Ανεμογεννήτριες

Με το… γάντι, σφάζει σημερινή και προηγούμενη κυβέρνηση το ΚΚΕ, σχετικά με κινητοποιήσεις στη Τήνο, ενάντια (σε τι άλλο;) σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών…

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που…διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» λέει το ΚΚΕ.

Αχ, αυτοί οι άτιμοι επιχειρηματικοί όμιλοι… εχθροί της αριστεράς, αλλά όταν ανέλαβαν «πρωτάκια» την εξουσία, μάλλον τους «αποπλάνησαν» κι υπέγραφαν κάργα εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών εδώ, έρευνες για πετρέλαια, αλλού…

Ψάχνονται… 
«Ποιοι… «ψάχνονται» για τη συνάντηση Τσίπρα-Βαρδινογιάννη;…» διαβάζω στο matrix24.gr, που ο Φελέκης, γράφει: «Το ότι η είδηση περί συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη -και, μάλιστα, μετά συζύγων- κυκλοφόρησε δεν έχει διαψευσθεί, προφανώς και λέει κάποια πράγματα από μόνο του».

.»Ωστόσο, το ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ και αρθρογράφοι, που ανήκουν στους «Ηρακλείς» του «νεομητσοτακισμού», «πυροβολούν» τον Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτή τη συνάντηση, δείχνει πως…κάποιοι έχουν άγχος για… το πώς θα αναδιαταχθεί -και- το μιντιακό τοπίο την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

.»Ως γνωστόν, (λέει ο Φελέκης) η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι από τις ελάχιστες ισχυρές οικογένειες του τόπου με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συγκρουστεί. Αντιθέτως, έχει εμπεδωθεί μεταξύ δύο πλευρών μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, που πάντως δεν παραπέμπει ούτε σε «συναλλαγή», ούτε σε διαπλοκή.

¨Έτσι, έτσι… σιγά που κάνει τέτοια πράγματα ο Βαρδινογιάννης…

.»Σημειωτέον (λέει ο Φελέκης) ότι οι Βαρδινογιάννηδες είναι και κυρίαρχοι του τηλεοπτικού τοπίου, αφού σε συνθήκες ολιγοπωλίου ελέγχουν δύο μεγάλα κανάλια: τον Alpha και το Star. Μάλιστα, για τους παρατηρητικούς, τα δύο κανάλια δεν έχουν την ίδια πολιτική γραμμή: το Star είναι φιλοκυβερνητικό, ενώ ο Alpha παίζει το σύστημα… «50-50».

Σωστός… στρωτό με κεφαλιές το παιχνίδι… διότι, οι Βαρδινογιάννηδες, μπορεί να είναι «επιχειρηματικοί όμιλοι», αλλά δεν είναι ρε παιδί μου, όπως, ας πούμε ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Σαββίδης…

Α, ρε Λάππα…
Ιστορική πάντως είναι η απάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίκερ), όταν ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους καναλάρχες στη βουλή και τους… μαστίγωναν στις ερωτήσεις, ο βουλευτής Τρικάλων Λάππας και κάτι άλλοι…

Ο Σπύρος Λάππας είχε ρωτήσει «επιμένετε να θέλετε να συμμετάσχετε στα ΜΜΕ; Στον διαγωνισμό θέλατε πραγματικά να διεκδικήσετε άδεια; Το λέω αυτό γιατί δώσατε τα λιγότερα λεφτά» (είχαν δώσει 15 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν συχνότητα)…

Τι απάντησε ο Βαρδινογιάννης; «είναι δική μου απόφαση και είναι κέφι μου αν θέλω κάτι να συντηρώ. Το νούμερο αυτό (σ.σ. 15 εκατ. ευρώ) είναι αυτό που πιστεύαμε για να είναι βιώσιμο το κανάλι. Εγώ θεωρώ ότι δώσαμε πολλά. Ότι οι άλλοι δώσανε περισσότερα είναι δικό τους θέμα. Όποιος εδώ ήξερε ότι θα φτάσει η τιμή στα 250 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να μας το πει να το παίξουμε στοίχημα»!!!

Καλά, το Νίκο τον Παππά, δεν τον γνώριζε ο Τζίκερ;

Πρόωρες…
Λοιπόν, στα παλιά, καλά χρόνια, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ένας εκλογολόγος υπήρχε… Ηλίας Νικολακόπουλος…… μετά βγήκαν κι άλλοι κι έγιναν οι δημοσκοπήσεις… ψωμοτύρι!

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή» παραχώρησε ο καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ηλίας Νικολακόπουλος και μεταξύ άλλων μίλησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο γνωστός εκλογολόγος αναφέρει ότι «μετά τον κορωνοϊό τα πράγματα δεν θα είναι πλέον όπως πριν. Η πανδημία απέδειξε, πρωτίστως, πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη κοινωνία, ενώ πορευόμασταν με την αίσθηση ότι είμαστε άτρωτοι… το πιο δύσκολο, πέραν του οικονομικού, είναι η αίσθηση της συλλογικότητας η οποία θίγεται από την πανδημία. Και δεν ξέρω πώς αυτή θα μπορέσει να ξαναδημιουργηθεί την επόμενη μέρα».

Συμμαχίες
Νομίζω πως τρία θέματα, αξίζουν από τη συνέντευξη… το πρώτο, με ποιες συμμαχίες, πάς στην επόμενη μέρα… ο Ηλίας Νικολακόπουλος υποστηρίζει ότι «η όλη ιστορία με το ΚΙΝΑΛ είναι, δυστυχώς, αγκυλωμένη. Διότι προφανώς σ’ αυτό που έχει μείνει ως ΚΙΝΑΛ υπάρχει ένα ισχυρότατο αντιΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο.

.»Αλλά ακόμη, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η πραγματικά ελκτική πρόταση που θα την τροφοδοτούσε. Δεν επιλέγεις, σίγουρα, πολιτική συμμαχιών μόνο επειδή υπάρχει η απλή αναλογική ή για να αντιμετωπισθεί η δεξιά. Χρειάζονται προτάσεις πολιτικής και ίσως ένας αναστοχασμός για το παρελθόν των σχέσεων με τους υποψήφιους, σήμερα, συμμάχους».

Α, έτσι… πες τα όλα κυρ Λία μ’!

Υπερβολές… 
Το δεύτερο οι πρόωρες εκλογές: Προσωπικά, δεν συζητώ καμιά στιγμή θέμα εκλογών. Θεωρώ ότι αυτό είναι απέναντι στην κοινωνία. Η κοινωνία, δηλαδή, δεν σκέφτεται καθόλου θέμα εκλογών. Αυτοί που το σκέφτονται είναι πάντα άνθρωποι μπλεγμένοι σε μηχανισμούς, που ο ορίζοντάς τους είναι μόνο οι εκλογές» λέει ο Νικολακόπουλος.

.»Οι φήμες των εκλογών έχουν ξεκινήσει από μερίδα στελεχών της ΝΔ ή από μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στη ΝΔ τα οποία παίρνουν τοις μετρητοίς κάποιες έρευνες της κοινής γνώμης, απολύτως λάθος αυτή την περίοδο. Αλλά δυστυχώς το θέμα συζητιέται και από μια μερίδα ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ με έναν απολύτως λανθασμένο τρόπο, κατά τη γνώμη μου.

.»Θεωρούν ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε εκλογές «να θάψει» τον ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τι άλλο μπορεί να επινοήσουν. Υπάρχει μια υπερβολική αντίδραση από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που τροφοδοτεί το ενδεχόμενο»…

Περί ΜουΜουΕ…
Το τρίτο είναι οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜουΜουΕ: Θα έκανα δυο παρατηρήσεις, λέει ο Νικολακόπουλος. Η μια είναι η μονοφωνία που υπάρχει στις τηλεοράσεις και στις περισσότερες εφημερίδες, από την κυβερνητική πλευρά. Αλλά θα έδινα περισσότερη σημασία στα μέσα που πρόσκεινται στην Αριστερά τα οποία έχουν περιορισμένη παρουσία στον πολιτικό διάλογο. Δεν νομίζω ότι τα μέσα που έχει η Αριστερά στη διάθεσή της τα χρησιμοποιεί με τρόπο παραγωγικό.

.»Θα πρέπει και οι εφημερίδες της και το ραδιόφωνο – η έλλειψη τηλεόρασης είναι εντυπωσιακή – να αναδιοργανωθούν και να είναι ελκτικές για τον κόσμο. Το βλέπεις και στις κυκλοφορίες τους. Χρειάζεται μια σημαντική παρέμβαση. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν μια φωνή στο δημόσιο διάλογο.

.»Και ναι μεν αντιμετωπίζεις έναν πόλεμο, αλλά και εσύ δεν νομίζω ότι έχεις κατορθώσει να τον αντιμετωπίσεις. Και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μια κριτική ή ένα χλευασμό. Πολύ συχνά, δηλαδή, αυτό που βλέπεις και στα μέσα της Αριστεράς είναι μια αμυντική και μια καταγγελτική στάση. Δεν προβάλλουν, όσο πρέπει, μια άλλη φωνή. Είναι φανερό ότι η φωνή σου είναι πολύ αδύνατη».

Θα μου πείς, είναι τόσο σημαντικός ο Νικολακόπουλος; Αν μιλάμε σοβαρά, νομίζω πως είναι πιο σημαντικός από κάτι άλλους του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν συνεχώς τη κοινωνία… ονόματα γνωστά, δεν τα ξαναλέω…

Προοπτικές
Διαβάζω στο ypodomes.com για το success story του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, τις προοπτικές και τη δυναμική της περιοχής… τότε που μαζεύονταν τα αεροδρόμια προς παραχώρηση, το αεροδρόμιο της Ηπείρου αποκλειόταν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος αλλά και γιατί σε μικρή σχετικά ακτίνα, υπήρχαν δύο άλλα αεροδρόμια, της Κέρκυρας και του Ακτίου και τα δύο με μεγαλύτερες προοπτικές.

Επιπρόσθετα είχε να αντιμετωπίσει και το φόβητρο της Ιόνιας Οδού που θα έκοβε ακόμα περισσότερο την εσωτερική του έστω κίνηση. Ήταν ένα αεροδρόμιο χωρίς προοπτικές.

Η αλλαγή πορείας –λέει το κείμενο- για το αεροδρόμιο της Ηπείρου, άλλαξε χάρις στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των φορέων και της διοίκησης του αεροδρομίου. Σχεδόν με μηδενική κίνηση, κατάφεραν να προσελκύσουν έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους της Ευρώπης, την Apollo, η οποία έψαχνε νέους προορισμούς, πείστηκε να ξεκινήσει, δοκιμαστικά αρχικά, δρομολόγια από περιοχές της Σκανδιναβίας όπως η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη.

Σημαντικός παράγοντας στην προσέλκυση της Apollo ήταν και η Ένωση Ξενοδόχων Ηπείρου που δημιούργησε ειδικά πακέτα όχι μόνο για τα Ιωάννινα αλλά και για τις γύρω περιοχές, δηλαδή το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια κ.α.

Σταματώ εδώ για να επισημάνω και να χτυπήσω καμπανάκια, ξανά και ξανά και ξανά: σημαντικός παράγων που σώθηκε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, δεν ήταν η «ένωση αναγνωστών βίπερ», δεν ήταν ο «σύλλογος βιβλιοθηκάριων», δεν ήταν καν το σωματείο «κι εγώ έκανα σεξ στο κάστρο της Άρτας»… είναι οι ΞΕ-ΝΟ-ΔΟ-ΧΟΙ!

Αυτοί οι άτιμοι «ιδιώτες», που τους κυνηγούν σκληρά οι εν Άρτη απόγονοι του Τσε και του Λουμούμπα… αυτοί οι «επιχειρηματικοί όμιλοι», που ευθύνονται για την καταπίεση χιλιάδων γκαρσονιών, καθαριστριών, γκρουμ, σερβιτόρων, μαγείρων και λαντζέρηδων, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση (…αν κέρδιζε το ΚΚΕ το 1945), θα αυτοδιαχειρίζονταν τα ξενοδοχεία…

Πήγαν λοιπόν, οι άνθρωποι έξω και είπαν, εμείς στα Γιάννενα, έχουν τόσα κρεβάτια για ξάπλα, για ύπνο, με μαλακά στρώματα, που ευνοούν τις ανθρώπινες σχέσεις… δεν πήγαν να τους πούν, Σουηδέ, έλα για ένα καφέ στην περιοχή και μετά τράβα να κοιμηθείς στη Πάτρα, στη Κέρκυρα, στη Θεσσαλονίκη…

Δεν ξέρω αν με πιάνεις, πατριώτη…

Αντιδράσεις
Διαβάζω πως το ξανασκέφτεται ο Βορίδης μετά τις μεγάλες αντιδράσεις των παραδοσιακών κτηνοτρόφων για τον τρόπο στήριξης του κλάδου… «Είναι σαν να έχεις τρακάρει με το αυτοκίνητό σου και την αποζημίωση της ασφάλειας να τη μοιράζεσαι μαζί με όλους τους άλλους ασφαλισμένους στην ίδια εταιρία που δεν έχουν πάθει τίποτα», φέρεται ειπών, στον υπουργό, δραστήριος εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Μακεδονίας…

Η «φιλοαγροτική» κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίχθηκε από τους αγρότες, θα διαθέσει λιγότερα από τα μισά λεφτά που διέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας από de minimis (κοντά στα 50 εκατ. μεταξύ Δεκ. 2018 και Απριλίου 2019)…

Σκέψου, να μην είχε φορολογήσει (αγρίως) τον αγροτικό τομέα ο Τσακαλώτος, τι φωνές θα έκαναν τώρα οι κτηνοτρόφοι… αλλά, τώρα, τι να πούν; Άντε να μη θυμίσω τι είχε πεί ο Άρης Βελουχιώτης και μου θυμώσουν οι φίλοι μου του ντόπιου ΣΥΡΙΖΑ…

Θεσμικός…
Πήγε στη Βουλή να ψηφίσει… έβαλε και τη μάσκα του… πάντα θεσμικός ο Καραμανλής… και «μπακότερμα», αν χρειαστεί…

Ν.Α.Σ.