρατηγικές επιλογές τους. Η ανοχή, η παθητικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ηγεσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, μαρτυρούν το υποκριτικό τους ενδιαφέρον (…) Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να προβεί στον άμεσο τερματισμό του πολέμου που έχει τραγικές συνέπειες για τη ζωή των αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που ζει στην Ουκρανία.
Αποδοκιμάζουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς (…)
Κάθε ώρα που περνάει επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση, διογκώνονται οι προσφυγικές ροές. Ο αριθμός των προσφύγων σύμφωνα με καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάθε Δήμος και Περιφέρεια πρέπει οργανωμένα να αναλάβει αυτό το έργο. Παράλληλα, πρέπει να προετοιμαστούμε για την φιλοξενία προσφύγων που θα καταφύγουν στη χώρα μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τα θύματα του βάρβαρου αυτού πολέμου.