Περιφερειάρχης: Δεν δέχομαι αναφορές περί αδιαφάνειας για το έργο του οδοφωτισμού
Με αφορμή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης
«Δεν δέχομαι σκιές περί αδιαφάνειας, δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να το πει αυτό. Δεν μπορεί το έργο της Περιφέρειας να είναι διαφανές, δεν μπορεί το έργο της Πρέβεζας να ελέγχεται και να εγκρίνεται από τους αρμόδιους χρηματοπιστωτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα αντίστοιχα έργα στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα να χαρακτηρίζονται ως αδιαφανή», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών και τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηγουμενίτσας για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
Στην χθεσινή τοποθέτησή του ο κ .Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο υπολογισμό του κόστους, αλλά και στις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθούνται.
«Ως Περιφέρεια – τόνισε- μας ενδιαφέρει να υπάρχει σύγχρονος οδοφωτισμός, με το μικρότερο κόστος στο σύνολο αν είναι δυνατόν της γεωγραφικής περιοχής. Σε ο, τι αφορά τον φωτισμό της αρμοδιότητάς μας, ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες και μετά τη διορθωτική παρέμβαση που κάναμε στη διακήρυξη τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν εκδηλώσει πλέον ενδιαφέρον τέσσερις μεγάλες εταιρίες του κλάδου.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν τουλάχιστον και οι μεγάλοι Δήμοι. Έτσι προέκυψε και το συνολικό έργο :για παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό Δίκτυο και στο Αστικό Οδικό Δίκτυο των Δήμων.
Η Περιφέρεια προχώρησε το έργο μέσω ΣΔΙΤ καθώς τότε – προ τετραετίας- δεν υπήρχε ο μηχανισμός Σ.Ε.Α. που επίσης είναι νόμος τους Κράτους και εξασφαλίζει ταχύτερες διαδικασίες, χωρίς να προκύπτουν ζητήματα ως προς τη διαφάνεια και την εξασφάλιση του μεγαλύτερου ανταγωνισμού.
Άρα καλά θα κάνουν όσοι θέτουν ζήτημα διαφάνειας, να είναι προσεκτικοί.
Να επισημάνω δε ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, μόνον όταν τον περασμένο Δεκέμβριο- μετά από απόφασή μου και ενστάσεις ενδιαφερομένων- εξαλείφθηκε ένας περιοριστικός όρος που είχε τεθεί στην αρχική προκήρυξη, που περιόριζε τις συμμετοχές. Δόθηκε παράταση 40 ημερών και έτσι εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εταιρίες, κατέθεσαν προσφορές τέσσερις και τώρα στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν οι τρεις».
Όσον αφορά το Δήμο Ηγουμενίτσας, ανέφερε και τα εξής:
«Την καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων, έκανε είτε για την Περιφέρεια, είτε για το Δήμο Ηγουμενίτσας η εταιρεία NAMMA η οποία συνεργάστηκε με την ομάδα έργου που είχε ορίσει η τότε Αντιπεριφερειάρχης. Υπάρχει μια διαφωνία με το Δήμο ως προς τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων. Πράγματι τον περασμένο Αύγουστο είχα διαφωνήσει με την πρόταση να γίνει δημοπράτηση του έργου, καθώς διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν λάθη στην καταγραφή, στην οποία είχαν περιληφθεί και φωτιστικά σώματα που ανήκαν στην αρμοδιότητα του ΟΛΗΓ και ζήτησα να διορθωθούν για να πάμε περαιτέρω», σημείωσε ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία, εξήγησε:
«Ως προς το κόστος υπάρχουν δύο διαφορετικά στοιχεία ως προς τον υπολογισμό:
Πρώτον: Το κατασκευαστικό- εργολαβικό- είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Περιλαμβάνει αντικαταστάσεις λαμπτήρων και ο, τι άλλο χρειάζεται.
Δεύτερον: Το ενεργειακό αφορά την μέγιστη εκτιμώμενη κατανάλωση ρεύματος. Εδώ προκαλείται σύγχυση: Για αυτό και υπάρχουν οδηγίες διεθνών προδιαγραφών. Ο υπολογισμός για το διαγωνισμό δεν γίνεται με βάση την κατανάλωση που καταγράφουν οι μετρητές, καθώς υπάρχουν φωτιστικά σώματα που δεν λειτουργούν,\ δίκτυα που τίθενται εναλλάξ σε λειτουργία για λόγους οικονομίας κλπ.
Γίνεται βάσει διεθνών προδιαγραφών, που προβλέπουν κατά μέσο όρο λειτουργίας τις 11,9 ώρες το 24ωρο και επί συνόλου των φωτιστικών σωμάτων. Με βάση αυτό τον υπολογισμό, την ισχύ και τη συμφωνημένη τιμή Δήμου ή Περιφέρειας με τους παρόχους (ΔΕΗ ή ιδιωτικές εταιρίες) υπολογίζεται το ενεργειακό κόστος του διαγωνισμού».
Τέλος ο Περιφερειάρχης είπε ότι η επιλογή αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA έγινε επειδή η χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων γίνεται με πολύ ευνοϊκούς όρους, που ωφελεί Περιφέρεια και Δήμους.
«Απαλλάχθηκε»
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «απαλλάχθηκε» από ένα πρόσθετο βάρος που αφορούσε την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης ποσού 7.058.732, 02 ευρώ για τα έργα στο Σουφαρί Σεράι και στην ΕΛΕΠΑΠ, που είχαν εκτελεστεί από την πρώην Κρατική Περιφέρεια. Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο, δέχτηκε ότι μαζί με τις αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν και οι λοιπές υποχρεώσεις στην αιρετή Περιφέρεια, αλλά εν συνεχεία δέχθηκε ότι επί της ουσίας δεν πληρούντο οι προϋποθέσεις για την επιβολή της δημοσιονομικής διόρθωσης.