Στήριξη της πτηνοτροφίας

Συνάντηση Βορίδη με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση

-Οι εκπρόσωποι κατέθεσαν τις προτάσεις του κλάδου

-Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δημήτρης Πετανίτης

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ων προβλημάτων στον πτηνοτροφικό κλάδο, έγινε προχθές με τη συνάντηση των εκπρόσωπων της νεοσύστατης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Οι εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων εξήγησαν στον Υπουργό την ανάγκη στήριξης της εγχώριας πτηνοτροφίας λόγω και των εμπορικών προβλήματων που ενέσκηψαν στον κλάδο λόγω της πανδημίας.
Να σημειωθεί πως πρίν την υλοποίηση της συνάντησης είχαν προηγηθεί αναφορές και ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς των βουλευτών της Ηπείρου, όπως ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Μπάρκας, Τζούφη) με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση, αλλά και ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας.

Πρωτοβουλίες για να αναδειχτούν τα προβλήματα της πτηνοτροφίας και των πτηνοτρόφων είχαν αναλάβει τόσο ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Δημήτρης Πετανίτης όσο και ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
Να σημειωθεί ότι το 70% της ελληνικής πτηνοτροφίας παράγεται στην Ήπειρο., οπότε οι Δ. Πετανίτης αλλά και ο Α. Δημητρίου, είχαν ένα ακόμη παραπάνω λόγο να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας.

Τα προβλήματα
Με την εμφάνιση του covid -19 οι πωλήσεις στη πτηνοτροφία είχαν μια πτώση στο 20-30%, επειδή υπήρξε Αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, Αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, Αναστολή της λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, Εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.
Επι πλέον, μεγάλες ποσότητες κοτόπουλων οδηγήθηκαν στην κατάψυξη, επιβαρύνοντας τα προϊόντα με επιπλέον κόστη και μειώνοντας την αξία τους κατά 50%, ενώ επίσης μεγάλες ποσότητες κοτόπουλων οδηγήθηκαν στην αγορά με πολύ χαμηλές τιμές και προσφορές με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρόσθετες ζημιές.
Η μείωση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη αυξημένη παραγωγή, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

Δεσμεύσεις
Πιο συγκεκριμένα, η στήριξη της πτηνοτροφίας βρίσκεται στην ατζέντα Βορίδη μετά την συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας.
Οι εκπρόσωποι της νεοσύστατης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, έθεσαν στην συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , την ανάγκη στήριξης της εγχώριας πτηνοτροφίας λόγω και των εμπορικών προβλήματων που ενέσκηψαν στον κλάδο λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο Μάκης Βορίδης, φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στον τρόπο λήψης της τελικής απόφασης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο κλάδο της Ελληνικής πτηνοτροφίας.
H ανακοίνωση του υπουργείου
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής που επιδιώκει με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και της στενής παρακολούθησης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Ιουνίου συνάντηση με τη νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενδελεχής αναφορά στα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον κλάδο της Ελληνικής πτηνοτροφίας, εξαιτίας των οποίων επηρεάστηκε η κατανάλωση πουλερικών στην χώρα μας και συζητήθηκε η εν γένει εμπορική διάσταση των επιπτώσεων.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέπτυξαν και υποστήριξαν τις θέσεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης της πτηνοτροφίας, τις οποίες ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στον τρόπο λήψης της τελικής απόφασης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο κλάδο της Ελληνικής πτηνοτροφίας.

Η συνάντηση

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας που αποτελείται από τους: Θάνο Αγγελάκη, Κώστα Νιτσιάκο, Μαριλένα Νιτσιάκου, Δημήτρη Πετανίδη (πρόεδρο Πτηνοτροφικού Συν. ΑΡΤΑ), Ανδρέα Δημητρίου (πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ), Θέμη Αμβροσιάδη, και.Ευάγγελο Μανολόπουλο.

Τα μέτρα
Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως έχουν κατατεθεί στις συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τους αρμόδιους, μεταξύ άλλων είναι:
-Αναστολή πληρωμών των κτηνιατρικών τελών, των τελών πιστοποίησης στους σχετικούς φορείς: AGROCERT, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δημοτικά τέλη για όλο το 2020.
-Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και μη μείωση των μισθών, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

-Για τη στήριξη της ρευστότητας, παροχή κεφαλαίων κίνησης 5ετούς διάρκειας με εγγύηση του δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο.
-Αποθέματα των κατεψυγμένων να διατεθούν σε κοινωνικές ομάδες, δομές μεταναστών και μέσω των Τ.Ε.Β.Α.κλπ.
-Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αφού στηριχθούν, να αγοράσουν μόνο ελληνικά κοτόπουλα.
-Ένταξη των πτηνοτρόφων σε μέτρα στήριξης (Deminimis) για τις μειωμένες εκτροφές, με συνέπεια την μείωση του εισοδήματος.
-Αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές για περιορισμό αυτών .