Σφοδρή χαλαζόπτωση χτύπησε στο κάμπο της Άρτας

Απόγνωση!

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες ακτινιδίων

-Άμεση αντίδραση από την Περιφέρεια και την ΠΕ Άρτας

-Κλιμάκια πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους – αυτοψίες

-Επίσκεψη Δημάρχου Αρταίων στις πληγείσες περιοχές

Με απόγνωση παρακολουθούσαν οι καλλιεργητές ακτινιδίων της Άρτας, τη μπόρα με βροχή και χαλάζι να καταστρέφουν τις φυτείες ακτινιδίου και να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Οι καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση στο κάμπο της Άρτας την Πέμπτη το απόγευμα, προκάλεσε αναστάτωση στους παραγωγούς και τους καλλιεργητές της περιοχής.
Ο άστατος καιρός που τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούσε τις καλλιέργειες κατέληξε σε μπόρα με το χαλάζι να χτυπά αγροκτήματα, με καλλιέργειες ακτινιδιάς, εσπεριδοειδών, ελιάς, καλαμποκιού κ.λ.π. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι καλλιέργειες ακτινιδίων, ειδικά στις περιοχές Κεραματών, Ανθοτόπου, Αγίας Παρασκευής, Ακροποταμιάς, Παχυκαλάμου και εν μέρει στο Νεοχώρι, αλλά και στην περιοχή Κομποτίου.

Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για αυτοψία και καταγραφή των ζημιών ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες ζητούν οι παραγωγοί και ήδη γίνεται έλεγχος από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας, που κινήθηκε άμεσα μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά.
Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί ακτινιδίου η ζημιά ανέρχεται στο 100% των στρεμμάτων που επλήγησαν από τη σφοδρή και μεγάλης διάρκειας χαλαζόπτωση σε περιοχές των Δήμων Αρταίων και Ν. Σκουφά.

Άμεση κινητοποίηση υπηρεσιών της ΠΕ Άρτας
Κλιμάκια πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους – αυτοψίες
Με εντολή Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 29-05-2020 επιτόπιους ελέγχους – αυτοψίες σε καλλιέργειες ακτινιδίων, εσπεριδοειδών, ελιών και κτηνοτροφικών φυτών σε συγκεκριμένες περιοχές της ΠΕ Άρτας, στις οποίες αναφέρθηκαν ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 28-05-2020.
Επισκέφθηκαν τις ΤΚ Κεραματών, Ανθοτόπου, Αγ. Παρασκευής, Ακροποταμιάς, Παχυκαλάμου και Νεοχωρίου στις οποίες διαπιστώθηκαν τα εξής:

Σημαντικότατες ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες ακτινιδιάς, εσπεριδοειδών, ελιάς και αροτριαίων καλλιεργειών σε όλη την προαναφερόμενη περιοχή. Η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε έντονα κτυπήματα στη φυλλική επιφάνεια (αποφύλλωση και τεμαχισμό των φύλλων) και στα καρπίδια των δενδρωδών καλλιεργειών (έντονη καρπόπτωση, βαθιά έλκη στα καρπίδια που έμειναν στα δένδρα και στους βλαστούς) ενώ στις καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών (καλαμπόκι, μηδική) σημειώθηκαν σοβαρότατες ζημιές.
Τα παραπάνω αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα πρωτίστως τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής της τρέχουσας εσοδείας, ενδεχομένως και της επόμενης χρονιάς και δευτερευόντως την εμφάνιση έντονων μυκητολογικών προσβολών και βακτηρίων στις φυτείες.
Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσκεψη του Δημάρχου στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές του Δήμου Αρταίων

Στην πληγείσα από το χαλάζι περιοχή του Δήμου Αρταίων, βρέθηκε χθες Παρασκευή, νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Παντελή Κωλέτσο, και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων, Αντώνη Καραμπίνα.
Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν την περιοχή Μπούκα Γλυκορίζου, όπου και διαπίστωσαν την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής, οι οποίες αφορούν κυρίως ακτινίδια και εσπεριδοειδή.
Ο Δήμαρχος συνομίλησε με πληγέντες παραγωγούς, συστήνοντας τους να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εντός δεκαπέντε ημερών.

Παράλληλα, υποβλήθηκε σχετική αναγγελία από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου Αρταίων, κ.Θεόδωρο Ντέμσια. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί – αγρότες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο επικοινωνίας 26813 62155.
«Δυστυχώς, διαπιστώθηκε μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες ακτινιδίων και εσπεριδοειδών στην συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από επικοινωνία που είχα με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Σωτήρη Χήρα, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, επισκέφτηκε την περιοχή για την καταγραφή των ζημιών. Ωστόσο προχωρήσαμε και στην απαραίτητη αναγγελία, προκειμένου να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένοι ο κόποι τους και να διασφαλιστεί το εισόδημα τους με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννη.

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Άρτας
Σημαντικές οι ζημιές σε εσπεριδοειδή, ακτινιδίων και άλλων καλλιεργειών, σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Άρτας για τη σφοδρή βροχόπτωση-χαλαζόπτωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής των ακτινιδίων, των εσπεριδοειδών, αλλά και άλλων καλλιεργειών, οδήγησε η έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, που σε μερικές περιπτώσεις το μέγεθος ήταν ίσο με του καρυδιού, η οποία έπληξε τον κάμπο της Άρτας. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω περιοχή είναι από τις δυναμικότερες του κάμπου της Άρτας, στην καλλιέργεια ακτινιδίου.

Τα προβλήματα και οι συνέπειες της καταστροφής είναι τόσο μεγάλες, που όλοι συμφωνούν ότι δυναμιτίζουν την τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, για να μην πούμε σε αποκλειστικό βαθμό, στον πρωτογενή τομέα, που τα τελευταία χρόνια έχει σαν ναυαρχίδα του την παραγωγή ακτινιδίου, η ποιότητα του οποίου αναγνωρίζεται και διεθνώς.

Η ΟΝΝΕΔ Άρτας κάνοντας πράξη, τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα βρίσκετε στο πλευρό τους , αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, αναδεικνύεται ως ένας από τους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ζητά την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποστολή κλιμακίου , ώστε να διαπιστώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών αλλά και η δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».