Επιτυχημένη εκδήλωση για τον «Κλεισθένη» που διοργάνωσε η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων

Αδιαχώρητο στο Επιμελητήριο

Αποδοχή και στήριξη στη Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια
-Ομιλητές, Όλγα Γεροβασίλη, Βασίλης Τσίρκας, Σπύρος Δανέλλης, Φίλιππας Φίλιος

Με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Άρτας, αλλά και το ισόγειο, όπου επίσης είχαν τοποθετηθεί καρέκλες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 25/2/2019 η εκδήλωση της υποψήφιας Δημάρχου Αρταίων Τζένης Ταπραντζή-Κοίλια και της παράταξής της “Δημοτική Αναγέννηση” για το νέο νομοθετικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης με την επωνυμία “Κλεισθένης”.
Η εκδήλωση που συνάντησε την ανταπόκριση πλήθους κόσμου, μεταδόθηκε δια μέσω “προτζεκτορα” με εικόνα και ήχο και στο ισόγειο του κτιρίου, για να την παρακολουθήσουν κι όσοι προσήλθαν και παρέμειναν στην ισόγεια αίθουσα, στην είσοδο και στον γειτονικό πεζόδρομο.

Οι συνεργάτες της υποψήφιας Δημάρχου Αρταίων, Τζένης Ταπραντζή-Κοίλια δήλωναν ενθουσιασμένοι από την προσέλευση και πως αυτή η συγκέντρωση δείχνει πως η Τζένη Ταπραντζή, μέρα με τη μέρα, κερδίζει την αποδοχή και την στήριξη του κόσμου και πως όλες οι ενδείξεις καταγράφουν πως στο δεύτερο γύρο των εκλογών, θα υπάρξει σκληρή μάχη με τον σημερινό Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.
Την εκδήλωση που άνοιξε η υποψήφια Δήμαρχος κα Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, χαιρέτησαν η Υπουργός κα Όλγα Γεροβασίλη και ο βουλευτής Άρτας κος Τσίρκας Βασίλης, που δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην υποψηφιότητα της κας Ταπραντζή-Κοίλια Τζένης.
«Στον αγώνα αυτόν συναντηθήκαμε μαζί με συμπολίτες μου, που υπηρετήσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση από το ίδιο αλλά και από διαφορετικό χωροταξικό και παραταξιακό μετερίζι, με ανθρώπους που δεν τους είχε δοθεί μέσο δημόσιας έκφρασης ή που είχαν έντονη συμμετοχή, και στην πορεία κάποιοι τους απογοήτευσαν στην δημοτική πορεία του τόπου, με την νέα γενιά που διεκδικεί όχι μόνον έκφραση αλλά και συμμετοχή στις αποφάσεις για το μέλλον τους» σημείωσε στην ομιλία της η κ. Ταπραντζή.

Και η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων τόνισε εμφαντικά: «Από ‘δω και πέρα, μέχρι τις εκλογές, έχουμε 3 μήνες ουσιαστικής δουλειάς. Όλα αυτά που είπαμε θα δικαιωθούν και θα είμαστε εκεί στο ραντεβού με την ιστορία του Δήμου μας, να νικήσουμε… και η κύρια νίκη για τους Δημότες μας θα είναι η ανάληψη της ευθύνης, να είμαστε η νέα δημοτική αρχή!
Ξέρουμε ότι είναι ένας αγώνας δύσκολος, γιατί απέναντι έχουμε έναν μηχανισμό Δημοτικής εξουσίας, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Σεβόμαστε τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά σε ‘μας πέφτει ο κλήρος να ανατρέψουμε, με την βοήθεια όλων, αυτή την κατάσταση στασιμότητας στον Δήμο μας.
Δίνουν, λοιπόν, σε ‘μας, στην δική μας παράταξη, αυτή την σοβαρή ευθύνη της Ανατροπής.
Για όσο καιρό μένει, κουβέντα την κουβέντα, άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι,
μπροστά για την μεγάλη νίκη!»

Ομιλητές
Στην συνέχεια ο βουλευτής και παλιός Δήμαρχος χερσονήσου Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης ανέλυσε και τοποθετήθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του “Κλεισθένη”.
Ακολούθησε η αυτοδιοικητική ομιλία του Φίλιππα Φίλιου, τ. Δημάρχου Ιωαννιτών, που στηρίχθηκε στην αυτοδιοικητική του εμπειρία και στην στήριξη όλα αυτά τα χρόνια στην αυτοδιοικητική πορεία της κας Ταπραντζή.

Καλωσόρισμα
Τους δημότες και τους πολίτες που προσήλθαν στην εκδήλωση καλωσόρισε η κα Ταπραντζή με τοποθέτηση στην αρχή της εκδήλωσης, λέγοντας:
«Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Φτάσαμε κιόλας 3 μήνες πριν την μεγάλη αυτοδιοικητική μάχη. Μέχρι τώρα, και εξαιρέσει της πορείας των περισσότερων από εμάς, γιατί κανένας μας δεν πρέκυψε από παρθενογέννηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι τώρα, λοιπόν, προηγήθηκε μια όμορφη πορεία, πρόσωπο με πρόσωπο, τουλάχιστον από εμένα, με το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας.

Έτσι, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πως εγκαίρως, νωρίτερα απ’ όλους, είμαστε έτοιμοι στο 90% του ψηφοδελτίου μας. Και το υπόλοιπο 10% υπολείπεται, γιατί απλά δεν πρέπει να ξεχαστεί, στην βιασύνη των στιγμών, σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας.
Στον αγώνα αυτόν συναντηθήκαμε μαζί με συμπολίτες μου, που υπηρετήσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση από το ίδιο αλλά και από διαφορετικό χωροταξικό και παραταξιακό μετερίζι, με ανθρώπους που δεν τους είχε δοθεί μέσο δημόσιας έκφρασης ή που είχαν έντονη συμμετοχή, και στην πορεία κάποιοι τους απογοήτευσαν στην δημοτική πορεία του τόπου, με την νέα γενιά που διεκδικεί όχι μόνον έκφραση αλλά και συμμετοχή στις αποφάσεις για το μέλλον τους.
Σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια συνευθύνης με την τοπική μας κοινωνία, χτίσαμε το σημαντικότερο κομμάτι της σχέσης που θα έχουμε από ‘δω και μπρος, και δώσαμε έναν όρκο τιμής μεταξύ μας, πως δηλαδή, όλοι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας απέναντι στο μεγάλο στοίχημα στο Δήμο μας, ότι και στην συνέχεια, και στην πορεία, για όσο χρειαστεί, και μετά απ’ αυτό, η ζωή να μας έχει καλά, εμείς θα παραδώσουμε στα νιάτα μας, μην έχοντας αλλάξει ούτε ένα μόριο της ψυχής μας, ούτε ένα κύτταρο απ’ τον εαυτό μας, ούτε ένα τόσο δα κομμάτι απ’ την σχέση μας. Έτσι ξεκινήσαμε κάποτε, αυτοί είμαστε, με μεγαλύτερη πείρα, έτσι θα φύγουμε στο μέλλον. Όμως σ’ αυτό το κοπιαστικό μα όμορφο κομμάτι του χρόνου που διανύσαμε, δεν αφήσαμε πίσω, ούτε το στοιχείο της ευρύτερης δημόσιας επικοινωνίας μας, ούτε βέβαια το θέμα της προγραμματικής μας υπόστασης.

Έτσι, λοιπόν, όλο αυτόν τον καιρό, ήμασταν μπροστά στην δημόσια εικόνα μας, σ’ όλα τα μικρότερα αλλά και τα πιο σημαντικά που έγιναν.
Πιστεύουμε, παρ’ ότι η οργανωτική μας δομή ακόμη δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, ότι καμιά στιγμή οι συνδημότες μας δεν αισθάνθηκαν πως έλειπε η άποψή μας, πως δεν ήμασταν δίπλα τους με σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση, πως ξέφυγε από την προσοχή μας κάτι σημαντικό.
Παρεπιπτόντως, ακόμη περιμένουμε επίσημη τοποθέτηση από την απερχόμενη δημοτική αρχή, για ένα σύνολο ερωτήματα που δημοσίως προκαλέσαμε. Μα, τόσο πολύ πια η αλαζονεία στην άσκηση της εξουσίας στραγγαλίζει την επικοινωνία; Κι ακόμη, δεν είμαστε πίσω στην επεξεργασία των προγραμματικών μας θέσεων.
Φίλες και φίλοι, με οδηγό την Αγάπη μας για τον τόπο, και εργαλείο το όραμά μας, έχουμε ήδη θέσεις στα πιο σημαντικά. Οι ανοικτές επιτροπές εργάζονται πυρετωδώς, καιρό τώρα, το αναλυτικό μας πρόγραμμα, που σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, και την κεντρική του ιδέα αλλά και την λεπτομερή του ανάλυση.

Από ‘δω και πέρα, μέχρι τις εκλογές, έχουμε 3 μήνες ουσιαστικής δουλειάς. Όλα αυτά που είπαμε θα δικαιωθούν και θα είμαστε εκεί στο ραντεβού με την ιστορία του Δήμου μας, να νικήσουμε… και η κύρια νίκη για τους Δημότες μας θα είναι η ανάληψη της ευθύνης, να είμαστε η νέα δημοτική αρχή!
Ξέρουμε ότι είναι ένας αγώνας δύσκολος, γιατί απέναντι έχουμε έναν μηχανισμό Δημοτικής εξουσίας, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Σεβόμαστε τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά σε ‘μας πέφτει ο κλήρος να ανατρέψουμε, με την βοήθεια όλων, αυτή την κατάσταση στασιμότητας στον Δήμο μας.
Δίνουν, λοιπόν, σε ‘μας, στην δική μας παράταξη, αυτή την σοβαρή ευθύνη της Ανατροπής.
Για όσο καιρό μένει, κουβέντα την κουβέντα, άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι,
μπροστά για την μεγάλη νίκη!

Στα μέρη της αρχαίας Αμβρακίας και του Πύρρου, του Αράχθου και του Αμβρακικού μας, των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορικής εμπορικής και αγροτικής μας δραστηριότητας, των λόφων και του κάμπου μας…
στην Άρτα της ζωής μας, θα είμαστε όλοι εκεί!»

Όλγα Γεροβασίλη


Στην ομιλία της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση», στην Άρτα, για τον Κλεισθένη, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:
«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξαναβρισκόμαστε απόψε,
με την ευκαιρία ενός ακόμη πολιτικού αγώνα για να αλλάξουμε την πόλη μας, τον Δήμο μας, τον τόπο μας. Πολλά χρόνια τώρα δίνουμε τέτοιες μάχες στην αυτοδιοίκηση. Πηγαίνοντας τα πράγματα, κάθε φορά, ένα βήμα παραπέρα. Κερδίζοντας μικρές και μεγαλύτερες νίκες. Κατακτώντας όλο και περισσότερο έδαφος υπέρ της διαφάνειας, της συμμετοχής, της συλλογικής συνείδησης, της αξιοπιστίας και της ουσιαστικής, χρήσιμης παρέμβασης.

Γι’ αυτό το διαχρονικό προοδευτικό «παρών», που ο χώρος μας δηλώνει ανελλιπώς στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής μας, για τις κοινές προσπάθειες που έχουμε κάνει με πολλούς από εσάς που βρίσκεστε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα, όπως και με άλλους που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, θέλω να σας πω, με πλήρη συναίσθηση και απόλυτη ειλικρίνεια, ότι νιώθω πραγματική τιμή κι αληθινή χαρά που υπήρξα και εγώ διακριτό κομμάτι τους, είναι απ’ τις ξεχωριστές πολιτικές περιόδους της δημόσιας διαδρομής μου.
Και σήμερα είμαστε εδώ για ένα νέο ξεκίνημα.
Για να δώσουμε μέσα απ’ την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ μια ακόμη κρίσιμη πολιτική μάχη για τον Δήμο μας και τους συμπολίτες μας. Ίσως την κρισιμότερη των τελευταίων αναμετρήσεων.
Κι αυτό επειδή η συγκυρία, που καθιστά το 2019 εκλογική χρονιά σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με την πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, προσδίδει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ευρύτερο χαρακτήρα.

Καθώς, τόσο αυτές οι δημοτικές, όσο κι οι ευρωεκλογές και -φυσικά- πολύ περισσότερο οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα έχουν χαρακτηριστικά πολιτικού μετώπου απέναντι στη συντήρηση και τους εκφραστές της, απέναντι στους νεοφιλελεύθερους πολέμιους του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών, απέναντι σε όσους έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για την εξουσία, σε όσους την αντιλαμβάνονται ως προνόμιο κι όχι ως ευθύνη.
Θα έχουν χαρακτήρα πολιτικού μετώπου απέναντι στη στρεβλή ατομικιστική αντίληψη και ιδιοτελή χρήση των όποιων θεσμικών ρόλων, απέναντι στα ολιγομελή διαπλεκόμενα συστήματα συμφερόντων και στις παθογένειες της αδιαφανούς διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, απέναντι, δηλαδή, στους αμετανόητους πολιτικούς εκφραστές του πισωγυρίσματος σε λογικές και πρακτικές που ωφέλησαν την ελίτ των λίγων και τραυμάτισαν άσχημα τη χώρα και το λαό μας.

Απλή αναλογική
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν πάγια αντίληψη της Αριστεράς -και όχι μόνο της Αριστεράς. Πέραν της απλής αναλογικής, που καθιερώσαμε στον Κλεισθένη, και παρά την οικονομική στενότητα λόγω της επιτροπείας που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνησή μας μεταβίβασε πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Εφαρμόζοντας στην πράξη ακόμη μία απ’ τις βασικές αρχές μας, την πολιτική μας αντίληψη για ενίσχυση της αποκεντρωμένης διοίκησης και της απαραίτητης απεξάρτησης από το κεντρικό κράτος. Κι αυτό το κάναμε διατηρώντας στο ακέραιο την ευθύνη του κεντρικού κράτους απέναντι στους ΟΤΑ, χωρίς να μετακυλήσουμε την οικονομική βιωσιμότητά τους στους πολίτες, μέσα από μοντέλα τοπικής φορολόγησης, όπως πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το νομό μας
Για την περιοχή μας, το Νομό μας, που υπολείπονταν έντονα τα πολλά τελευταία χρόνια, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν και να δημιουργήσουμε και νέα, αξιοποιήσαμε παγωμένους πόρους, απορροφήσαμε μεγάλα ποσά απ’ το ΕΣΠΑ, από τομεακά προγράμματα, απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Έτσι, μέχρι σήμερα, περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στο νομό Άρτας.
Οδικοί άξονες στον ορεινό όγκο, αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα αποχέτευσης, αρδευτικά έργα, η μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η αξιοποίηση του Ξενία, η εγκατάσταση σταθμού ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι, η ίδρυση αστυνομικού σταθμού στην Άνω Καλεντίνη, της Τροχαίας Ιονίας οδού στην Καμπή, η έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνομικού στο Νεοχώρι, μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων του ΦιλόΔημου, η διαδικασία αναστήλωσης της εμβληματικής γέφυρας της Πλάκας, η προγραμματική σύμβαση αναστήλωσης της Γέφυρας του Κοράκου είναι κάποια απ’ τα έργα, μελέτες και δράσεις που ήταν απαίτηση και ανάγκη των τοπικών κοινωνιών,
παραμερισμένα ή ξεχασμένα για χρόνια, και υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται, αυτήν την τετραετία.

Οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοιχτές σε όλους αδιακρίτως τους τοπικούς φορείς και τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης για την περιοχή μας αυξημένα. Όποια μελέτη ήταν ώριμη, όποια πρόταση ήταν τεκμηριωμένη, πήρε το δρόμο της εφαρμογής.
Οι μεγάλοι οδικοί άξονες που ήταν παγωμένοι, που για πάρα πολλά χρόνια παρουσίαζαν εικόνα εργοταξίου σε εγκατάλειψη, ολοκληρώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, βγάζοντας τον τόπο μας από την απομόνωση, συνδέοντας τον με ασφάλεια και ταχύτητα με τα μεγάλα κέντρα, ανοίγοντας δρόμο στην ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο και μια ιδιαίτερη αναφορά στην ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος δεκαετιών, την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα. Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά που μια προσπάθεια που ξεκίνησε μόλις αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, το 2015, καρποφόρησε πέρυσι στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και μάλιστα καταφέραμε τη ίδρυση όχι μίας αλλά τριών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Άρτα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, που φέτος στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών θα υπάρχουν τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα την Άρτα. Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να συνδέσουμε, μέσω του Αγροδιατροφικού Πάρκου και του Ερευνητικού Κέντρου με τα Ινστιτούτα τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες με τον πρωτογενή τομέα. Ενισχύοντας έτσι τα τοπικά προϊόντα, βοηθώντας τους παραγωγούς και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η χρήσιμη δουλειά του πολιτικού κόσμου είναι να ανοίγει δρόμους, προοπτικές, να χτίζει γέφυρες που να συνδέουν ανθρώπους και ιδέες. Θεωρώ ότι σήμερα για τον Δήμο της Άρτας ήδη έχουμε πετύχει αυτό που αποτελεί συνολικότερο αίτημα της πολιτικής σκηνής:
τη συσπείρωση δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων γύρω από τον συνδυασμό που έχει όλα τα εχέγγυα για τη νίκη.
Κι αυτά τα εχέγγυα δεν είναι άλλα από την πολιτική του ταυτότητα και τους ανθρώπους του.

Ενεργά, ικανά, προοδευτικά κι αναγνωρίσιμα πρόσωπα της δημόσιας ζωής του Δήμου μας.
Αποφασισμένα κι έτοιμα να δουλέψουν από τώρα μέχρι τις εκλογές για να φτάσουν οι προγραμματικές θέσεις και απόψεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας στον Δήμο Αρταίων.
Αποφασισμένα κι έτοιμα να πάρουν την επόμενη μέρα των εκλογών τον Δήμο στα χέρια τους, όχι για να πάρουν τη σφραγίδα του αλλά για να επωμιστούν την μεγάλη ευθύνη λειτουργίας του με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά και μόνο στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.
Είναι ένας αγώνας που θα τον δώσουμε μαζί. Και θα τον κερδίσουμε
Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη».

Βασίλης Τσίρκας


Στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνει η δημοτική παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή.
Έρχεται δε τη στιγμή που κορυφώνεται η μάχη για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και βρίσκεται σε εξέλιξη μία συστηματική προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που ενισχύει τη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά και διευρύνει τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό που συνιστά βόμβα στα θεμέλια των τοπικών κοινωνιών, διαφορετικά θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους ίδιους τους δημότες τους.
Η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη αποτελεί μια δημοκρατική πολιτική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι συνέχεια μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών και άλλων παρεμβάσεων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η θεσμική θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός των Δημοτικών Επιχειρήσεων, η αυξημένη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 5 %, όπως και τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ, που επειδή ακριβώς είναι διαφανή, ευέλικτα, στοχευμένα και ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες υπερβαίνουν στη πράξη τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Με την απλή αναλογική εξασφαλίζονται και κατοχυρώνονται η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, όπως και αυτή της ισότητας της ψήφου.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό του ισχύοντος καλπονοθευτικού συστήματος, όπου η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη λάμβανε το 60% των εδρών, ανεξάρτητα από το ποσοστό που είχε στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Έλεγαν από διάφορες πλευρές ότι με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα υπάρξει μεγάλη διασπορά δυνάμεων και ότι αποκλείονται οι προεκλογικές συνεργασίες.
Η πολιτική πρακτική φαίνεται όμως ότι διαψεύδει αυτούς τους ενδοιασμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ στην Άρτα αποτελεί η Δημοτική Αναγέννηση που είναι τελικά αποτέλεσμα ευρύτερων πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων. Το ίδιο συνέβη και στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο η παράταξη του Γιώργου Ζάψα αποτελεί προϊόν ευρύτερων συμμαχιών και διεργασιών.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν από τη μία την επιστροφή στο παρελθόν και στις καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία και από την άλλη τη συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την διεύρυνση της δημοκρατίας και τη θεσμική κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι μία κρίσιμη μάχη που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτή τη μάχη καλείται να δώσει και η Δημοτική Αναγέννηση. Και έχει και τα προγραμματικά εργαλεία και την κατακτημένη εμπειρία αλλά και το πολιτικό προσωπικό να τη δώσει με επιτυχία. Μια αυτοδιοικητική παράταξη που κουβαλάει μαζί της τις καλύτερες αυτοδιοικητικές παραδόσεις του χώρου μας, έρχεται από πολύ μακριά και μπορεί να πάει μπροστά τον Δήμο Αρταίων.

Για τον λόγο αυτό θα ήθελα και από αυτό το βήμα να καλέσω όλους τους δημοκρατικούς πολίτες Άρτας, να στηρίξουμε όλοι μαζί την Τζένη Ταπραντζή και τη Δημοτική Αναγέννηση για να αποκτήσει ο Δήμος μας μια σύγχρονη προοδευτική προοπτική.
Καλή επιτυχία!»