ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων

“Να μην μείνουν πάλι τα σκουπίδια στον αυτόματο πιλότο”

Την τραγική εικόνα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια, καταγράφουν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης του Περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων ήσων, σε εισήγηση που κατέθεσαν.
«Με βάση τον τελευταίο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της Κυβέρνησης και ειδικά με το άρθρο 93 η ευθύνη της διαχείρισης των ΑΣΑ περνάει στην Περιφέρεια. Θεωρούμε απαραίτητη μια σοβαρή και συγκροτημένη συζήτηση για τους σχεδιασμούς της περιφερειακής αρχής αν υπάρχουν φυσικά. Κατά τη γνώμη μας η ίδια η περιφερειακή αρχή όφειλε να θέσει αυτό το ζήτημα και μάλιστα σε ειδική συνεδρίαση. Οι κάτοικοι των νησιών μας ταλαιπωρούνται χρόνια, η υγεία και το περιβάλλον βιάζεται κατ΄ εξακολούθηση. Το νέο νομοθετικό τοπίο, το οποίο σε συνέχεια των προηγούμενων έρχεται να διευθετήσει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του τομέα. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι οι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις μεγάλες «μπιζνες» που παίζονται χρόνια τώρα ανάμεσα σε μεγάλους ή μικρότερους παίχτες, (αναθέσεις, εργολαβίες, φιλέτο ανακύκλωσης κλπ) στο χρυσοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΛΑΣΥ.

Όπως επισημαίνεται:
– Η κυβέρνηση, αναλαμβάνει, υπερεξουσίες μέσω του Υπουργού Περιβάλλοντος να «αποφασίζει και διατάζει» λόγω «απρόβλεπτων καταστάσεων» και «δημοσίου συμφέροντος» τη λήψη «του οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου».
– Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών του κάθε δήμου, το λεγόμενο «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΤΣΔΑ) αφαιρείται από τα Δημοτικά Συμβούλια, και η έγκρισή του παραδίνεται στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.
– Σε νέες περιπέτειες οδηγείται η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή καθώς το 70% περίπου των όσων υλικών ανακυκλώνονται μέσω των μπλε κάδων αποτελείται από χαρτί – χαρτόνι και ως βιοαποδομήσιμο υλικό θα επιτρέπεται η διαλογή του στην πηγή από κοινού με τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών!
– Απειλείται σημαντική επιβάρυνση σε εργατικές λαϊκές συνοικίες, για τους όρους χωροθέτησης των δημοτικών «Πράσινων Σημείων».
– Ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων. Θα μπορεί μάλιστα να μισθώνει από το δήμο απορριμματοφόρα, νταλίκες, πλυντήρια κάδων για να του λειτουργεί ολόκληρο ή εν μέρει το σύστημα αποκομιδής!

Μετά την ψήφιση του νόμου διαβάζουμε στα ΜΜΕ για τηλεδιάσκεψη, που έγινε ανάμεσα στους Περιφερειάρχες Ι.Ν. και Νοτίου Αιγαίου με τον Γ.Γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ. Γραφάκο, και τη ΔΙΑΔΥΜΑ, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της δημιουργίας των νέων ΦΟΔΣΑ. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι πολύ σύντομα η Περιφερειάρχης Ι.Ν. θα αναλάβει και τα καινούρια καθήκοντά της ως Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. Όμως δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές σε συναντήσεις και συμφωνίες σε κλειστά γραφεία. Μας αφορά η ουσία της διαχείρισης. Το γεγονός ότι ο τουρισμός θα είναι μειωμένος, άρα τα σκουπίδια θα είναι λιγότερα, δεν μπορεί να κρύψει τις απαράδεκτες καταστάσεις που συνεχίζουν να επικρατούν στους χώρους συγκέντρωσης και εναπόθεσης, στην αποκομιδή σε περιοχές έξω από το κέντρο των πόλεων κλπ. Ούτε η πανδημία, μπορεί να είναι πάντα η δικαιολογία για τη μέχρι τώρα ολιγωρία» τονίζει η ΛΑΣΥ..