Κορωνοϊός: 7 αντικείμενα που πρέπει να απολυμαίνουμε συχνά

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, πρέπει γενικά να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που ακουμπάμε. Για να μείνετε υγιείς εσείς και η οικογένειά σας, θα πρέπει να τηρούνται κανόνες, όπως για παράδειγμα να καθαρίζετε σχολαστικά ορισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά.
Ειδικά, όταν μια οικογένεια αποτελείται από πολλά μέλη, είναι φυσικό αρκετά πράγματα να «περνούν» από πολλά χέρια, με κίνδυνο να μεταφέρονται μικρόβια ο ένας στον άλλον.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν δώσει μια λίστα με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο σπίτι (και όχι μόνο) και πρέπει να απολυμαίνονται. Δεν χρειάζεται πανικός, απλά να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα.

1. Το κινητό σας τηλέφωνο
Κρατάτε το κινητό σας πολλές φορές μέσα στην ημέρα, ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο. Έτσι, ακόμα και αν πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, αν δεν απολυμαίνετε επίσης το κινητό σας, τη στιγμή που γράφετε ένα μήνυμα, μεταφέρετε μικρόβια ξανά πίσω στα χέρια σας.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά αγγίζουμε τα τηλέφωνά μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν περισσότερα μικρόβια από τα καθίσματα τουαλέτας.

2. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας
Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας είναι συλλέκτης μκροβίων και όλες αυτές οι σχισμές καθιστούν δύσκολο το να διατηρείτε καθαρό. Για να το καθαρίσετε γρήγορα, αποσυνδέστε το πλήρως. Γυρίστε το ανάποδα και χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να αφαιρέσετε τυχόν ψίχουλα και σκόνη. Για να το απολυμάνετε, σκουπίστε την επιφάνεια με μαντηλάκι που έχει σαπούνι με ισοπροπυλική αλκοόλη 70%, προσέχοντας να μην στάζει υγρό στο πληκτρολόγιο. Καλό είναι να καθαρίζετε και την οθόνη του υπολογιστή σας.

3. Πόμολα και διακόπτες ρεύματος
Τα μικρόβια μένουν περισσότερη ώρα στις επιφάνειες απ’ όσο νομίζετε. Όταν απολυμαίνετε τα πόμολα από τις πόρτες και τους διακόπτες φωτισμού, προσέξτε σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε υγρό καθαριστικό, να μην στάξει στην πρίζα.

4. Ο πάγκος της κουζίνας και η βρύση
Η κουζίνα είναι σίγουρα ένα μέρος του σπιτιού που ούτως ή άλλως πρέπει να καθαρίζεται συχνά. Ένας λόγος τώρα παραπάνω λόγω του κορωνοϊού, είναι να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς η κουζίνα είναι ένα μέρος που χρησιμοποιείται συχνά, από όλους. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά ειδικά καθαριστικά για τις επιφάνειες της κουζίνας.

5. Αρκουδάκια και κουβέρτες
Εάν το μικρό σας παιδί έχει αρρωστήσει, βεβαιωθείτε ότι ο αγαπημένος τους γούνινος σύντροφος δεν έχει μικρόβια. Ελέγξτε την ετικέτα του για να δείτε αν μπορεί να μπει στο πλυντήριο και, αν ναι, ακολουθήστε τις οδηγίες πλύσης.

6. Το γραφείο σας
Με όλο και περισσότερους από εμάς να εργαζόμαστε από το σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να καθαρίσετε τις «ζώνες εργασίας» στο σπίτι σας. Ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι ένα κανονικό γραφείο στο σπίτι ή απλά η κουζίνα και το σαλόνι σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό σπρέι ή σκουπίστε την επιφάνεια και την καρέκλα. Επίσης, σημειώστε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά (λαβές συρταριού, διοργανωτές αρχείων κλπ.) και απολυμάνετε πρώτα αυτά τα συγκεκριμένα σημεία.

7. Τα τηλεκοντρόλ
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: περισσότερος χρόνος στο σπίτι, σημαίνει περισσότερος χρόνος στην τηλεόραση, στο Netflix κτλ. Για να καθαρίσετε το τηλεχειριστήριο, αφαιρέστε πρώτα τις μπαταρίες.