Survivor!
Στην αρχή άλλοι το πήραν αψήφιστα, άλλοι με φόβο, κάποιοι φρόντισαν να κάνουν στοκ σε γάντια, απολυμαντικά, χαρτιά υγείας, αλλά και σε μακαρόνια, ρύζι, φασόλια και τραχανάδες… λίγο-λίγο αποκτούμε όλοι τη λογική του… survivor!
Ας πούμε, ένα βίντεο που κυκλοφορεί και δείχνει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να αποχωρεί από σούπερ μάρκετ με καρότσια γεμάτα μέχρι πάνω, σε αυτή τη λογική εντάσσεται… ο άνθρωπος μπορεί να είναι πολιτικός και μάλιστα της αριστεράς που αγωνίζεται και τα λοιπά, αλλά δεν παύει να είναι άνθρωπος… είναι και ευρωβουλευτής και όπως λέει, πρόσφατα ήρθε στην πατρίδα, οπότε όλο και κάτι χρειάζονταν να γεμίσει τα ράφια στη κουζίνα…
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε αλλά στο Twitter όπου κι εκείνος γράφει τα δικά του τσιτάτα έγινε το γνωστό πατιρντί…
«Ομολογώ πως η πρώτη μου αντίδραση όταν είδα τις φωτογραφίες του σ. Παπαδημούλη με τα τιγκαρισμένα καρότσια του σούπερ-μάρκετ ήταν να τον λυπηθώ… Φυσικά, μετά θυμήθηκα ότι δεν είναι απλώς ένα φοβισμένο γεροντάκι που προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί, αλλά ένας εκατομμυριούχος ευρωβουλευτής που σε κάθε ευκαιρία κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο και πουλάει το αντικαπιταλιστικό του παραμύθι με τον πιο ερειστικό τρόπο» έγραψε ο Μάνος Βουλαρίνος…
.»Και μετά, παρατηρώντας ακόμα καλύτερα, είδα και την σπατάλη πλαστικής σακούλας από τον δήθεν ευαίσθητο στα οικολογικά ζητήματα σύντροφο. Ξέρετε, αυτόν που είναι στην πρώτη γραμμή κάθε «οικολογικής» διεκδίκησης. Έτσι, έχασα κάθε οίκτο γι’ αυτόν τον φοβισμένο μικροαστό και απόλαυσα το δούλεμα και το κράξιμο τα οποία έπεφταν σαν σφαλιάρες σε ομαδικό φατούρο» ήταν το σχόλιο του Βουλαρίνου, το οποίο μάλλον ήταν από τα ήπια, για τον Παπαδημούλη.
Όλοι αυτοί που οικτίρουν τον Παπαδημούλη, μάλλον έχουν απόθεμα σε γάντια, απολυμαντικά και τα λοιπά… και τα λοιπά… μακάρι να έχουν και απόθεμα ψυχραιμίας… διότι, αλλάζοντας το γνωστό σλόγκαν, θα λέγαμε «τα χειρότερα έρχονται»…
Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, φαντάζει ρομαντικό να χειροκροτείς απ’ το μπαλκόνι, ή να τραγουδάς ομαδικά… αρκεί να αντέξεις να το κάνεις για κάνα μήνα, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή… σε λίγο θα έχουμε τόσο απόθεμα ύπνου, που θα θέλουμε να συμμετέχουμε σε ολονύχτιες αγρυπνίες όταν ανοίξουν ξανά οι εκκλησίες…
Παγκάρια
Θέλω να επισημάνω επίσης κάτι που έγραψε η γνωστή ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδη για τον κορωνοϊό: «Εσείς οι Έλληνες μεγιστάνες που δεν ξέρετε τι έχετε, ήρθε η ώρα να βάλετε το χέρι στην τσέπη»
Στην ανάρτησή της, μέσω Instagram, η Σμαράγδα Καρύδη αναφέρει: «Ελάτε παλικάρια μου. Κάντε το τώρα. #stayhome #stayhuman, Θέλω σήμερα να απευθυνθώ στους πλούσιους Έλληνες, στους αρκετά πλούσιους Έλληνες, στους πολύ πλούσιους Έλληνες, στους Έλληνες μεγιστάνες, στους Έλληνες που δεν ξέρουν τι έχουν…
Ήρθε η ώρα να βάλετε το χέρι στην τσέπη παιδιά. Χρειάζεται το σύστημα πάρα πολλά πράγματα: Χρειάζεται ΜΕΘ, χρειάζονται κρεβάτια, χρειάζονται φάρμακα, χρειάζονται γάντια, χρειάζονται μάσκες. Οτιδήποτε χρειάζεται μπορείτε να το μάθετε πάρα πολύ εύκολα, μπορείτε να συνεργαστείτε και μεταξύ σας, μπορείτε να μοιράσετε τις δουλειές, πάντως είναι η ώρα να βοηθήσετε.
.»Και είναι η ώρα να φερθείτε όπως φέρθηκαν όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες ενόψει και της 25ης Μαρτίου που θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες. Είναι ώρα να φερθείτε σαν τον Συγγρό, τον Αβέρωφ, τον Ζάππα, τον Σίνα και τόσους άλλους σπουδαίους ευεργέτες αυτής της χώρας κι έτσι κι εσείς μπορείτε στο μέλλον να καμαρώσετε το όνομά σας σε μια πλατεία, σε μια λεωφόρο, ένα αεροδρόμιο, ένα δρόμο και να μη μείνετε μόνο σε κάποιες φωτογραφίες από κάποιες κιτρινισμένες κοσμικές στήλες παλιών περιοδικών!», λέει η Σμαράγδα…
Θα ανοίξουν οι πλούσιοι τα «παγκάρια»; Μα εδώ βλέπουμε συμπεριφορές κατοχής… από μικρομεσαίους!
Ο φόβος του ντελιβερά!
Όταν οι άλλοι μένουμε σπίτι, αυτοί οργώνουν την άσφαλτο για να μη νεκρώσει η αγορά λόγω κορονοϊού. Οι κούριερ και οι ντελίβερι δεν είναι ούτε ήρωες ούτε τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτούν… μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για το καλό όλων μας…
Διανομείς, κούριερ, εξωτερικοί δηλώνουν: «Δεν θα μας πεθάνει ο κορονοϊός… αλλά οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις».. «Κρούσματα αυθαιρεσίας υπήρχαν και πριν. Τώρα έχουν ενταθεί», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
«Δουλεύοντας στο μηχανάκι, θα πιάσεις πόμολα, κουμπιά, χίλια δυο. Εταιρείες έχουν εφαρμόσει το νο κόντακτ, δηλαδή μηδενική επαφή με τον πελάτη. Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν…. Κάποιες αλυσίδες παρέχουν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Οι μικρότεροι εργοδότες ούτε καν αυτά δεν καλύπτουν. Ούτε δίνουν το επίδομα για έξοδα δικύκλου, που με αγώνες κατακτήσαμε. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν σχεδόν νεκρώσει…» λένε.
Κι από την άλλη, είμαστε όλοι εμείς… εμείς που μένουμε σπίτι… Πελάτες που δεν ανοίγουν την πόρτα και ζητάνε να αφήσεις το πακέτο απ’ έξω, ενώ «απαγορεύεται να ακουμπάμε φαγητό στο πάτωμα». Εργαζόμενοι που «όταν βλέπουμε ηλικιωμένο πελάτη τρέμουμε μην τον πλησιάσουμε πάνω από ένα μέτρο». Εργοδότες που κάνουν παρατηρήσεις επειδή «πατήσαμε δύο φορές την αντλία του αντισηπτικού αντί για μία», λένε οι ντελιβεράδες…
Πρελούδιο
Όλα αυτά πατριώτη, μοιάζουν σαν ένα πρελούδιο, όλων όσων ακολουθήσουν…
«Προσπαθώ να φανταστώ το αντισηπτικό μέλλον. Και δεν μπορώ να του δώσω σχήμα (μπορεί κανείς;). Πότε θα κάτσουμε σαν άνθρωποι πάλι, δίπλα δίπλα; Πότε θα φλερτάρουμε ξανά; Χωρίς εγγύτητα, η καρδιά γίνεται οκνή, βαριέται. Με phone sex, παιδιά δεν γεννιούνται. Το πρόσωπο θέλει αγγίγματα, φιλιά… Απορίες πολλές. Απέκτησε, λέει, η θάλασσα της Βενετίας ξανά το διάφανο πρασινογάλαζο του Καναλέτο. Και ήρθαν πίσω τα δελφίνια. Πού πήγαν οι άνθρωποι; Ας κάναμε ξανά μια βόλτα αμέριμνοι, κι ας ήταν μαύρα τα νερά» γράφει ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στη lifo.gr.
Πανούκλα θέριζε, αιώνες πριν, πόλεις με ανέφελο ουρανό. Μέτρο είναι ο άνθρωπος. Το θέμα είναι να ζήσουμε. Λίγο, λοιπόν, με νοιάζει αν είμαι μέσα. Περισσότερο σκέφτομαι τη μάνα μου στο νησί (εκτός του ότι κοινώνησε την περασμένη Κυριακή, σήμερα φώναξε τον ηλεκτρολόγο!) και διάφορους φίλους που ζουν αυτοσχεδιάζοντας (σαν «τραγουδιστές κότσυφες») και η νέα φάση θα τους προσγειώσει άσχημα. Νομίζαμε ότι έρχεται μια νέα εποχή κρασιού και ρόδων. Αμ δε» λέει ο Τσαγκαρουσιάνος…
Για να καταλάβεις πατριώτη, πόσο όμορφη ήταν η ζωή μας, όχι στα παλιά χρόνια, αλλά στα πιο κοντινά, αρκεί να παρακολουθήσεις σήριαλ που επαναλαμβάνουν τα κανάλια για να γεμίσουν τις ώρες… μιλάμε για κοντινές εποχές με τους πρωταγωνιστές να μιλάνε σε σταθερά τηλέφωνα, ή σε ασύρματα που ήταν σαν κοτρώνες, να πίνουν και να καπνίζουν, να διασκεδάζουν στα μπουζούκια…
Σενάρια…
«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε Η κοινωνική απόσταση ήρθε για να μείνει για πολύ παραπάνω από δύο εβδομάδες και θα ανατρέψει τον τρόπο ζωής μας για πάντα», όπως σημειώνεται σε ένα από τα πιο καίρια άρθρα των ημερών, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (MIT).
.»Όλοι μας προσμένουμε να επιστρέψει όσο πιο σύντομα γίνεται αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κανονική ζωή. Αυτό όμως που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ίσως συνειδητοποιήσει ακόμα – θα συμβεί όμως σύντομα – είναι τα πράγματα δεν θα είναι ξανά τα ίδια ούτε μετά από μερικές εβδομάδες, ούτε καν μετά από μερικούς μήνες. Κάποια πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια…» υποστηρίζουν οι ερευνητές αυτοί…
Όπως υποστηρίζεται στην έκθεση των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου που κοινοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, δεν πρόκειται για μια προσωρινή αναστάτωση αλλά για το ξεκίνημα ενός εντελώς διαφορετικού τρόπου ζωής…
.»Βραχυπρόθεσμα, η πανδημία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην μαζική συγκέντρωση ανθρώπων: εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κλαμπ, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους, γκαλερί, εμπορικά κέντρα, μουσεία, εκθέσεις, πάσης φύσεως πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (και αθλητικές ομάδες), συνεδριακά κέντρα, κρουαζιερόπλοια, αεροπορικές εταιρείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικά σχολεία, κέντρα φροντίδας.
Και τι θα γίνει; Η αναστάτωση όμως που ήδη πλήττει πολλές δουλειές και περισσότερες ζωές θα είναι μη διαχειρίσιμη. Και ο τρόπος ζωής της απομόνωσης –λένε- είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε λοιπόν σ΄ αυτόν τον καινούριο κόσμο;»…
Νομίζω πατριώτες, πως την απάντηση θα τη δώσει η ίδια η ζωή-που λένε και οι κομμουνιστές!
Διάβασμα…
Περνούν οι ώρες χαζεύοντας στη τηλεόραση; Σε λίγο θα ξέρουμε τι θα πουν στις ειδήσεις μετά από ένα τέταρτο!!! Πόσο να ακούσεις νούμερα, ποσοστά και απόψεις, απόψεις, απόψεις;
Πάλι καλά, που εμείς οι επαρχιώτες, έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα να επισκεφθούμε τους μπαξέδες, να ασχοληθούμε με τα κτήματα ή με τον κήπο και να γυρίσουμε σπίτι… και πάλι όμως οι ώρες στο σπίτι είναι πολλές…
Πατριώτη για να μη σαλτάρουμε, υπάρχει και το διάβασμα… ανακάλυψα ξανά τους αγαπημένους μου συγγραφείς, μου είπε προχθές ο φίλος μου ο Ευάγγελος… να η λύση, για ηρεμία: διάβασμα!
Είχα πεί πως θέλω χρόνο να απολαύσω το καινούριο βιβλίο του φίλου Γιάννη Καλπούζου, το «Εράν, Βυζαντινά Αμαρτήματα»… και ιδού, ο κορωνοϊός μου έδωσε χρόνο απλόχερα… άρχισα το διάβασμα και ομολογώ πως ο Γιάννης δεν είναι τυχαία στη κορυφή των συγγραφέων…
Χαθκαμαν!!!
Ένα χιουμοριστικό κειμενάκι κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με οδηγίες… αν δεν το ακολουθήσουμε, ας το διασκεδάσουμε…
Ν.Α.Σ.