Π.Ο.Π.Ε.Κ.: και τα πρατήρια σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης

Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων), με επιστολή της προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και τα Επιμελητήρια ΕΒΕΑ και ΕΕΑ, εξηγεί τους λόγους και ζητά την ένταξη των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για να παραμείνουν ανοικτά για τις ανάγκες των καταναλωτών.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Μετά την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορωνοϊού, όπως γνωρίζεται τα πρατήρια θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοικτά για να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Η εφαρμογή των μέτρων, με κυρίαρχο το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, οδήγησε τους καταναλωτές σε αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων τους, με αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων στα πρατήρια πάνω από το 60%.
Παρακαλούμε, όπως υποστηρίξετε την ένταξη των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, επιδότηση μισθοδοσίας προσωπικού και ενοικίου, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες των καταναλωτών-συμπολιτών μας, πριν βρεθούν σε οικονομική απόγνωση και αναγκασθούν σε απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο των πρατηρίων τους».

Διάκριση για την Ελπίδα Γιώτη 

SONY DSC

Συνεχίζοντας τις άριστες εμφανίσεις της σε μεγάλους αγώνες συμμετείχε στις 7 και 8 Μαρτίου 2020 στους 5ουςι Βαλκανικούς αγώνες βετεράνων αθλητών κλειστού στίβου οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι της Σερβίας η αθλήτρια Ελπίδα Γιώτη φέρνοντας στον σύλλογο βετεράνων Άρτας δύο μετάλλια και ένα Πανελλήνιο ρεκόρ για την συλλογή του.
Συγκεκριμένα στο αγώνισμα των 1500μ ήρθε δεύτερη και στο αγώνισμα των 3000μ ξανά δεύτερη καταφέρνοντας όμως να κάνει νέο Πανελλήνιο ρεκόρ. Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε υγεία και δύναμη.

Κλειστό το Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας
Το Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας λόγω απολύμανσης θα παραμείνει
αύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, κλειστό μέχρι και τις 10:00 π.μ.
Στο πλαίσιο των απαραίτητων μέτρων απόκρουσης της υγειονομικής απειλής
του κορωνοϊού, καλούμε τους συμπολίτες μας να μην κάνουν άσκοπη χρήση
των ποδηλατόδρομων και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας.
Ο ιός μπορεί να νικηθεί εάν όλοι μας επιδείξουμε ατομική υπευθυνότητα και
σχολαστική συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών και της πολιτείας.
Μένουμε δυνατοί και πειθαρχημένοι περιορίζοντας τις συναθροίσεις και τις άσκοπες
μετακινήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί. #μένουμε_σπίτι

Συντονιστική Ομάδα του Δήμου Ιωαννιτών στη διάθεση των πολιτών 
Στη συγκρότηση συντονιστικής ομάδας, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό την παροχή Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης κατά την διάρκεια λήψης μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού προχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόνοιας Γιάννης Αιβατίδης.
Στη συντονιστική ομάδα συνεργάζονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου με τον ΟΚΠΑΠΑ.

Σκοπός είναι να καταγράφει ανάγκες ευπαθών ομάδων ή ατόμων και να μεριμνά για την εξυπηρέτησή τους.
Έτσι κάτοικοι του Δήμου που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν (ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον) μπορούν να απευθύνονται καθημερινά από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ στον πενταψήφιο αριθμό 15420.
Η Συντονιστική Ομάδα του Δήμου θα μεριμνά για:
α) Εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης.
β) Παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.
e-mail: coronavirus@ioannina.gr

ΟΑΕΔ. Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας
Ο ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν στο χρονικό διάστημα από 18-03-2020 έως και 05-04-2020
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού και συνωστισμού, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν στο χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου 2020 έως και 5 Απριλίου 2020, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.

Με αυτό τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.
Υπενθυμίζεται, πως η ανανέωση του δελτίου γίνεται είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην διευκόλυνση των ανέργων, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού στα ΚΕΠ.

Παράταση για Κτηματολόγιο στο Δήμο Ιωαννιτών
Με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου που γνωστοποιήθηκε και στο Δήμο Ιωαννιτών παρατείνεται για χρονικό διάστημα έξι μηνών η προθεσμία υποβολής δηλώσεων σε υπό κτηματογράφηση περιοχές.
Στο Νομό Ιωαννίνων η παράταση αφορά στις προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγίου Ιωάννη, Άνω Λαψίστας, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελιάς, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσας, Κουτσελιού, Κρανούλας, Κρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισάρειας, Νεοχωρόπουλου, Νήσου, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου.

Δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας από τη Motor Oil
H Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., ανταποκρινόμενη στις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα μας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας. Οι αναπνευστήρες θα παραδοθούν εντός των προσεχών ημερών στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων.
Οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες είναι κατάλληλοι για την εντατική θεραπεία ενηλίκων, παιδιών και νεογνών.
Ευχόμαστε η ελάχιστη αυτή προσφορά να συμβάλει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα μας.

Ενέργειες του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ σχετικά με τους φοιτητές του ERASMUS+ 
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες σχετικά με φοιτητές που
βρίσκονται σε περίοδο κινητικότητας στην Ευρώπη, μέσω του προγράμματος Erasmus+.
● Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας &
Θρησκευμάτων και στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναλυτική κατάσταση με όλους
τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι βρίσκονται σε χώρες της
Ευρώπης.

● Έχει αποσταλεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ.
Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη ισχυρή σύσταση, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,
στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που βρίσκονται σε χώρες της
Ευρώπης, να φροντίσουν να επανέλθουν είτε κάνοντας χρήση των οδικών και
αεροπορικών συνδέσεων είτε μέσω των διαδικασιών επαναπατρισμού από το
Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να βρεθούν στο οικείο σύστημα υγείας.
● Ανάλογη σύσταση έχει αποσταλεί στους φοιτητές από ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια,
που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιό μας, σημειώνοντας την δυνατότητα
επιστροφής στις χώρες προέλευσης, όπου αυτό είναι δυνατό και δίνοντας
πληροφορίες και οδηγίες, σύμφωνα με αυτές του ΕΟΔΥ.

Κορονοϊός: Επίδομα 800 ευρώ και άλλα μέτρα στήριξης εργαζομένων
Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων, είναι τα εξής:
1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

3. «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου 2020.
4. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Τραγωδία στην Κηφισιά: Ο τσακωμός για την επιμέλεια άφησε τρία παιδιά ορφανά
Τρία παιδιά, δύο ηλικίας πέντε ετών και ένα οχτώ ετών, έμειναν ορφανά, ύστερα από τη φονική ενέδρα σε παρκινγκ σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά, με δράστη αστυνομικό που υπηρετεί στην Τροχαία Βορειοανατολικής Αττικής. Ο 45χρονος αστυνομικός με καταγωγή από ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, δολοφόνησε την εν διαστάσει σύζυγό του, με την οποία είχε ένα παιδί πέντε ετών και ένα παιδί οχτώ ετών, αλλά και μία φίλη της πρώην γυναίκας του, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού πέντε ετών.

Ο 45χρονος τσακωνόταν διαρκώς με την πρώην γυναίκα του για την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους. Ήταν γνωστό στο οικογενειακό τους περιβάλλον ότι οι καυγάδες ήταν συνεχείς, κανείς, ωστόσο, δεν μπορούσε να φανταστεί το τραγικό αποτέλεσμα. Ο φερόμενος ως δράστης πήγε έξω από το σούπερ μάρκετ όπου εργάζονταν η εν διαστάσει σύζυγος του, στην οδό Αχαρνών 80 στην Κηφισιά. Έστησε καρτέρι και την είδε στο όχημα της κατά τη διάρκεια διαλλείματος, μαζί με μία φίλη της.
Προσέγγισε το Ι.Χ. αυτοκίνητο, φέρεται να φώναξε κάτι και στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο γυναικών. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που προχώρησε στην προσαγωγή του συναδέλφου τους.

ΑΡΤΑ: νεκρός ηλικιωμένος που αγνοούνταν
Τραγική αυλαία στην επιχείρηση αναζήτησης 90χρονου στην Τ.Κ Κομμένου Άρτας του δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας. Ο 90χρονος ο οποίος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε αγροτεμάχιο της περιοχής είχε χαθεί γεγονός που ανησύχησε τους οικείους του. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση αναζήτησής του με την συνδρομή από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και τελικά εντόπισαν τον 90χρονο νεκρό.
Ο θάνατός του φέρεται να οφείλεται σε παθολογικά αίτια ενώ η διενέργεια νεκροψίας -νεκροτομής θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διευκρινίζει για τη λειτουργία καταστημάτων πώλησης αγροεφοδίων
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι με ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με αφορμή τη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού, δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν καταστήματα που διαθέτουν:
• άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων
• άδεια εμπορίας λιπασμάτων
• άδεια πολλαπλασιαστικού υλικού
• άδεια πώλησης και εμπορίας ζωoτροφών
• άδεια πώλησης και εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων

Όπως σημειώνει ο Υπουργός, ο λόγος εξαιρέσεως των ανωτέρω από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων είναι ότι αυτά καλύπτουν τις καλλιεργητικές και παραγωγικές ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας.
Επισημαίνεται αυτονοήτως ότι οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων αυτών οφείλουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει εκπονήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι οποίες έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε προηγούμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.